Sundhed og kost
Fagblad 4, 2018

Tekst: Sanne Hansen. Foto: Ritzau Scanpix

Hamp som superfood for småtspisende

Ernæring: Man bliver ikke skæv af at ryge industrihamp, men det er en langt bedre idé at spise hampen, for plantens næringsstofsammensætning er fortrinlig. Det betyder også, at der er perspektiver i at bruge hamp til at berige mad til småtspisende.

  Charlotte Lauridsen er professor ved Institut for husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet. Hun ved en masse om grises ernæring, men også om menneskers, da de forsøg, hun står i spidsen for, arbejder med grise som modeller for den humane ernæring. Et af de emner, hun har kigget godt og grundigt på, er hamp som næringsmiddel. Og det drejer sig vel at mærke om hamp uden euforiserende effekt.

  − Jeg kan godt forstå, at hampeprodukterne begynder at dukke op ude i supermarkederne, for det ernæringsmæssige aspekt er rigtig godt. Der er et sundhedsfremmende potentiale alene i, at fedtsyreprofilen er så fin, forklarer hun. Det er den vigtige balance mellem Omega 6 og Omega 3, der er i top i hampeolien med et forhold på tre til én.

  − Omega 3-fedtsyrer er kendte for at have en antiinflammatorisk og en anticarcinogen effekt. Også aminosyreprofilen er god. Den er sammenlignelig med aminosyresammensætningen i æg og soja, forklarer hun.

  Lokalt produceret superfood

  Et af de steder, der har fået øjnene op for hamps muligheder som fødevare, er Møllerup Gods på Djursland. Her såede man i 2015 for første gang 30 hektar til med industrihamp. Et år senere lanceredes de første produkter på Expo-udstillingen, nemlig hampemel, frø og olie. I 2017 blev der sået på 600 hektar, og ifølge direktør Henrik Rendbøll er efterspørgslen efter godsets produkter stor.

  − Jeg har lige vundet leverancen til Änglamark over kineserne, som før har leveret. Det kan jeg, fordi vi er supereffektive og kan konkurrere på prisen på forarbejdede produkter, så det er noget, vi kan være stolte af, siger han.

  Dyrkningsmæssigt er hamp en hårdfør plante, og på bare 90 dage vokser den til en højde på cirka 1,75 m. Det betyder, at den overhaler al ukrudt og er med til at rense jorden. Mens dyrkningen er nem, er håndteringen efter høst mere udfordrende. Da hamp ofte spises rå, er det meget vigtigt at have styr på svampe og lignende.

  Hamp til småtspisende

  Møllerup Gods har i dag en række produkter på markedet og tænker hele tiden i nyt. Eksempelvis om hamp kan bruges til småtspisende.

  − Hvis du er småtspisende og skal have fokus på, at alt, hvad du får, er næringsrigt, så giver hamp rigtig god mening, mener Henrik Rendbøll. I forbindelse med ideudviklingen kontaktede han derfor Kulinarium ved Aalborg Universitetshospital, hvor forskningsleder Marie Nerup er positiv over for ideen og derfor gik i køkkenet sammen med personalet på Kulinarium for at prøve produkterne af.

  − For patienterne kan der være et potentiale i hamp rent næringsmæssigt, og vi vil derfor gerne finde ud af, om vi kan berige med hamp i stedet for proteinpulver i nogle retter. Men vi er endnu ikke kommet langt nok med eksperimenterne til at sige, om produkterne passer ind i hospitalsleddet, forklarer hun.

  Marie Nerup peger blandt andet på den udfordring, at hampemel og flager kan smages og ses i maden − det sidste i form af grønfarvning. Det betyder, at hampen derfor ikke uden videre kan indgå i traditionelle danske retter til den typiske småtspisende patient, der vil reagere imod dette.

  Derfor sendes bolden foreløbig tilbage til Møllerup Gods, der arbejder videre med at udvikle opskrifter og ideer.

  − Vi er klart nysgerrige i forhold til mulighederne i hamp. Der er jo en stor gruppe af ældre på plejehjem og patienter, der er underernærede. Og der er ikke nogen af os, der har løst opgaven rigtig godt endnu, så det giver god mening at se sig om efter alternative muligheder, siger Marie Nerup.

  Helbredende effekter skal undersøges

  Også Charlotte Lauridsen ser perspektiverne i at bruge de forskellige hampeprodukter − proteinpulver eller måske hampeolie − til mennesker, der har brug for særlig næringstæt mad. Derudover er hun tilbageholdende med anbefalingerne.

  − Hamp er godt, når vi taler om de store næringsstoffer: protein, fedtsyre og fibre. Men der er stadig meget om hamp, vi ikke ved, siger hun og peger på mulighederne i CBD, cannabidiolerne, der består af mange komponenter. Ifølge Charlotte Lauridsen kan de have en positiv effekt på immunforsvaret. Det gælder f.eks. i tarmsystemet, hvor der er receptorer for CBD. Fra dyreforsøg ved man, at en (påført) tarmlidelse kan behandles med CBD, siger Charlotte Lauridsen.

  Hvis forskningsmidlerne rækker, vil hun fortsætte sin forskning for at finde frem til  hampens muligheder i behandlingen af tarmlidelserne Crohns og Colitis, som stadig flere får.

  − Det er spændende at læse, hvordan hamp har været brugt i den kinesiske medicin blandt andet mod tarmlidelser. Jeg er sikker på, at der er stort potentiale i de bioaktive stoffer i planten − eksempelvis CBD, men også fedtsyrerne − i helbredende sammenhæng. Det er netop derfor, jeg forsker i det.

  FAKTA

  Hamp og næringsværdi

  • Hamp indeholder 30-35 procent protein − og alle ni essentielle aminosyrer.
  • Hamp indeholder 41 procent fedt − heraf mere end 80 procent flerumættede fedtsyrer og blandt andet Omega 6 og Omega 3 i et ideelt forhold 3:1.
  • Hamp er desuden rig på kostfibre, magnesium, jern, vitamin B1, B2 og E og har et meget højt indhold af D-vitamin (24 mg pr. 100 g).

  Kilde: Hverdagsmad med hamp − det nye superfood

   

  Hampens historie 

  Hamp er en gammel kulturplante, der kan dateres tilbage til oldtiden. Dyrkning af hamp kendes tidligst fra Kina fra det 3. årtusinde f.Kr. Derfra spredte dyrkningen sig til Indien og videre til Europa. Helt op til omkring 1890 var det lov i England, at alle bønder skulle dyrke en vis mængde hamp, hvis deres jord var af en bestemt størrelse, da stænglerne skulle bruges til tovværk til flåden. Hamp blev i mange lande desuden brugt til fremstilling af tekstiler. I dag bruges hampefibrene desuden til isolering, fremstilling af plastik og papir og strøelse. De hurtigt voksende planter kan desuden bruges til fremstilling af bioenergi.

  Kulinarium

  Kulinarium er en forsknings- og udviklingsenhed med speciale i ernæring, mad og måltider til patienter under køkkenfunktionen på Aalborg Universitetshospital.

  www.aalborguh.rn.dk/forskning

  Seneste fagbladsartikler

  Ældre

  Samarbejde vigtig spiller i kampen mod underernæring

  Faggrupper: Hvordan holder man øje med et vægttab på blot et kilo i en kommune med 1.600 borgere i hjemmeplejen og blot én ernæringskonsulent?
  socialindsats

  Mad mod sociale udfordringer

  Et projekt med mad, madlavning og fællesspisning har skabt fællesskab på tværs af etnicitet, køn og alder for de cirka 1.500 beboere i boligområdet Hørgård i København
  nnr

  NNR: Et tosporet tigerspring mod sundhed

  Anbefalinger: De Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023 kører for første gang i to spor − mod mere sundhed og mod et mere bæredygtigt fødevaresystem.
  Sundhed

  Underernæring koster samfundet milliarder

  Underernæring er en dyr sag for både kommuner og regioner
  Mad laver mad

  Sådan belønner du bedst dine medarbejdere

  Erhvervspsykolog Helle Dams kommer med forslag til, hvad der virker bedst, når du vil belønne en medarbejder.
  Patienter taber sig for meget

  Patienter taber sig for meget

  Sundhed: Hver syvende patient hos de praktiserende læger har haft uplanlagt vægttab. Det kan have store konsekvenser for den enkelte patient, lyder de
  Se alle