Videofil
play_arrow

Bliv ernæringsassistent

Gør en forskel med mad. Som ernæringsassistent lærer du at lave mad, der gør en forskel for mennesker. Hver dag er du med til at skabe de bedste madoplevelser. Ikke for de få – men for de mange.

Elsker du at lave sund og lækker mad?

Du kan give børnene i vuggestuen det rette brændstof til at lege hele dagen. Eller tilberede de helt rigtige måltider til kræftpatienterne på sygehuset. Og tænk på den glæde, som et godt og sundt måltid kan skabe på et ældrecenter.

Hvor end du drømmer om at gøre en forskel, så er det på ernæringsassistent-uddannelsen, du lærer et madhåndværk om, hvordan man laver veltillavet god og sund mad.

Kompetencer, der kan hjælpe folk til en sundere og gladere hverdag – fuld af smag. Mød andre, der har valgt uddannelsen - Se vores kampagnesite - Bliv Ernæringsassistent lige her.

Om uddannelsen

Det tager mindst 3 år og 5 måneder til 4 år og 2 måneder, inklusive grundforløbet. Der veksles mellem praktik og 30 ugers skoleophold, som afsluttes med en svendeprøve og et uddannelsesbevis.

Uddannelsen er praksisnær med grundlæggende kompetencer inden for ernæring, råvarer, bæredygtighed, hygiejne, egenkontrol, tilberednings- og produktionsmetoder, diæter og kulinarisk kvalitet.

Hvad kan en ernæringsassistent?

  • Anvende råvarer og tilberedningsmetoder til at forberede og tilberede velsmagende mad og måltider til alle aldersgrupper.

  • Planlægge og foretage vaemodtagelse, madfremstilling, udportionering, opbevaring og distribution samt kontrollere fødevaresikkerheden

  • Behersker principper og metoder til måltids- og produktionsplanlægning, kalkulation, indkøb, varemodtagelse og kvalitetsvurdering ud fra et bæredygtighedsprincip

  • Tage ansvar for mad og måltider.

  • Udvikle og anvende opskrifter og anbefalinger.

  • Kost- og ernæringsberegne maden.

  • Tilrettelægge og tilberede mad til mennesker med særlige behov, fx diabetikere eller vegetarer og kan vurdere, dokumentere og justere diætmadens ernæringsmæssige og sensoriske kvalitet.

  • Anrette og servere maden indbydende og udføre værtsskab

  • Er service- og brugerorienteret og kan arbejde i teams

    EUX er to-i-en-uddannelse

    Uddannelsen varer 4 år og 2 måneder, inklusive grundforløbet der tager 1 år.

  • EUX kombinerer en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen.

  • Den nye EUX blev introduceret i 2011 som et supplement til de eksisterende ungdomsuddannelser. Uddannelsen er indført på en række erhvervsuddannelser, og flere kommer til. EUX giver adgang til professionshøjskolerne eller universitetet. Eller et arbejde inden for faget.

Du kan læse mere om EUX her

Løn under uddannelsen

Ernæringsassistenteleven får løn under hele uddannelsen, hvis der er indgået en uddannelsesaftale med arbejdsgiveren. Hvis der ikke er en aftale, kan der muligvis udbetales SU under grundforløbet.

Er du over 25 år?

For dig, der er fyldt 25 år og ønsker at tage en erhvervsuddannelse, findes der særligt tilrettelagte forløb, der kaldes erhvervsuddannelse for voksne (euv). Den kan du læse mere om her.

Sådan kommer du igang

For at komme i gang på ernæringsassistent-uddannelsen kan du vælge først at kontakte praktikstedet og for eksempel gå i Ny mesterlære, eller du kan vælge at søge direkte ind på skolen.

Du kan hente et ansøgningsskema på www.optagelse.dk

Uddannelsen begynder løbende. Så kontakt din erhvervsskole og forhør dig om, hvornår de optager elever. 

For at blive optaget på grundforløbet for ernæringsassistent-uddannelsen skal du have afsluttet 9.-10. klasse eller tilsvarende og have bestået dansk og matematik. Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte Kost og Ernæringsforbundet.

Sundhed og kost

Mangel på ernæringsassistenter

Offentlige såvel som private arbejdspladser har allerede i dag vanskeligt ved at skaffe de ernæringsassistenter, de har brug for, og udfordringen ser
Sundhed og kost

Professionelle køkkener mangler ernæringsfaglige

Uddannelse: Antallet af ansøgere til ernæringsassistentuddannelsen er styrtdykket, siden kvoteordningen blev indført i 2018. Branchen frygter mangel p
Ernæringsassistenter

Fagligheden er en stærk drivkraft

Uddannelse: Kost og Ernæringsforbundet har undersøgt unge ernæringsassistenters holdninger til deres fag, faglige udvikling og arbejdsliv. Billedet er
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk