Videofil
play_arrow

Elsker du at lave mad? Bliv ernæringsassistent

Elsker du at lave mad? Bliv ernæringsassistent

Drømmer du om at gøre en forskel, så er uddannelsen som ernæringsassistent det rette valg. Du lærer at lave lækker, god og sund mad og hjælper folk til en sundere og gladere hverdag – fuld af smag. 

Du giver børnene i vuggestuen det rette brændstof til at lege hele dagen. Eller tilbereder de helt rigtige måltider til kræftpatienterne på sygehuset. Og tænk på den glæde, som et godt og sundt måltid kan skabe på et ældrecenter.

Videofil
play_arrow

Der er job til dig

Som færdiguddannet har du udsigt til jobsikkerhed og gode arbejdstider, og får du mod på at læse videre, har du både teoretisk viden og praktisk erfaring at bygge videre på.

Med en uddannelse som ernæringsassistent kan du læse videre på erhvervsakademierne. Her kan du fx blive procesteknolog (ernæringsteknolog), serviceøkonom med videre. Hvis du har gennemført ernæringsassistentuddannelsen som eux-elev, så har du også adgang til fx professionsbachelor i ernæring og sundhed og bachelor i fødevare og ernæring.

Ikke kun for de unge

Ernæringsassistentuddannelsen er for dig, der vil arbejde med mad og mennesker

Når du uddanner dig til ernæringsassistent, får du viden om ernæringsrigtig mad og tilberedning af sunde og velsmagende måltider. Uddannelsen som ernæringsassistent tager udgangspunkt i, hvordan sund og velsmagende mad tilberedes og planlægges ud fra den enkelte borgers eller befolkningsgruppes behov for ernæringsrigtig mad i forhold til sundhed, sygdomme, livsstil, næringsbehov samt mad og måltidsvaner.

Når du uddanner dig til ernæringsassistent, får du grundlæggende kompetencer indenfor og viden om ernæring, råvarer, hygiejne, egenkontrol, bæredygtighed, produktions- og tilberedningsmetoder, diæter og kulinarisk kvalitet. 

Som ernæringsassistent er du med til at gøre en forskel igennem mad og måltider

Din rolle som ernæringsassistent er at hjælpe andre mennesker med at spise rigtigt i forhold til de ernæringsbehov, de har.

Som ernæringsassistent har du en travl hverdag, og det er derfor også vigtigt, at du er god til at bevare overblikket og tage ansvar, når der er brug for det. Dine daglige opgaver vil blandt andet indebære at forberede og indkøbe råvarer, tilberedning og anretning af mad, beregning af ernæringsindhold i mad samt at lave mad- og menuplaner.

Det er vigtigt for jobbet som ernæringsassistent, at du kan arbejde selvstændigt, men også at du kan samarbejde. For som ernæringsassistent indgår du ofte i et ernæringsfagligt fællesskab - typisk i samarbejde med både kokke, økonomaer og andre ernæringsassistenter. Du kan også komme til at arbejde sammen med andet sundhedspersonale i forhold til forebyggelse, behandling og forplejning af eksempelvis patienter med særlige diæter.

Uddannelse og adgangskrav til ernæringsassistent

Uddannelsen som ernæringsassistent tages på landets erhvervsskoler.

For at komme ind på uddannelsen som ernæringsassistent skal du have gennemført folkeskolens 9. eller 10. klasses afgangseksamen og have bestået fagene dansk og matematik med minimum 02 i karakter.

Har du ikke bestået et eller begge fag, kan du komme til en optagelsesprøve på erhvervsskolen. Her skal du løse en skriftlig opgave og til en samtale, hvor der efterfølgende vil blive vurderet, om du har mulighed for at blive optaget på uddannelsen som ernæringsassistent.

Du kan enten tage uddannelsen til ernæringsassistent som en almindelig erhvervsuddannelse (EUD) eller som en gymnasial uddannelse (EUX), hvor du samtidig med din uddannelse som ernæringsassistent får en studentereksamen.

Den almindelige erhvervsuddannelse (EUD) tager 3 år og 5 måneder. Uddannelsen som gymnasial uddannelse (EUX) tager 4 år og 2 måneder.

Når du skal søge om optagelse på uddannelsen til ernæringsassistent, gør du det via optagelse.dk inden d. 1. marts.

Uddannelsen som ernæringsassistent giver muligheder

Når du er færdig med uddannelsen som ernæringsassistent, er du klar til at komme ud at arbejde med mad og mennesker. Her får du rig mulighed for at bruge dine kompetencer og viden om ernæring, råvarer, hygiejne, egenkontrol, bæredygtighed, produktions- og tilberedningsmetoder, diæter og kulinarisk kvalitet til at hjælpe andre mennesker.

Har du lyst til at læse videre, efter du er færdiguddannet ernæringsassistent, har du både teoretisk viden og praktisk erfaring at bygge videre på, så du har gode mulighed for at videreuddanne og specialisere dig inden for et område, du synes er spændende.

Med en uddannelse som ernæringsassistent kan du blandt andet læse videre på en erhvervsakademisk uddannelse, eller du kan læse en professionsbachelor.

Løn og jobmuligheder som ernæringsassistent

Som færdiguddannet ernæringsassistent kan du forvente en startløn på omkring 25.000 kr. om måneden før skat. Din løn afhænger af hvor og i hvilken stilling, du bliver ansat.

Jobmulighederne som færdiguddannet ernæringsassistent er gode i hele landet, og du har udsigt til et job med normale arbejdstider. Du vil som ernæringsassistent typiske have mulighed for at blive ansat i kantiner eller køkkener hos hospitaler, virksomheder, efterskoler, højskoler, skoler, børnehaver, plejehjem eller i kommunal madservice.

 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.