
Succes med skolemadsordning
Af Heidi Nielsen
På Ellebjerg Skole i København er bælgfrugter og grove grøntsager ikke uvant kost på frokostbordet.
Det er børn fra mellemtrinnet (4.-6. klasse), der sammen med kantineleder Morten Sandager Haslev, kok og pædagog Dorte Jahnsen og professionsbachelor i sundhed og ernæring Sabine Jo Troelstrup står for madordningen, der blev indført på skolen i november sidste år.
Maden laver de på tværs af årgangene, så de lærer hinanden at kende. Om det er fællesskabet, der har gjort pastinak, jordskok og farvede gulerødder populære, eller om det er selve tilberedningen, der har gjort tricket, er uvist. Men en ting er sikker: Børnene glæder sig til at deltage i madlavningen sammen med de tre voksne, fortæller Morten Sandager Haslev, der er kantineleder på skolen og uddannet ernæringsassistent.
− De får jo et break fra den almindelige skoledag, hvor vi arbejder ud fra, at ordningen skal indeholde noget mad, børnene kender. Så tvister vi det en smule sundere, så madmodet kommer ind fra sidelinjen. Det er vigtigt, fordi det udvider deres smagshorisont, og de får lyst til at prøve nye retter, siger han.
Han fortæller, at mange børn for eksempel godt kan lide kyllingefrikadeller. Så når teamet i køkkenet har besluttet at have det på menuen, får børnene noget mad sammen med frikadellerne, som de ofte ikke kender. Det kan være rodfrugter, nye typer af bælgfrugter eller en rødbedetzatziki. Det kan også være boller i karry, hvor sovsen så er lavet af persillerod, gulerod og knold- og blegselleri.
Børnene deltager i små grupper på fire én uge ad gangen fra kl. 8.00 til 14.00. Det vil sige, at de sammen med de voksne sørger for planlægning, madlavning, borddækning, oprydning mv., og i den periode deltager de ikke i den gængse undervisning.
Børnene er med til at lave maden, fordi de på den måde får en øget interesse for at spise den, og hvad det vil sige at lave mad i det hele taget.
− De lærer for eksempel også, at maden smager helt anderledes, hvis den er bagt frem for rå, og så
bliver de nysgerrige på det, siger han og fortsætter:
− De synes, det er fedt, at de har været med til at skrælle gulerødderne, der skal i kødsovsen. Det giver
dem noget ejerskab, og de er stolte, når de udleverer maden til deres klassekammerater, siger kantinelederen.
Læs mere om Madskolen i Appetit 4, 2024
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.