Månedens opskrift: Bælgfrugter
Fagblad 1, 2022

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

metodikogsmag.dk  [ OPSKRIFTER OG FOTO ]

Månedens opskrift: Bælgfrugter

Quinoaboller med blomkål i karrysovs

Antal portioner: 10

625 g kogte store hvide bønner eller smørbønner ( de skal stadig have bid)

150 g blomkål med stok delt i 6-8 både

75 g grønne ærter

25 g bladselleri i hele stænger

40 g hele forårsløg

800 g kogt quinoa ( skal have bid)

120 g hvedemel

120 g rasp

60 g lys soja

10 g salt

2 g friskkværnet peber

300 g hele æg

 

Ingefærsyltede gulerødder

600 g sukker

1 l lagereddike

300 g ingefær i skiver med skræl

1 kg gulerødder i tynde skiver eller strimler (1-2 mm tykke)

• Kog lagen af sukker, eddike og ingefær godt igennem, og hæld den skoldhed over gulerødderne.

• Put i bøtte med tætsluttende låg, lad afkøle helt og gerne et par dage før brug.

 

Sådan gør du:

Dag 1

•  Hak bønner, blomkål, ærter, selleri og forårsløg i kødhakker med hulstørrelse 5 mm.

•  Kom farsen i rørekedel sammen med “spaden”.

•  Tilsæt quinoa, mel, rasp, soja, salt og peber, og rør et par minutter ved høj hastighed. Tilsæt æg, og rør igen et par minutter ved høj hastighed.

•  Sæt farsen på køl, og lad den trække til næste dag.

Dag 2

•  Smør hulbakkerne med fedtspray.

•  Form farsen i boller a 45 g (3 stk. pr. person), og sæt bollerne i hulbakker.

•  Damp 50 % ved 150 grader i 20 minutter.

•  Afkøl bollerne på blæsekøl i 10 minutter, så de kan håndteres uden at gå i stykker.

•  Portionér bollerne 3 stk. pr. person (120 g), og hæld den brandvarme sovs over (180 g).

•  Sérver med 100 g kogte ris og 50 g ingefærsyltede gulerødder.

Pr. 100 g                

Energi 520 kJ         

Protein 20 E% (6,1 g)                             

Kulhydrat 61 E% (18,8 g)                       

Fedt 15 E% (2 g)     

 

Brownie med bønner

Antal portioner: 20/40
konfektstykker

100 g mandler

180 g æg

50 g smeltet smør eller kokosfedt

200 g dadler uden sten

240 g kogte sorte bønner

30 g kakaopulver

1 g salt

50 ml stærk kaffe

100 g mørk chokolade

 

Sådan gør du:

•  Kom mandler i en foodprocessor, og blend det fint, uden at det bliver til mel.

•  Tilsæt æg, smeltet smør, dadler, bønner, kakaopulver, salt og kaffe.

•  Blend, til dejen er helt ensartet.

•  Hak mørk chokolade, og rør det i dejen.

•  Kom bagepapir i en bageform. Kagen skal ikke blive særlig høj.

•  Bag kagen 20-25 minutter ved 180 grader.

•  Afkøl kagen, og skær den ud i små konfektstykker.

•  Pynt evt. med valnødder, flødeostcreme, chokoladecreme el.lign., men kagen smager godt, bare som den er, og bliver kun bedre af at stå et par dage.

 

Pr. 100 g                 

Energi                      1466 kJ                   

Protein                    14 E% (12,1g)         

Kulhydrat                40 E% (34,6 g)        

Fedt                         42 E% (16,6 g)

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.