En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom
Vi står i en brydningstid. Demografien i Danmark ændrer sig markant i de kommende år, og det sker i takt med, at manglen på arbejdskraft på ældreområdet tager til i et bekymrende højt tempo.
Derfor skal vi som samfund handle nu, så vi sikrer en værdig alderdom for sårbare ældre samt et sundhedsvæsen og en ældrepleje, der kan følge med den demografiske udvikling.
Kost og Ernæringsforbundet, FOA og Ældre Sagen er gået sammen om et politisk udspil med fem forslag til, hvordan mad og måltider bør være en del af fremtidens ældrepleje og sundhedsvæsen – til gavn for både den enkelte ældre og for samfundet:
Vi ønsker, at ældre på plejehjem har mere medbestemmelse på den mad, der serveres, og ældre i egen bolig, som får madservice, har frit valg mellem flere leverandører. Og der skal være sikkerhed for kvaliteten og næringsindholdet, uanset hvem der leverer maden, og uanset hvilke ernæringsbehov eller diæter den ældre har brug for
Ambitionerne for det politiske budskab er, at de fem forslag kan bidrage til en værdig og sund alderdom hvor alle ældre, der modtager mad i egen bolig, bor på plejehjem eller er indlagt på sygehus, hver dag får ernæringsrigtige, appetitlige og velsmagende måltider, der passer til deres individuelle behov.
- Vi skal blive langt bedre til at udnytte potentialet i mad og måltider til ældre. Den rigtige mad forebygger sygdom og giver livskvalitet. Derfor skal alle ældre skal have krav på ernæringsrigtig mad og gode måltidsoplevelser – uanset postnummer og økonomi, siger Ghita Parry.
Både maden på plejehjem og til madservice skal tilpasses den enkelte ældres behov, understreger hun:
- Mange er fx i risiko for underernæring, eller har tygge/synke-besvær. Det kræver derfor stor faglighed at tilberede den rigtige mad til sårbare ældre. Og den faglighed skal anerkendes. Ellers kan det blive fatalt for den enkelte og dyrt for samfundet.
Formanden: Det kræver dyb faglighed at levere kost til sårbare ældre
Fem forslag
- Ældres behov er forskellige – det skal deres mad også være
- Brug for særligt fokus på svækkede ældres ernæring
- Rammer for det gode måltid, selvbestemmelse og frit valg
- Balance mellem klimatiltag, madkultur og ernæring
- Madfællesskaber mod ensomhed og oplysning om sund mad
Yderligere information
Pressechef Thorleif Ravnbak
thr@kost.dk - 30 10 33 24
Chefkonsulent Pernille Hansted
pha@kost.dk - 51 21 59 60
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.