Sundhed og kost
Fagblad 3, 2018

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Tekst: Tina Juul Rasmussen. Foto: Kissen Møller Hansen

Jeg brænder for at flytte mennesker

Profil: For Ivonne Lindahl Pedersen er krop og psyke uadskillelige. Derfor bruger hun kost og sundhed som indgang til at arbejde mentalt med borgere, der står uden for arbejdsmarkedet og skal bringes tættere på et job.

− Jeg arbejdede på et tidspunkt med en ung fyr, som var overvægtig og gerne ville tabe sig. Men han overspiste − han kunne ikke styre det, uanset hvor mange kostplaner, vi lavede. Og jeg kunne ikke knække nøden. Først da jeg begyndte at arbejde mentalt med ham, fandt jeg ud af, at han havde været bortført som barn og levet næsten som en hund, der måtte nøjes med madresterne fra bordet.

− Så gav det pludselig mening, hvorfor han havde så svært ved at styre sin overspisning.

Fokus på motivation og livsstil

For Ivonne Lindahl Pedersen er den historie, omend den er ekstrem, et godt eksempel på, at man ikke kan adskille krop og psyke, når man arbejder med mennesker − hvilket hun gør, som sundhedskonsulent og coach i Tørring Uddannelsescenters TUCJOB. Hun underviser og har mentorsamtaler med ledige, der skal hjælpes tættere på arbejdsmarkedet.

− Vi snakker om den naturlige konsekvens af at stå uden for arbejdsmarkedet og om at være en del af systemet, samt at det kræver indsigt og indsats at komme videre. Jeg lytter på borgernes narrative fortællinger og gør dem bevidste om, hvordan de kan ændre på deres strategi ved at se på samspillet mellem følelser, adfærd og handling.

− Kosten nedprioriteres ofte på grund af manglende overskud, dårlig økonomi, massiv træthed eller andet. Hvis tankerne så samtidig er destruktive, taler vi om, hvad kosten betyder for kroppen, men også for hjernen. Vi arbejder med deres mindset, så de bliver mere selvbevidste og i stand til at sætte sig nogle mål for, hvad de gerne vil opnå her og nu.

Skal puste til flammen indeni

Kost og sundhed har løbet som en rød tråd igennem hele Ivonne Lindahl Pedersens arbejdsliv. Fire uddannelser er det blevet til, som kombinerer kost og sundhed med det mentale helbred.

− Som professionsbachelor havde jeg styr på kostens betydning, men jeg vidste ikke nok om, hvad psyken gør ved kroppen. Derfor læste jeg videre. Mit eksamensprojekt til psykoterapeut handlede f.eks. om kostens, tarmens og psykens indvirkning på den mentale sundhed, og det var bare så fedt at se, hvad det kunne gøre for deltagerne. Jeg brænder for at flytte mennesker − blidt og ved at give dem troen på sig selv. Hvis jeg kan det, kan de få et bedre liv.

Og her er kosten som regel et godt sted at starte, er Ivonne Lindahl Pedersens erfaring.

− Hvis man har en tarmlidelse som Morbus Chrohn eller diabetes, bliver det nemt en stor del af ens identitet. Her kan min opgave være at skabe en bevidsthed om nye muligheder, få bevægelse og sund kost ind i hverdagen og hjælpe dem med at finde motivation i at arbejde med noget, de ikke havde forestillet sig.

BLÅ BOG

Ivonne Lindahl Pedersen, 38 år

Professionsbachelor i ernæring og sundhed med speciale i ernæring og fysisk aktivitet i 2010. Suppleret med en uddannelse som sundhedscoach (2014) og neurolingvistisk psykoterapeut (2018). Oprindelig smørrebrødsjomfru. Ansat som sundhedskonsulent og coach i TUCJOB på Tørring Uddannelses Center.

MIN HVERDAG

Havebord: Det er mit sted, hvor jeg tænker, finder ro, føler mig hjemme. Livet er dejligt her, året rundt.

Hjerne, tarm og kost: Jeg er optaget af, at sundhed starter i tarmen − og at stress og depression kan stamme herfra.

Papirkalenderen: med billeder af mine børn mm. Den repræsenterer også styring og prioritering. Som mor med job må jeg være effektiv.

Drejeskiven: Mit hjem har nostalgiske ting − så vi husker, hvor vi kommer fra, når livet er én stor udvikling, vi ikke har tid at tænke over.

Krukkerne: er et symbol på at samles. Jeg har to børn, og vi deler altid en kop kaffe eller te, når vi kommer hjem og ser hinanden i øjnene, inden vi forsvinder til hver vores. Et godt familieliv gør en stærkere i arbejdslivet.

Seneste fagbladsartikler

fdh

Firedags arbejdsuge gavner på mange fronter

Gladsaxe Kommune og Kost og Ernæringsforbundet har indgået en aftale om firedages arbejdsuge for kostfaglige eneansvarlige i kommunens børnehuse
etr

Succes med skolemadsordning

En skolemadsordning på Ellebjerg Skole i København vækker madmod blandt børnene, der nu i højere grad tør udfordre sig selv på nye retter og smage.
Må ikke bruges

Lokkemad til faget

15 ledere har udviklet anbefalinger til, hvordan man kan få flere til at overveje en uddannelse som ernæringsprofessionel
Køkken

Kunstig intelligens venter på dig på jobbet

Teknologi: Hvad gør I når I skal sende måltider videre til afdelingerne, men kasserne fra leverandøren, som skulle have indeholdt kartofler, er fyldt med blomkål?
Elev

Bælgfrugter har været en øjenåbner for Casper

Det nye krav omkring plantebaserede måltider på ernæringsassistentuddannelsen har ført til aha-oplevelser
Julegrød risengrød

Kys lokkede grødappetit frem

Madkultur: Julegrøden, som vi i dag kender som risengrød, var i sin oprindelige form en ret, der skulle lægge en bund, inden gårdens karle kastede sig over sulefadet
Se alle