
Foto: Scanpix
Opskrifter: Kål, kål og atter kål
Opskrifter
Sprød toast med ansjoser og sortkål
10 portioner – mellemmåltid
1 kg sortkål
3 ubehandlede citroner − skal og saft
300 g pecorino
20 g hvidløg
5 g tørrede chiliflager
25 g ansjoser
1/3 dl olivenolie
friskkværnet peber
salt
800 g godt brød
- Kog vand med salt. Tilsæt en del af kålen, når vandet bulderkoger. Kog i fem minutter. Tag kålen op af gryden, dryp den af, og kom den i en stor skål med isvand. Gentag, til al kålen er kogt.
- Riv skallen af citronen og hvidløgene fint på et rivejern.
- Hak ansjoserne.
- Når al sortkålen er kogt og kølet, tages den op af vandet og knuges fri for vand.
- Hak kålen med en skarp kniv.
- Varm olivenolien i en gryde, og tilsæt kål, citronskal, citronsaft, hvidløg og ansjoser
- Juster smagen med friskkværnet salt og peber.
- Rist brødskiverne, læg den lune kål på brødet, og fordel den revne ost over.
Tip: Server til forret, brunch, frokost eller som et delikat mellemmåltid.
Energi pr. portion: 1700 kJ
Protein: 21 E%
Fedt: 48 E%
Kulhydrat: 31 E%
Braiseret rødkål med salsiccia
10 portioner – hovedret
2 kg rødkål
400 g syrlige æbler
½ dl olivenolie
6 kviste rosmarin
6 laubærblade
5 g chiliflager
40 g sukker
1/3 dl æblecidereddike
1/3 dl vand
900 g salsiccia (eller medister)
15 ml olivenolie
3 dl rødvin
- Snit rødkålen i grove strimler, og skær æblerne i både.
- Varm olien op i en tykbundet gryde, og sauter rødkålen, til den falder en smule sammen.
- Tilføj æbler, rosmarin, laurbærblade, chiliflager, sukker og æblecidereddike. Læg låg på, og lad retten simre i ca. en time.
- Rør ind i mellem. Tilsæt evt. mere vand, hvis den er ved at koge tør.
- Varm en pande med lidt olivenolie godt op.
- Skær pølserne op, og steg farsen i små rustikke kugler. De skal tage godt med farve.
- Når kålen har simret i ca. en time, koges panden af med rødvin. Kom dernæst rødvinen i gryden.
- Lad retten simre i yderligere 20 minutter.
- Juster sukker eller eddike efter smag.
Tip: Spis sammen med godt fuldkornsbrød, kartoffelmos eller polenta.
Energi pr. portion med 100 g brød: 2670 kJ
Protein: 14 E%
Fedt: 36 E%
Kulhydrat: 47E%
Cremet grønkålssuppe
10 portioner − forret
450 g hvide bønner
Vand til udblødning
400 g saltet og røget bacon, i tern 2x2 cm
6 laurbærblade
300 g løg, hakket
30 g hvidløg, hakket
1/3 dl olivenolie
1½ L kogevand
900 g grønkål, hakket
50 g persille, hakket
Friskkværnet peber
- Læg bønnerne i blød dagen før.
- Hæld vandet fra bønnerne.
- Kom bønner og bacon i en gryde sammen med laurbærblade. Dæk med rigeligt vand, og kog til bønnerne er helt møre, ca. 40 minutter.
- Sauter løg og hvidløg på en pande i olivenolie. De skal være møre, men uden at tage farve.
- Sigt vandet fra bønnerne over i en anden gryde.
- Kog bønnevandet op, ca. 1½ l, og tilsæt grønkål og persille. Kog cirka 7 minutter ved høj varme, til grønkålen er mør.
- Tilsæt løg og hvidløg, og blend til en tyk suppe.
- Smag til med friskkværnet salt og peber − juster evt. konsistensen med mere bønnevand.
- Tilsæt bacon og bønner, og server suppen rygende varm
Tip: God som forret, men kan også bruges som hovedret serveret med godt fuldkornsbrød til.
Energi pr. portion med 50 g brød: 2000 kJ
Protein: 21 E%
Fedt: 29 E%
Kulhydrat: 50 E%
Seneste fagbaldsartikler




