Bæredygtige køkkener
Køkkenerne er oplagte klima aktører
Folketinget vedtog i februar 2020 en bindende klimalov om at reducere drivhusgasudledningen med 70 % inden 2030 (1). Det er et fælles projekt for alle i Danmark. Vi mener, at det offentlige bør går forrest som rollemodel og ansvarstager.
Derfor anbefaler vi, at politikerne vender blikket mod de offentlige køkkener, der dagligt producerer 800.000 måltider mad. De er oplagte klimaaktører, og der er en stor klimagevinst at hente. Vores estimat er, at klimabelastningen kan reduceres med 25 % inden 2025, alene ved at se på køkkenernes fødevarer. Men det kræver politiske mål om bæredygtige køkkener, så alle kommer med. Og det kræver ressourcer til efteruddannelse, så ambitionerne kan omsættes til køkkenpraksis.
Vi ved, at vores medlemmer i de offentlige køkkener både kan og vil løfte opgaven, ligesom de har gjort med den økologiske omlægning gennem de sidste ti år.
Hvorfor køkkenerne?
-
Fødevareforbruget er en af de helt store klimasyndere, og udgør omkring 25 % af den samlede klimabelastning pr. person i de vestlige lande (2).
-
De kan sikre bæredygtig afsætning og produktion: Da de offentlige køkkener står for 800.000 måltider dagligt (3), er de oplagte klimaaktører. De er en del af løsningen, fordi de kan garantere afsætning af bæredygtige fødevarer fra landbruget og sikre en bæredygtig måltidsproduktion, der lever op til gældende kostanbefalinger for både børn, unge, voksne, ældre, syge og svækkede.
-
Køkkenerne er klar: Fra vores bæredygtighedsundersøgelse (4) ved vi, at køkkenerne er klar. De vil gerne arbejde mere bæredygtigt med bl.a. flere grøntsager og mindre kød, reduceret madspild og emballageforbrug. Men de efterlyser politiske ambitioner, lovgivning og økonomiske ressourcer til kompetenceudvikling. Det skal nemlig være en forpligtende opgave, så alle kommer med om bord, og klimaambitionerne kan indfries.
Inspiration og gode cases
Vi har samlet en række forskellige cases på steder, der arbejder med bæredygtighed i køkkenet, og derudover har vi samlet inspiration, så du som ernæringsprofessionel eller politiker kan få mere viden om, hvad netop du kan gøre for at skabe mere bæredygtighed i danske storkøkkener.
En poltik for bæredygtigt køkken, en madspilds konsulent og bælgfrugter i stedet for kød. Se eksempler på, hvordan køkkenerne flere steder arbejder med bæredygtighed.
Start med det lette, spar på strøm og vand, og begræns spildet. Senere kan du skubbe kødet ud af centrum og erstatte det med bælgfrugter og grøntsager. Se flere tips til, hvordan du gør dit køkken bæredygtigt.
Bæredygtige køkkener vil både gavne klimabelastning og folkesundhed. Se, hvad der skal til, for at gennemføre en sådan politisk ambition.
FAKTA
- Mad er den største enkeltstående faktor i forhold til at forbedre både sundhed og bæredygtighed. (5)
- 20-30 % af kostens klimabelastning kan reduceres ved at udskifte fødevarer til andre mindre klimabe-lastende (fx ved at vælge råvarer i sæson og vælge kylling i stedet for oksekød). (2)
- 62 % af lederne i professionelle køkkener vurderer, at flere bæredygtige tiltag kræver politisk prioritering. (4)
- Kost og Ernæringsforbundet estimerer, at klimabelastningen alene fra fødevarer i de offentlige køkkener kan reduceres med 25 % inden 2025.
- Bæredygtige køkkener vil gavne både klima og folkesundhed. (6)
Kilder
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.