NCP

Nutrition Care Process - NCP

NCP giver os en fælles referenceramme for vores ernæringsbehandling, for vores ernæringsindsatser og for vores faglighed.

Nutrition Care Process & Terminology (NCPT), er udviklet af Academy of Nutrition and Dietetics (AND), oversat til dansk af FaKD og officielt udgivet oktober 2016.

NCP styregruppen har udarbejdet et fælles grundlag for NCP i Danmark, hvor gruppen redegør for årsagen til implementering af NCP.

Hvorfor skal NCP implementeres ved diætbehandling af individer og grupper:

 

 • Kvalitetssikring/ kvalitetsudvikling af behandling af patient/borger/klient
  • NCP fordrer en systematisk og kritisk reflekterende tænkning og anvendelse af en fælles ernæringsterminologi
  • NCP tydeliggør den mest hensigtsmæssige ernæringsintervention ved hjælp af PES-redegørelsen (problem - etiology - symptoms)
 • En fælles ernæringsterminologi styrker og sikrer kontinuitet i det monofaglige, tværprofessionelle og tværsektorielle samarbejde
 • Fremhæver og tydeliggør de faglige kompetencer blandt ernæringsprofessionelle
 • NCP sætter patient/borger/klient i centrum
 • NCP giver klare mål at arbejde med
  • både ift. sundhedspædagogiske-, ernæringsmæssige- og fysiologiske mål
 • NCP åbner muligheder for et internationalt diætetisk samarbejde

eNCPT - online NCPT manual

Som medlem af FaKD og Kost og ernæringsforbundet kan du få en licens til eNCPT, hvor du kan finde alt officielt materiale der er udgivet omkring NCP. Få licens her under.

Hele siden er oversat til dansk, du skal blot gå ind og ændre sprog i indstillinger. Gå ind på: https://www.ncpro.org/ og login med dit personlige login. Vælg derefter "Members Area" øverst i højre hjørne, vælg "My Profile" og under "Preferences" midt på siden, kan du i højre side skifte sprog til dansk. Rul helt ned på siden og husk at vælge "Safe Profile" for at gemme.

Desuden er der netop udgivet forskellige materialer til dig der arbejder med NCP i Danmark og gerne vil have et overblik over den danske oversættelse. Det er der kommet en "hjem" side ud af.

På "hjem" siden kan du finde en brugsanvisning til den nyeste NCP terminologi og en kort sammenfatning af NCP. Derudover er det danske arbejde med NCP beskrevet, hvor du også kan læse om projektgrupperne bag oversættelserne.

Du kan også finde NCP Modellen og et excel ark der viser alle ændringerne der er mellem 2014 edition og 2015 edition. Slutteligt ligger en samlet oversigt over NCP terminologilisterne som PDF, klar til at printe ud og tage i brug.

De danske oversættelser af nyeste udgave eNCP omfatter:

 • Snapshots 1, 2, 3, 4
 • Terminologilister 1+4, 2, 3
 • NCP Modellen
 • Relevante referenceark

Referenceark indeholder uddybende forklaringer til hver enkelt diagnose og terminologi.

Derudover har AND udgivet videoer på engelsk, hvor der forklares hvordan hele NCP processen foregår fra patienten træder ind af døren. 

Få licens til eNCP

Hvis du er medlem af Kost og Ernæringsforbundet kan du få en gratis licens. Så får du adgang til terminologien og databasen med materialer. En licens koster normalt ca. 650 kr. om året. Udfyld formularen, så sørger vi for, at du bliver tilmeldt.

Hvis du ikke er medlem, så kan du blive det her. Her kan du også læse mere om fordelene ved at være medlem.

Hvis du allerede har en bruger til ncpro.org, men ikke kan huske din adgangskode, skal du udfylde formularen nedenfor - eller send en mail til post@kost.dk - det er desværre ikke muligt at nulstille din bruger via ncpro.org. 

Licens
Medlemsnr. udfyldes automatisk ( Hvis feltet er blankt, så log ind oppe i højre hjørne)

*udfyld alle felter markeret med stjerne

Læs NCP's klummer i Diætisten