Strategi 2030

Det mener vi: Sammen løfter vi måltider, ernæring og sundhed - gennem hele livet

På denne side kan du læse om Kost og Ernæringsforbundets 2030-strategi ’Sammen løfter vi måltider, ernæring og sundhed – gennem hele livet’. Det er også her du kan finde vores forskellige politiske udspil, hvor vi sætter fokus på vigtigheden offentlige måltider og ernæringsprofessionelles vigtige arbejde.  

Mad kan meget mere end at mætte. Uanset om man er barn, voksen, alderssvækket eller syg er maden afgørende for sundhed, fællesskab og trivsel. Og selve måltidet kan være en samlende kraft, der styrker trivsel og fællesskab i en tid, hvor begge dele er under pres. Det gælder på sygehuset, hvor den rette ernæring og diætbehandling er en forudsætning for den øvrige behandling. Det gælder hos vores mindste i daginstitutioner og skoler, hvor madordninger giver energi til leg og læring samt vigtige fællesskaber. Og det gælder sidst i livet, hvor det fælles måltid på plejehjemmet er et lyspunkt i hverdagen, og hvor den rette ernæring og fællesskabet omkring måltidet er afgørende for den ældre borgers sundhed og trivsel. 

Der serveres over én million offentlige måltider – hver dag. Det er måltider, der skaber fællesskab, sundhed og trivsel. Og det er måltider, som har potentiale til at præge vores madkultur i en grønnere og mere bæredygtig retning til gavn for miljø, klima og sundhed. Men både de velsmagende og ernæringsrigtige måltider, diætbehandling, forebyggelsesindsatser eller ledelse af de offentlige køkkener kræver ernæringsprofessionelle med høj faglighed. Dem skal der uddannes langt flere af, hvis vi også i fremtiden skal have et velfungerende sundhedsvæsen, børn og unge der trives i børnehaver og skoler, en velfungerende ældrepleje og et mere bæredygtigt fødevareDanmark. 

Forbundets fire mærkesager

I Kost og Ernæringsforbundet har vi fire mærkesager, som er vores politiske prioriteter, og det vi overordnet kæmper for frem mod 2030: 

  • Ernæringsprofessionelle medarbejdere til et sundt og bæredygtigt Danmark
  • Ernæring er fundamentet i vores sundhedsvæsen og ældrepleje
  • Brug maden til at skabe trivsel og sunde børnefællesskaber
  • Lad maden farve Danmark grønt  

Find det 2030 strategien her

Mærkesag 1

Ernæringsprofessionelle medarbejdere til et sundt og bæredygtigt Danmark

Danmark har brug for ernæringsprofessionelle til at skabe et sundt og bæredygtigt samfund, hvor alle børn og voksne trives.

Fremtidens ernæringsindsatser, herunder diætbehandling, kostvejledning, forebyggelse, madproduktion og ledelse af de professionelle køkkener, kræver flere ernæringsassistenter, kliniske diætister og professionsbachelorer i ernæring og sundhed samt ernæringsprofessionelle ledere.

Derfor skal der tiltrækkes flere elever og studerende til de ernæringsprofessionelle uddannelser. Der skal fortsat sikres høj kvalitet i uddannelserne samt skabes attraktive vilkår for både elever, studerende og færdiguddannede. Og der skal være gode og relevante muligheder for efter- og videreuddannelse.

Fakta og tal på manglen på ernæringsassistenter

Der kommer til at mangle over 3.700 ernæringsassistenter om 10 år, hvis vi ikke sætter ind nu. 

Find fakta og tal på manglen på ernæringsassistenter her

Mærkesag 2

Ernæring er fundamentet i vores sundhedsvæsen og ældrepleje

Mad kan meget mere end at mætte. Den rigtige ernæringsindsats behandler, forebygger sygdom, indlæggelser og genindlæggelser, og den velsmagende mad vækker minder og giver livskvalitet.

Den optimale ernæring sikrer, at kræftpatienten kan tåle den hårde kemoterapi. At den sårbare ældre på plejehjem ikke bliver underernæret. Og mad og måltider er fællesskaber, livskvalitet og værn mod ensomhed.

Derfor skal ernæringsprofessionelles kompetencer bruges ensartet og konsistent, og den samlede ernæringsindsats for borgere og patienter skal tænkes bredere og bedre ind i sundhedsvæsnet og vores ældrepleje.

Mærkesag 3

Brug maden til at skabe trivsel og sunde børnefællesskaber

Vores børn skal samles om et sundt og nærende måltid mad hver dag på skoler og i daginstitutioner. Det vil give børn i trivsel, som får gode og sunde madvaner med sig videre i livet.

Madordninger i daginstitutioner og gratis skolemad har et kæmpe potentiale for vores børn og unge og dermed Danmarks fremtid. For uden tilstrækkelig næring er der ikke energi til læring, leg og fællesskaber.

Vores børns madvaner grundlægges i barndommen – både de gode og de dårlige. Allerede her grundlægges den sociale ulighed i sundhed, uddannelse og økonomi. Derfor skal vi tilbyde vores børn og unge sunde, grønne og fællesskabsgivende måltider, der giver dem lige muligheder for at klare sig i livet.

Og derfor skal alle børn i Danmark – uanset deres forældres pengepung – kunne nyde godt af velsmagende, sunde og bæredygtige madordninger og måltider i daginstitutioner og grundskoler.

Mærkesag 4

Lad maden farve Danmark grønt

Vi skal udnytte den grønne muskel, der står klar i de offentlige køkkener. Det kræver politiske ambitioner, ressourcer og de rette kompetencer.

Der serveres over én million måltider i de offentlige køkkener. Hver dag. Det viser det enorme potentiale, de offentlige køkkener har som en grøn muskel i Danmark – ikke mindst når det kommer til bæredygtighed; sænke det fødevarebaserede klimaaftryk, mindske madspild og fremme økologi samt planterige madvaner hos danskerne.

Den muskel skal det politiske Danmark træne og udnytte. Men bæredygtigheden skal altid gå hånd i hånd med den rette ernæring.

Derfor skal der sikres den nødvendige forskning og evidens, ligesom der skal udarbejdes klare myndighedsanbefalinger. Og ikke mindst skal de ernæringsprofessionelle i de offentlige køkkener have de rette kompetencer og de nødvendige ressourcer.

Kost og Ernæringsforbundet udgav også et bæredygtighedsudspil i 2021

Læs udspillet her