Uddannelse

Efter- og videreuddannelse

Er du helt oppe på beatet med hvilke kvalifikationer, du har brug for i dit job? Eller drømmer du om andre arbejdsopgaver, der kræver efteruddannelse?

Da arbejdsmarkedet udvikler sig hele tiden, og er det vigtigt, at du følger med udviklingen, så du fortsat vil være en attraktiv medarbejder i fremtiden. Udvikling betyder også noget for arbejdsglæden og for chancerne for at få nye arbejdsopgaver, nye udfordringer og måske en ny stilling.

Men hvordan får jeg mig en efter- eller videreuddannelse? Og kan jeg få dækket transport til studiet? Du finder svar på de mest nødvendige emner i vores FAQ om efter- og videreuddannelse længere nede på denne side. 

Kost og Ernæringsforbundet har samlet et par gode grunde til, hvorfor du bør tage en efter- eller videreuddannelse, fordi der er en række gode grunde – til glæde for dig, din fremtid og din arbejdsplads.

  1. Forbliv en værdifuld medarbejder: Når arbejdsmarkedet udvikler sig, har det også betydning for din arbejdsplads og dine arbejdsopgaver og derfor udvikler dit job sig. Ny teknologi, nye arbejdsmetoder og nye jobfunktioner, betyder nye forventninger og krav til dine kompetencer. Og dem erhverver du dig gennem efter- og videreuddannelse. 
  2. Få mere i løn: Jo mere du uddanner dig, jo bedre er dine muligheder for at stige i løn. Med en efter- eller videreuddannelse erhverver du dig nye kompetencer, som skaber værdi for arbejdspladsen – og det giver gode argumenter til en lønforhandling.
  3. Øg muligheden for at komme i job eller skifte job: En efter- eller videreuddannelse øger dine chancer for at få det job, du drømmer om. Uanset om du er i job og drømmer om et andet, eller du er ledig og på jobjagt
  4. Få mere ansvar: Efter- og videreuddannelse kan også hjælpe dig videre i det job, du har. Med flere kompetencer kommer muligheden for mere ansvar og andre arbejdsopgaver. Uddannelse er med andre ord din mulighed for at påvirke dit arbejde, så det bliver ved med at være interessant for dig.

Hvilke typer af efter- og videreuddannelsesmuligheder har jeg?

AMU - Arbejdsmarkedsuddannelse

Arbejdsmarkedsuddannelserne kaldes i daglig tale AMU-kurser og er kortere efteruddannelseskurser rettet mod faglærte og ufaglærte medarbejdere i private og offentlige virksomheder samt ledere på dette uddannelsesniveau.

  • AMU-kurserne udvikles med afsæt i behovene på det pågældende arbejdsmarked.
  • Kurserne skal sikre, at medarbejderne bedst muligt matcher kravene på arbejdsmarkedet.
  • Et AMU-kursus kan vare fra én dag til seks uger og gennemføres på en skole og lokalt på arbejdspladsen.

Læs mere her

Akademiuddannelse

Skal du videre fra grunduddannelsen og ernæringsassistent uddannelsen kan du tage en akademiuddannelse, der er på samme niveau som erhvervsakademiuddannelserne. En akademiuddannelse har et omfang på 60 ETCS-point. 

Akademiuddannelse i Ernæring

Uddannelsen giver dig kompetencer til selvstændigt at planlægge, lede og optimere produktion af ernæringsrigtige måltider i storkøkkener, kantiner og lignende. På uddannelsen lærer du både om måltidsproduktion og om ledelse, eksempelvis personaleledelse, mad-, måltids- og menuplanlægning, fødevaresikkerhed, budget og regnskab mv. Læs mere her.

Akademiuddannelse i Ledelse 

Uddannelsen giver dig redskaber til at udvikle dine egne lederkompetencer, men også til at arbejde med medarbejdernes kompetencer og potentialer, personlige som faglige. Læs mere her.

Diplomuddannelse

Diplomuddannelser er voksenuddannelser, du kan tage på deltid. Du tilmelder dig et modul ad gangen og kan gennemføre uddannelsen i dit eget tempo.

En diplomuddannelse er en videregående uddannelse på niveau med en bachelor- eller professionsbacheloruddannelse. Læs mere her

Masteruddannelse

Masteruddannelserne svarer til en kandidatuddannelse og er på niveau med Lang Videregående Uddannelse.

Masteruddannelserne indeholder 4 moduler, hvoraf det sidste består i at udarbejde en masterafhandling, et speciale. Masteruddannelserne tages typisk på Universiteter og Handelshøjskoler og er ofte tilrettelagt som deltidsstudium, men nogle kan gennemføres som fuldtidsstudium.

Man kan vælge at gennemføre et eller flere enkeltmoduler på en masteruddannelse. Et modul strækker sig over et semester og er typisk tilrettelagt som et halvtidsstudium. Uddannelsen har typisk et omfang på 60 ETCS-point.

Studietid

Mange vælger at bruge mere end normeret tid på studiet. Man har nemlig mulighed for at lægge sin eksamen et halvt år efter, at semesteret er afsluttet. På den måde får man mere tid til at fordybe sig i studiet. Universitet og Handelshøjskoler udbyder også dele af de ordinære kandidatuddannelser som enkeltfag eller tompladsordninger. Læs mere her.

Finansieringen af en efter- eller videreuddannelse

Hvordan får jeg økonomien til at hænge sammen under min uddannelse? Er der steder, hvor jeg kan søge penge til at efteruddanne mig? Der er mange spørgsmål omkring økonomi, når du skal efter eller videreuddanne dig. Vi har samlet de gode svar til dig lige her.

 

Få styr på din økonomi, mens du uddanner dig – (SVU og VEU)

Statens uddannelsesstøtte(SU) – hvis du er fyldt 18 og er under uddannelse, kan du søge større fra staten. Det kan både være som SU-stipendium og som SU-lån - Læs mere her.

VEU-godtgørelse og befordringstilskud  -  Læs mere her.

Bekendtgørelse om godtgørelse og tilskud til befordring ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse - Læs mere her.

Trepart III – Omstillingfond – midler til efter- og videreuddannelse - Læs mere her.

Realkompetencevurdering

RKV (Realkompetencevurdering) – Få papir på det du kan.
Ikke al dit livs lærdom står på eksamensbeviser. En realkompetencevurdering (RKV) giver dig overblik over, hvad du kan i forvejen, og hvor du kan sætte ind med uddannelse. En uddannelsesvejleder eller en underviser kan hjælpe dig igennem forløbet. Dine realkompetencer bliver vurderet i forhold til de standarder, adgangskrav eller kompetencemål, der er på den uddannelse, du ønsker at tage. Samtalen og vurderingsforløbet kan indeholde interview, skemaer, test m.m., hvor du kan vise og afprøve dine færdigheder. Læs mere her.

Ansat i staten: Få op til 30.000 til kurser og uddannelse

Læs mere

Gode argumenter til din chef

Hvad får din chef ud af, at du tager en efter- eller videreuddannelse? Her har forbundet også samlet lidt gode argumenter.

  1. Få en endnu mere værdifuld medarbejder: Jo mere du uddanner dine medarbejdere, jo større mulighed er der for, at de skaber merværdi for din arbejdsplads. Med en efter- eller videreuddannelse erhverver de sig nye kompetencer, som skaber værdi for arbejdspladsen – og det vil kunne mærkes i produktivitet, innovation og ansvarsfølelse.
  2. Medarbejderen får flere kompetencer: Ny viden giver nye kompetencer. Og nye kompetencer giver dig, som leder, nye muligheder for at få skabt nye løsninger eller løftet kompetencerne på arbejdspladsen.
  3. Medarbejderen får mere ansvar: ​​Med flere kompetencer kommer muligheden for mere ansvar og andre arbejdsopgaver i spil. Uddannelse er med andre ord medarbejderens mulighed for at påvirke sit arbejde, så det bliver ved med at være interessant for vedkommende. Og det er muligheden for at få mere ansvar og skabe nye løsninger, som løfter arbejdet og opgaverne for alle i teamet.

Seneste nyt

Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk