Sundhed og kost
Fagblad 3, 2018

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Foto: Scanpix

Opskrifter: Kål, kål og atter kål

Opskrifter

Sprød toast med ansjoser og sortkål

10 portioner – mellemmåltid

1 kg sortkål
3 ubehandlede citroner − skal og saft
300 g pecorino
20 g hvidløg
5 g tørrede chiliflager
25 g ansjoser
1/3 dl olivenolie
friskkværnet peber
salt

800 g godt brød

  • Kog vand med salt. Tilsæt en del af kålen, når vandet bulderkoger. Kog i fem minutter. Tag kålen op af gryden, dryp den af, og kom den i en stor skål med isvand. Gentag, til al kålen er kogt.
  • Riv skallen af citronen og hvidløgene fint på et rivejern.
  • Hak ansjoserne.
  • Når al sortkålen er kogt og kølet, tages den op af vandet og knuges fri for vand.
  • Hak kålen med en skarp kniv.
  • Varm olivenolien i en gryde, og tilsæt kål, citronskal, citronsaft, hvidløg og ansjoser
  • Juster smagen med friskkværnet salt og peber.
  • Rist brødskiverne, læg den lune kål på brødet, og fordel den revne ost over.

Tip: Server til forret, brunch, frokost eller som et delikat mellemmåltid.

Energi pr. portion: 1700 kJ
Protein: 21 E%
Fedt: 48 E%
Kulhydrat: 31 E%

 

Braiseret rødkål med salsiccia

10 portioner – hovedret

2 kg rødkål
400 g syrlige æbler
½ dl olivenolie
6 kviste rosmarin
6 laubærblade
5 g chiliflager
40 g sukker
1/3 dl æblecidereddike
1/3 dl vand
900 g salsiccia (eller medister)
15 ml olivenolie
3 dl rødvin

  • Snit rødkålen i grove strimler, og skær æblerne i både.
  • Varm olien op i en tykbundet gryde, og sauter rødkålen, til den falder en smule sammen.
  • Tilføj æbler, rosmarin, laurbærblade, chiliflager, sukker og æblecidereddike. Læg låg på, og lad retten simre i ca. en time.
  • Rør ind i mellem. Tilsæt evt. mere vand, hvis den er ved at koge tør.
  • Varm en pande med lidt olivenolie godt op.
  • Skær pølserne op, og steg farsen i små rustikke kugler. De skal tage godt med farve.
  • Når kålen har simret i ca. en time, koges panden af med rødvin. Kom dernæst rødvinen i gryden.
  • Lad retten simre i yderligere 20 minutter.
  • Juster sukker eller eddike efter smag.

Tip: Spis sammen med godt fuldkornsbrød, kartoffelmos eller polenta.

Energi pr. portion med 100 g brød: 2670 kJ
Protein: 14 E%
Fedt: 36 E%
Kulhydrat: 47E%

 

Cremet grønkålssuppe

10 portioner − forret

450 g hvide bønner
Vand til udblødning
400 g saltet og røget bacon, i tern 2x2 cm
6 laurbærblade
300 g løg, hakket
30 g hvidløg, hakket
1/3 dl olivenolie
1½ L kogevand
900 g grønkål, hakket
50 g persille, hakket
Friskkværnet peber

  • Læg bønnerne i blød dagen før.
  • Hæld vandet fra bønnerne.
  • Kom bønner og bacon i en gryde sammen med laurbærblade. Dæk med rigeligt vand, og kog til bønnerne er helt møre, ca. 40 minutter.
  • Sauter løg og hvidløg på en pande i olivenolie. De skal være møre, men uden at tage farve.
  • Sigt vandet fra bønnerne over i en anden gryde.
  • Kog bønnevandet op, ca. 1½ l, og tilsæt grønkål og persille. Kog cirka 7 minutter ved høj varme, til grønkålen er mør.
  • Tilsæt løg og hvidløg, og blend til en tyk suppe.
  • Smag til med friskkværnet salt og peber − juster evt. konsistensen med mere bønnevand.
  • Tilsæt bacon og bønner, og server suppen rygende varm

Tip: God som forret, men kan også bruges som hovedret serveret med godt fuldkornsbrød til.

Energi pr. portion med 50 g brød: 2000 kJ
Protein: 21 E%
Fedt: 29 E%
Kulhydrat: 50 E%

Seneste fagbaldsartikler

Det Gode Køkken

Kampen for Det Gode Køkken

I Holstebro blev tæppet revet væk under medarbejderne i Det Gode Køkken, da kommunen meddelte, at der skulle spares penge, og køkkenet måske skulle lukke.
Anette

Ekspertens bedste råd til din lønforhandling

Anette Achiam Zenon er specialkonsulent og erfaren lønforhandler for Kost og Ernæringsforbundet. Her får du hendes bedste råd.
Bosager 6

Vi laver en stille revolution

Bæredygtighed: Botilbuddet Bosager i Sønderborg har reduceret sit madspild markant og tilført bælgfrugter i alt fra kransekager til bolognese.
Michella Helbo Viholt - Appetit

Madmor? Jamen jeg er jo meget mere end det

Kostfaglige eneansvarlige har central rolle i dagsinstitutionens hverdag, men kan opleve at stå alene rent fagligt og at blive overset af kollegaer og ledelse.
Portræt af Maria Stagis foran et fad nybagte boller.

Tillid er nøgleordet for Maria

Det er ikke kun børnene i vuggestuen, der skal stå på tæer for at følge med, når Maria Stagis arbejder. Hun er kostfaglig eneansvarlig og tillidsrepræsentant.
Portræt af Nina Henschel

Nyuddannet professionsbachelor: “Vi kan meget mere, end vi tror”

Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed Nina Henschel fandt drømmejobbet som nyuddannet. Læs hendes gode råd til andre nye professionsbachelorer i Ernæring og Sundhed.
Se alle