Bæredygtighed
Økologi, biodiversitet, reducering af madspild, uddannelse, sundhed, tilstrækkelig ernæring er alt sammen en del af en bæredygtig udvikling.
Kost og Ernæringsforbundet har en ambition: Inden 2025 skal alle offentlige køkkener i Danmark have reduceret deres CO 2 e-aftryk med 25 procent.
Hvis målet skal nås, så kræver det en offentlige sektor, der går forrest og viser vejen til et mere bæredygtig samfund. Her spiller de offentlige køkkener en nøglerolle i at reducere CO2-udledningen og øge økologiomstillingen. Vi kan få ændret madkulturen i Danmark til at være båret af måltider, der er sunde, nærende og ikke mindst bæredygtige. Et af de steder, hvor den offentlige sektor kan gøre en mærkbar klimaforskel, er i de offentlige køkkener, hvor der hver dag produceres 800.000 måltider. Køkkenerne køber fødevarer for rundt regnet fem mia. kroner årligt.
Fonden for Økologisk omstilling er åben for ansøgere, der ønsker at omlægge til økologi. Formålet med fonden er, at højne økologiprocenten i de mange daglige måltider, der serveres i landets professionelle køkkener.
Fondens midler skal bruges til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og tilknyttede medarbejdere som fx kan være pædagogisk personale, social- og sundhedspersonale med fokus på økologi og bæredygtig produktion af måltider, implementering af De officielle Kostråd, reducering af madspild og øget brug af fødevarer i sæson. Formålet er endvidere at udbrede Det Økologiske Spisemærke, som medvirker til vedligehold og udvikling af økologien i køkkenerne på længere sigt.
FN har udpeget områder, der sætter fokus på en bæredygtig udvikling for at løse klodens største udfordringer fx klima, sult og forbrug og produktion Områderne er koncentreret i 17 ambitiøse verdensmål og 169 delmål (1).
Hvordan kan ernæringsprofessionelle bidrage til en bæredygtige udvikling?
Ernæringsprofessionelle og den ernæringsprofessionelle profession har en stor aktie i at arbejde for at verdensmålene indfries. Stort set alle målene er direkte eller indirekte knyttet til bæredygtig og sund og sikker mad. Særligt kan fremhæves:
Mål 2: Stop sult, der bl.a. beskriver øget fødevaresikkerhed og udryddelse af fejlernæring.
Mål 3: Sundhed og trivsel, der bl.a. beskriver reducering af tidlig dødelighed forårsaget af hjerte-kar-sygdomme, kræft, diabetes eller KOL.
Mål 12 Ansvarligt forbrug og produktion, der bl.a. beskriver reducering af det globale madspild
Mål 13: Klimaindsats der beskriver at tiltag mod klimaforandringer skal integreres i nationale politikker, strategier og planlægning.
Hvad er bæredygtig mad?
FAO, der er FN's landbrugsorganisation har defineret bæredygtig mad som mindst mulig indvirkning på miljøet, bidrager med fødevarer og næringsstoffer til et sundt liv for nuværende og kommende generationer, beskytter og respekterer naturens biodiversitet og økosystemer, er kulturelt acceptabel, tilgængelig, økonomisk fair og overkommelig i pris. Den er desuden ernæringsmæssigt tilstrækkelig, sikker og sund (2).
Hvad er klimaudfordringen med vores nuværende fødevaresystem?
- De globale drivhusgasudledninger fra landbrug og skovbrug estimeret til ca. 25 % af den samlede udledning(3). Dermed bidrager produktionen af mad og drikke væsentlig til drivhusgasudledningen på verdensplan.
- Med den nuværende drivhusgasudledning kan vi forvente at planetens gennemsnitstemperatur er steget med 2 grader inden år 2050. Dette betyder at, store dele af befolkningen vil rammes af fejlernæring og følgesygdomme heraf, samt at planetens biodiversitet vil blive uigenkaldeligt tabt eller svært truet. (4)
- De offentlige køkkener i Danmark producerer hver dag 800.000 daglige måltider, og bidrager dermed til den globale drivhusgasudledning. (5)
Fakta
- Klimaloven lovfæster en målsætning for 70 % reduktion af drivhusgasser i Danmark og forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling. (6)
- En gennemsnitlig dansker forbruger ca. 17 tons drivhusgasser om året (7). 25 % udgøres af kosten alene. (8)
- Mad spiller en central rolle som den største enkeltstående drivkraft til at forbedre både sundhed og bæredygtighed. (9)
- Danskerne spiser for lidt frugt, grønt, bælgfrugter og fisk i forhold til de officielle anbefalinger. (10)
- Klimaaftrykket fra kosten kan reduceres med 20-30% ved at vælge fødevarer med det laveste klimaaftryk i hver fødevarekategori. (11)
En del af løsningen - Bæredygtig omstilling af offentlige køkkener
Kost og Ernæringsforbundet arbejder for, at politikerne sætter ambitiøse klimamål for bæredygtige offentlige køkkener - og afsætter ressourcer til efteruddannelse.
- Med 800.000 daglige måltider kan de offentlige køkkener garantere en afsætning af bæredygtige fødevarer fra landbruget, og samtidig sikre en bæredygtig måltidsproduktion, der lever op til gældende kostanbefalinger for børn, unge, voksne, ældre, syge og svækkede.
Fra vores bæredygtighedsundersøgelse ved vi, at køkkenerne er klar. De vil gerne arbejde mere bæredygtigt med bl.a. flere grøntsager og mindre kød, reduceret madspild og emballageforbrug. Men de efterlyser politiske ambitioner og økonomiske ressourcer til kompetenceudvikling.
Se eksempler på professionelle køkkener, der har taget bæredygtige initiativer
Kilde: Bærekraft − www.baerekraft.dk
Bæredygtig køkkenpraksis
- Lad grøntsagerne spille hovedrollen
- Køb europæiske råvarer, der hvor de er i sæson
- Brug animalske råvarer med omtanke
- Minimer forbruget af okse og lam, og foretræk dyr fra græs
- Brug kødet som krydderi
- Øg mængden af bælgfrugter som et alternativ og et supplement til kød
- Brug nødder og kerner
- Vælg fisk med omtanke
- Drop betegnelsen vegetarisk
- Anret buffeten strategisk
- Målret menuplanlægningen
- Undgå madspild
De officielle Kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Vigtige tips:
Kilde: Fødevare www.altomkost.dk
Kilder
(1) https://www.verdensmaalene.dk/
(2) www.fao.org/sustainability/en/ − Sustainable Diets and Biodiversity. Directions and Solutions for Policy, Research and Action.
(3) https://concito.dk/sites/concito.dk/files/media/document/Klimavenlige%20madvaner%202019_rev1.pdf
(4) https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
(5) Madkulturen
(6) Bred aftale om ambitiøs og bindende klimalov - Regeringen.dk
(7) https://concito.dk/sites/concito.dk/files/media/document/Klimavenlige%20madvaner%202019_rev1.pdf
(9) https://eatforum.org/content/uploads/2019/01/EAT-Lancet_Commission_Summary_Report.pdf
(10) Rapport: Danskernes kostvaner 2011-2013 (pdf) - https://www.food.dtu.dk/publikationer/ernaering-og-kostvaner/de_nationale_kostundersoegelser
(11) https://concito.dk/sites/concito.dk/files/media/document/Klimavenlige%20madvaner%202019_rev1.pdf
Læs mere
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.