![bælgfrugter](/sites/default/files/styles/5_cols/public/2022-02/v2osk-c9OfrVeD_tQ-unsplash%20%281%29.jpg?itok=jMTodk8O)
Bønneboller på Bælgfrugternes Dag
Flere bælgfrugter på menuen
Det er Bælgfrugternes Dag i dag, og det mener vi, skal fejres! Vi skal nemlig allesammen blive endnu bedre til at huske de små, supersunde og klimavenlige bønner og linser. Både for vores egen sundheds skyld, men også for klimaets. Vores kantine har i dagens anledning lavet en lækker buffet med en masse forskellige retter med både linser, bønner og kikærter. Vi har bl.a. fået kala chana og bønnebrownie, begge opskrifter fra Rådet for sund mads bælgfrugtkampagne.
Koldhævede boller med bønner
Mia Sommer er veganer og ekspert i bælgfrugter. Hun har udgivet en bog udelukkende med opskrifter med linser, bønner og kikærter. Der er masser af inspiration at hente i Fantastiske Bælgfrugter, som indeholder et væld af smagsrige opskrifter til alle dagens måltider. Vi har fået lov til at dele hendes opskrift på saftige, langtidshævede boller med bønner i. Bælgfrugterne giver brødet en fantastisk krumme og godt med fibre, og kombinationen af bælgfrugter og kornprodukter giver samtidig en god aminosyresammensætning.
![Boller med bælgfrugter](/sites/default/files/styles/8_cols/public/2022-02/B%C3%B8nneboller_0.jpg?itok=MdwYMih_)
Opskrift og foto: Mia Sommer
Koldhævede boller er skønne til morgenmaden, fordi man kan røre dejen sammen om aftenen og sætte dem i ovnen næste morgen, når man vågner. De skal ikke engang æltes. Det særlige ved disse boller er bønnerne, for det er ikke en ingrediens, som man normalt forbinder med brød og boller. Men det fungerer super godt med bønner i bagværk. De er med til at gøre bollerne bløde og “saftige,” og hvis man har nogle børn, der kun vil have smør eller syltetøj på bollerne, så er det jo rart at vide, at der er bønner indeni.
16 stk.
Ingredienser:
480 g kogte hvide bønner
6 dl vand
25 g gær
2 tsk. salt
2 tsk. sukker
200 g havregryn
400 g hvedemel
Evt. plantemælk til pensling
Fremgangsmåde:
Blend bønner og vand, til det er en hvid “bønnemælk” uden klumper i.
Opløs gæren i “bønnemælken” og tilsæt salt, sukker og havregryn. Rør i dejen: Brug gerne
en røremaskine eller en håndmikser med dejkroge, hvis du har sådan en.
Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og rør i nogle minutter. Dejen skal have samme konsistens som en tyk grød.
Sæt dejen til hævning i køleskabet natten over (cirka 8 timer, men gerne længere).
Beklæd en bageplade med bagepapir og brug to spiseskeer til at sætte 16 klumper af dej på pladen. Lad bollerne efterhæve, imens ovnen opvarmes til 225 ℃ varmluftovn.
Inden bollerne bages, kan de pensles med plantemælk og drysses med havregryn eller andre kerner (eksempelvis græskarkerner eller hørfrø).
Når ovnen er opvarmet, skal bollerne bages 15-20 minutter, indtil de er brune og har en sprød overflade.
Opbevar bollerne i en lukket beholder eller pose, når de er kølet af. Bollerne kan også fryses.
![Månedens opskrift: Bælgfrugter](/sites/default/files/styles/4_cols/public/2022-02/GROENNE-BOLLER-I-KARRY.jpg.endelig.jpg?itok=wBQzFn5I)
To gram. Så mange bælgfrugter spiser danskerne cirka i gennemsnit om dagen ifølge DTU Fødevareinstituttet. Der er derfor et stort potentiale i at få danskerne til at spise endnu
flere bælgfrugter, så vi kan nærme os de 100 gram, som Fødevarestyrelsen anbefaler i De officielle Kostråd − godt for sundhed og klima. 10. februar er det Bælgfrugternes Dag, hvor en lang række organisationer i regi af Rådet for Sund Mad − herunder Kost og
Ernæringsforbundet – samarbejder om at hylde bælgfrugter, så danskerne får lyst til at få flere bønner, linser og kikærter på tallerkenerne. Velbekomme
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.