jobsøgning
21.12.2023

Kom godt i gang med jobsøgningen

Hvordan laver du en god ansøgning? Hvad skal du fremhæve i jobsamtalen? I samarbejde med a-kassen FTFa, får du her nogle gode råd til at søge job og forberede dig til jobsamtalen.

Gode eksempler på CV og ansøgning

Dit cv og ansøgning kan blive adgangsbilletten til en jobsamtale og ende med jobbet, du ønsker. Derfor er det vigtigt, at din ansøgning og dit CV er målrettede virksomheden, du søger hos, samt at dine kompetencer slår igennem hos modtager.

FTFa’s jobrådgivere har samlet en række råd og eksempler, så du kan skrive en god ansøgning og et målrettet cv. Det gælder om at bringe dine faglige og personlige kompetencer i spil, som er relevante for det pågældende job eller stilling, du har i sigte. Vi opfordrer dig også til at finde inspiration i Kost og Ernæringsforbundets 11 jobprofiler, som hjælper dig med at sætte ord på det du kan.  

Do´s and dont´s til ansøgningen

  1. Lav forarbejdet, inden du sætter dig med ansøgningen.
  2. Kend arbejdspladsens værdier, analysér opslaget, og målret din motivation.
  3. Sæt dine kompetencer i spil, som du har fundet med FTFa's jobsøgningsmodel. Find den her.
  4. Ring ikke til virksomheden uden at have forberedt relevante spørgsmål og en præsentation af dig selv.
  5. Ring til kontaktpersonen på stillingsopslaget, så du får mere at vide om stillingen, end der står i opslaget.
  6. Skriv ikke ansøgningen før, du har fundet konkrete ting, du kan tilbyde arbejdspladsen. Og husk at henvise til din samtale og brug den information, du fik undervejs til at målrette den endnu mere.
  7. Hold ansøgningen på 1 side
  8. Send ikke ansøgningen afsted uden at tjekke stavefejl, slåfejl, datoer og arbejdspladsens navn. Få en ven eller din a-kasse til at læse ansøgning og cv i gennem, inden du sender den.

Det gode cv - eksempler, tips og gode råd

Arbejdsgivere bruger typisk to-tre minutter på at læse dit cv. Ofte læser de ikke videre til ansøgningen. Derfor er vores vigtigste råd til dig, at du sætter mindst lige så meget tid af til at målrette dit cv som til din ansøgning.

Et målrettet cv er ét, der har fokus på det specifikke job, du søger, og giver overblik over din erhvervserfaring, din uddannelse og kurser, dine kompetencer, personlige data og fritidsinteresser.

Opstiller du dit cv, så det nyeste job eller kursus står først, er det nemt at overskue. Det er idéen med at skrive et kronologisk cv. Det er især effektivt at sende et sådant cv, hvis du søger job inden for den branche, du kommer fra. Læs mere her.

Den gode ansøgning - eksempler, tips og gode råd

Hvordan fanger du arbejdsgiverens opmærksomhed, så din ansøgning skiller sig ud i bunken? En ansøgning kan skrives på flere måde, men fælles for de fleste er, at din ansøgning skal skrives motiveret. Du skal skrive om din lyst til og din motivation for at lave lige netop dé arbejdsopgaver, som følger med den stilling, du søger. Hertil skal du sørge for at lave fængende overskrifter samt skrive en kort afslutning.

Hjælp til uopfordret ansøgning

Du har sikkert hørt om nogle af fordelene ved at søge uopfordret, men vidste du, at ca. 30 % faktisk får job igennem en uopfordret ansøgning? Der er altså et kæmpe potentiale, der kan udnyttes, ved at søge uden om de opslåede stillinger. Få tips og gode råd hos FTFa

Relaterede artikler

Se alle
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.