Køkken kolleger

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

07.12.2021

Tre millioner kroner til bæredygtige køkkener

Politikerne bag finansloven har lyttet til Kost og Ernæringsforbundets ønske om kompetenceudvikling inden for bæredygtighed.

Partierne bag den ny finanslov har prioriteret at bakke op om kampen om at reducere CO2-aftrykket fra de offentlige køkkener. Derfor har man afsat 3 mio. kroner i 2022 til at styrke AMU-kurser for køkkenprofessionelle med blandt andet fokus på plantebaseret mad, samt til udvikling af en diplom-efteruddannelse i plantebaseret kost til ernæringsprofessionelle.

- Det glæder mig, at der nu bliver afsat ressourcer af til at blive endnu klogere på, hvad der er muligheder i forhold til mere bæredygtige måltider. For vi ved, at vores medlemmer stadig kæmper hårdt for at gøre køkkener mere klimavenlige, siger næstformand i Kost og Ernæringsforbundet Michael Allerup Nielsen.

Pengene kommer nemlig kort efter, at Kost og Ernæringsforbundet har spurgt en række medlemmer til bæredygtigheden i de offentlige køkkener. Igen i år viser medlemsundersøgelsen, at der er stor lyst og vilje til at gøre produktionen i de offentlige køkkener mere klimavenlig. Og igen i år har medlemmerne i den forbindelse efterspurgt muligheder for kompetenceudvikling.

-  Nu viser partierne bag den kommende finanslov, at de er klar til at tage flere skridt mod mere bæredygtige offentlige måltider og lytte til dem, der står med udfordringen hver dag – nemlig vores medlemmer, der i flere år har efterlyst kompetenceudvikling, siger Michael Allerup Nielsen.

De offentlige køkkener står for 800.000 daglige måltider om dagen, og udgør dermed en afgørende faktor i at få nedbragt klimabelastningen fra fødevarer i Danmark. Det er Kost og Ernæringsforbundets vurdering, at det vil være realistisk med en 25 pct. reduktion af CO2-aftrykket fra fødevareforbruget i den offentlige sektors køkkener allerede fra 2025, hvis kommunalbestyrelser og regeringen bakker op om de rigtige værktøjer til at komme i mål med målsætningen.

Forbundets bæredygtighedsudspil ”7 forslag til bæredygtige offentlige køkkener” kan findes her.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.