Kampen for Det Gode Køkken
Tekst og foto: Thorleif Ravnbak
Det Gode Køkken ligger lidt skjult bag en tæt træbevoksning midt i et boligkvarter i Holstebro. Lidt gemt væk, kunne man måske mene. Men tag ikke fejl. Medarbejderne i Det Gode Køkken har på ingen måde lyst til at ligge i skjul. Tværtimod.
Indtil for få måneder siden nød de ansatte at passe deres arbejde og gøre en forskel for de mange sårbare ældre, som modtager de måltider, som bliver tilberedt i køkkenet.
Men en dag i maj lærte de ansatte et nyt begreb: kompenserende besparelse. Kommunens pengekasse havde et stort hul, og der skulle findes penge. Mange penge. Så i en større spareøvelse blev man blandt kommunes politikere enige om, at nogle af pengene kunne findes ved at lukke Det Gode Køkken, fyre medarbejderne og skille sig af med lokalerne. Ikke fordi Det Gode Køkken havde haft et stort overforbrug, hullet i pengekassen stammede et andet sted fra, deraf begrebet “kompenserende besparelse”.
Mulig lukning
Nyheden blev givet til medarbejderne på et møde. Der var dog en flig af håb, da den endelige beslutning om lukning af Det Gode Køkken først skulle træffes på et møde i Social- og Sundhedsudvalget. Der var derfor en kort høringsfrist, hvor man kunne komme med indsigelser mod beslutningen. Men dér stod medarbejderne med en truende lukning, usikkerhed og kun en uge til at gøre noget. Udfordringerne var massive.
Til stede på mødet var Lone Iserhorst Markussen. Hendes tanker blev ledt tilbage til 2023, hvor Det Gode Køkken var igennem en stor sparerunde, som var en hård omgang. Dengang lovede hun sig selv, at hvis Det Gode Køkken endnu en gang skulle igennem nogen lignende, så skulle nogen på banen. Køkkenet havde ingen tillidsrepræsentant, og trods opfordringer var der ingen, der meldte sig. Derfor valgte Lone at stille op som tillidsrepræsentant.
Hvad gør vi? Hvad kan vi gøre? var de spørgsmål, medarbejderne stillede sig selv. Lone Iserhorst Markussen kontaktede regionsformand Jette Søndergaard Nielsen.
− Jeg snakkede med Jette om, hvad vi kunne gøre. Og vi blev enige om, at vi på en eller anden måde blev nødt til at råbe op om det her. Så Jette skrev sammen med sekretariatet i Kost og Ernæringsforbundet et høringssvar, vores lokale L-MED skrev et høringssvar, og vi ansatte så på hinanden og sagde: Skulle vi ikke også som medarbejdere indgive et høringssvar? Så det fik vi lige skrevet sammen i allersidste minut, fortæller Lone Iserhorst Markussen.
En tur i medierne
Historien om den truende lukning af Det Gode Køkken når også de lokale medier. Få dage før cyklede Lone Iserhorst Markussen dagligt de små tre kilometer til arbejde og nød en rolig hverdag. Nu blev hun kastet ud i helt nye udfordringer. Som fx at skulle stille sig op foran et kamera og kæmpe for sit job og sin arbejdsplads.
− Man bliver nødt til at gå forrest. Jeg syntes, det var svært at snakke med en journalist i telefonen og ikke vide, hvilke ord der kommer med i avisartiklen. Al den opmærksomhed og udadvendthed, den har været grænseoverskridende, siger Lone Iserhorst Markussen.
Demonstration ved rådhuset
Det var ikke nok med en tur i de lokale medier. For medarbejderne i Det Gode Køkken blev enige om, at de ville møde op til mødet i Social- og Sundhedsudvalget, hvor det skulle besluttes, om lukningen virkelig skulle ske.
− Jeg har aldrig været med til at demonstrere før, og slet ikke været med til at arrangere en demonstration. Det endte med, at jeg ringede til politiet for at sige, at vi stillede os op hernede. Det var blevet omtalt i medierne, så det var nok en god idé at anmelde demonstrationen, fortæller Lone Iserhorst Markussen.
Demonstrationen gik overraskende godt.
− Der var altså flere af politikerne, der kom og havde tid til at stoppe op og snakke med os. Den første, der kom, viste klart, at “jeg er her faktisk, fordi jeg gerne vil snakke med jer”. Det var jo superfedt og dejligt. Vi følte os hørt, da vi stod der, siger Lone Iserhorst Markussen.
Politikerne bestemte hurtigt på mødet at udskyde beslutningen om lukningen af Det Gode Køkken i cirka to uger. Høringssvar og demonstrationen virkede. Men nu begyndte en helt ny fase af kampen for at redde Det Gode Køkken.
− Vi inviterede politikerne herud. Jeg skrev en mail til hver af dem sammen med regionsformand Jette. Det var der seks ud af syv, der sagde ja tak til. De fik en rundtur herude, og vi fik præsenteret dem for, hvad det er, vi laver. Og vi fik talt om, hvad vi måske kunne byde ind med, hvis en lukning skulle undgås. De virkede meget lydhøre. Jeg ved jo ikke, om vi rykkede nogen. Men dem, der var imod lukningen, fik i hvert fald lidt mere ballast i forhold til at trække i håndbremsen, siger Lone Iserhorst Markussen.
Bekymring på arbejdspladsen
På den ene side var der gang i et arbejde for at undgå lukning, og på den anden side en hverdag, hvor alle medarbejdere gik med tankerne om, at de måske snart stod uden arbejde.
− Der er man jo præget af nervøsitet og uro. Men vi har også samtidig stået rigtig meget sammen. Vi har − på trods af alt − oplevet et helt unikt fællesskab i medarbejdergruppen, som vi nok ikke har prøvet før. Fordi vi er i præcis den samme båd. Så alle har kunnet finde hinanden. Vi har fået noget oprejsning på en eller anden måde, fordi vi tænkte: “Jeg kan ikke gå hen og sige noget til en politiker”, og alligevel har vi gjort det. Det får man en sejrsfølelse ud af, fortæller Lone Iserhorst Markussen.
17. juni mødtes Social- og Sundhedsudvalget igen for at tage stilling til besparelserne. Og nok en gang valgte politikerne at udskyde beslutningen.
− Det var en mærkelig dag, fordi det var jo positivt, at de ikke lukker os, men det er samtidig ret hårdt at gå i den her uvidenhed om, hvad der skal ske med os. Det er svært at være i. Det var det næstbedste, der kunne ske, kan man sige, men vi ved jo godt, at kampen ikke er slut, siger Lone Iserhorst Markussen.
Uvis fremtid
Der står medarbejderne i dag. Politikerne vil lade beslutningen indgå i de almindelige budgetforhandlinger til oktober, så ingen er blevet fyret, men ingen kan vide sig sikre endnu. Alligevel mener Lone Iserhorst Markussen, at der er kommet gode ting ud af de mange ugers bekymringer og kampe. For eksempel har mange borgere og pårørende bakket op.
− Vi oplever mange gode tilkendegivelser fra specielt vores borgere, som melder ind, hvor god maden er, og hvor glade de er for den. Og vi bliver også mødt af pårørende, som fortæller gode historier om, hvordan deres ældre familiemedlemmer liver op, når de får mad herfra, og hvor glade de er for det. På den måde har vi fået rigtig meget støtte udefra, fortæller Lone Iserhorst Markussen.
Lone Iserhorst Markussen håber, at andre vil tage ved lære af nogle af de erfaringer, Det Gode Køkken har fået i kampen for overlevelse.
"Jeg har helt klart lært, at vi skal gøre noget. Der er ikke nogen, der gør det for os. Vi bliver selv nødt til at kæmpe. Vi har vores faglige bagland, jeg har haft min regionsformand og sekretariatet, som virkelig har støttet op og været klar. Så det gælder bare om at kaste sig ud i det. Det har jo nok været vores problem i mange år, at vi som faggruppe ikke har været gode nok til at råbe op. Men det er fedt, at vi har gjort det denne gang."
Hvordan kan din fagforening hjælpe, når krisen rammer?
Regionsformand i Region Midtjylland
− Som regionsformand kan jeg hjælpe på mange måder, når krisen rammer. Så snart jeg hører fra arbejdspladsen, så går jeg ind i sagen og forsøger at danne mig et overblik over udfordringer og muligheder. Er der en tillidsrepræsentant på arbejdspladsen? Er der mulighed for at komme i dialog med kommunen/regionen? Er der nogen lokale samarbejdspartnere som Ældre Sagen eller FOA? Kan vi gå til medierne?
− Jeg går også i dialog med sekretariatet for at få sparring om, hvordan det kan være bedst at gribe sagen an. Kriser er altid forskellige, så det er ikke rigtig muligt at have en færdig drejebog liggende i skuffen, men jeg har erfaring for at kunne se mulighederne. Og sammen med sekretariatet forsøger jeg at strikke nogle løsninger sammen.
− Det er vigtigt for mig, at arbejdspladsen ved, at jeg står til rådighed for dem. Mange steder fungerer jo godt i hverdagen, men det er noget andet, når der opstår en krise som her, hvor arbejdspladsen er lukningstruet. Det er som at være midt i en kraftig storm, og hvis du er usikker på, om du har et job i morgen, så kan det måske være svært at tænke helt klart. Jeg kan se tingene lidt fra oven, og så kan jeg byde ind med forslag til, hvad det næste er, vi kan gøre.
− Det er vigtigt at understrege, at man aldrig står alene. En af styrkerne ved forbundet er netop, at vi har mange kompetencer at trække på, og at vi altid vil kæmpe for vores medlemmers arbejdsliv.
En lille opfordring er at kontakte sin regionsformand så hurtigt som muligt, hvis der opstår en krise. De færreste har lyst til at stå helt alene, selv som tillidsvalgt, og forsøge fx at overbevise politikere eller en forvaltning om, at en beslutning er forkert. Husk, at vi er der for jer!

Sundhedspolitisk chefkonsulent i Kost og Ernæringsforbundets sekretariat
− Hvis din arbejdsplads står i en svær situation som Det Gode Køkken, kan sekretariatet hjælpe. Vi understøtter medlemmernes, tillidsrepræsentantens og regionsformandens arbejde med at håndtere forandringer på arbejdspladserne. Typisk opstår de sager, vi hjælper med, i forbindelse med kommuners og regioners budgetaftaler. Det kan fx være, at en kommune eller region vil nedlægge stillinger eller lukke en hel arbejdsplads. Det kan også være andre ændringer, som har betydning for medlemmernes daglige arbejde eller giver forringelser i serviceniveauet for borgere og patienter.
− Vi skal helst inddrages tidligt, så vi kan hjælpe den lokale tillidsrepræsentant og regionsformand med at påvirke de politiske beslutninger til medlemmernes fordel. Måske skal der tales med nogle politikere, skrives et debatindlæg, svares på politiske høringer eller forberedes et foretræde for det politiske udvalg. Det kan være en stor mundfuld at stå alene med, særligt hvis man ikke har prøvet det før. Jeg vil derfor anbefale at tage fat i os med det samme, hvis man hører, at der er forandringer på vej på arbejdspladsen.
− Hvis en sag alligevel ender med lukning af et køkken eller afskedigelser, så hjælper sekretariatet med at sikre de bedst mulige aftaler for medlemmerne.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.