
Tre millioner kroner til bæredygtige køkkener
Partierne bag den ny finanslov har prioriteret at bakke op om kampen om at reducere CO2-aftrykket fra de offentlige køkkener. Derfor har man afsat 3 mio. kroner i 2022 til at styrke AMU-kurser for køkkenprofessionelle med blandt andet fokus på plantebaseret mad, samt til udvikling af en diplom-efteruddannelse i plantebaseret kost til ernæringsprofessionelle.
- Det glæder mig, at der nu bliver afsat ressourcer af til at blive endnu klogere på, hvad der er muligheder i forhold til mere bæredygtige måltider. For vi ved, at vores medlemmer stadig kæmper hårdt for at gøre køkkener mere klimavenlige, siger næstformand i Kost og Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen.
Pengene kommer nemlig kort efter, at Kost og Ernæringsforbundet har spurgt en række medlemmer til bæredygtigheden i de offentlige køkkener. Igen i år viser medlemsundersøgelsen, at der er stor lyst og vilje til at gøre produktionen i de offentlige køkkener mere klimavenlig. Og igen i år har medlemmerne i den forbindelse efterspurgt muligheder for kompetenceudvikling.
- Nu viser partierne bag den kommende finanslov, at de er klar til at tage flere skridt mod mere bæredygtige offentlige måltider og lytte til dem, der står med udfordringen hver dag – nemlig vores medlemmer, der i flere år har efterlyst kompetenceudvikling, siger Michael Allerup Nielsen.
De offentlige køkkener står for 800.000 daglige måltider om dagen, og udgør dermed en afgørende faktor i at få nedbragt klimabelastningen fra fødevarer i Danmark. Det er Kost og Ernæringsforbundets vurdering, at det vil være realistisk med en 25 pct. reduktion af CO2-aftrykket fra fødevareforbruget i den offentlige sektors køkkener allerede fra 2025, hvis kommunalbestyrelser og regeringen bakker op om de rigtige værktøjer til at komme i mål med målsætningen.
Forbundets bæredygtighedsudspil ”7 forslag til bæredygtige offentlige køkkener” kan findes her.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.