Hænder der skærer løg på skærebræt
12.06.2025

Lad de offentlige køkkener farve Danmark grønt

Vi står i en klima-, miljø- og biodiversitetskrise og der er brug for handling på alle områder. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet.

Vi står i en klima-, miljø- og biodiversitetskrise. Den kan også mærkes i Danmark med varme vintre, stigende vandstande, en trængt natur, påvirket drikkevand og uønskede stoffer i vores mad. Samtidig er danskernes sundhed i fald. Vi spiser ikke nok frugt og grønt, og den sociale ulighed i vores madvaner og sundhed er udtalt

Der er brug for handling på alle områder, hvis vi skal give en klode, der er i bedre forfatning, videre til de næste generationer. Det gælder ikke mindst på fødevareområdet. Fødevaresystemet står for 30 pct. af klodens samlede udledning af drivhusgasser. Og godt 30 pct. af maden ender som madspild.

Hver danskers forbrug udleder i snit 13 ton CO2e om året – og heraf udgør mad og drikke knap 20 pct. Heldigvis er opfindsomheden stor hos producenter, aftagere og interesseorganisationer, der alle kæmper for et mere bæredygtigt Danmark og for danskernes sundhed. Der bliver konstant udviklet initiativer og løsninger, der skal sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion og få danskerne til at spise efter De officielle Kostråd – godt for sundhed og klima.

Det er vigtigt og nødvendigt, og potentialet er stort. For hvis alle levede efter De officielle Kostråd, ville vi leve længere og sundere, vi kunne reducere klimaaftrykket fra vores mad med op til 45 pct., spare op til 3,9 millioner tons CO2e 5 samt spare samfundet for op til 50 mia. kr. om året som følge af en reduceret sygdomsbyrde. Og her kommer de offentlige køkkener ind i billedet, for de serverer over 1 million måltider hver eneste dag, og har dermed et enormt potentiale for at nedbringe danskernes klimaaftryk, udbrede sund og planterig mad og styrke danskernes sundhed.

De offentlige køkkener skal gå forrest og vise os alle sammen, at det grønne måltid kan være nemt, lækkert og bæredygtigt. Så danskerne over tid bliver inspireret til at spise mere bæredygtigt. Men det kræver politiske ambitioner, mål og handling. Og mens der er mange fine handlingsplaner og strategier, følges de sjældent op med konkrete mål og midler til implementering.

Det er på tide at sætte handling bag ordene og udarbejde mål og politikker for bæredygtighed i de offentlige køkkener på statsligt, regionalt og kommunalt niveau.

I dette politiske udspil kommer vi med forslag til områder og indsatser, som vi håber, at Christiansborg, kommunalbestyrelser og regionsråd vil arbejde videre med. Til gavn for klimaet, miljøet, sundheden og de kommende generationer.

Christian Ibsen, Direktør CONCITO
Marie-Louise Boisen Lendal Direktør, Frej 
Michael Allerup Nielsen, Næstformand, Kost og Ernæringsforbundet

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.