øko bælgfrugter linser
10.09.2024

Kampen for at bevare det økologiske spisemærke fortsætter

For andet år i træk skaber regeringen usikkerhed om fremtiden for mærkningsordningen.

Med regeringens forslag til en finanslov for 2025 lægges der op til, at der kun afsættes finansiering til det økologiske spisemærke i 2025, hvorefter finansieringen bortfalder. I udspillet er der heller ikke afsat midler til at udvikle eller udbrede ordningen. 

Det er andet år i træk, at regeringen skaber usikkerhed om fremtiden for det økologiske spisemærke – en ordning, der ellers har enorm betydning for den grønne omstilling i de offentlige køkkener. Sidste år lykkedes det at redde Spisemærket ved en fælles indsats fra bl.a. Kost og Ernæringsforbundet og 12 andre aktører fra branchen. Det gav håb om, at Spisemærket i år ville få en permanent finansiering, og derfor var det en ærgerlig næstformand, Michael Allerup Nielsen, der læste årets finanslovsudspil:

”Regeringen har masser af flotte ord om den grønne omstilling og har netop nedsat et helt ministerium, der skal implementere den grønne trepartsaftale. Når vi så ved fra bl.a. Concitos analyser, at vores fødevarer udgør en meget stor andel – 20 % faktisk – af vores samlede CO2-udledning, så er det helt uforståeligt, at politikerne nu igen nedprioriterer den mærkningsordning, der faktisk flytter forbruget i bl.a. de offentlige køkkener i en grønnere og mere bæredygtig retning.”

Ifølge næstformanden bidrager spisemærket både til den faglige stolthed i rigtig mange offentlige køkkener, samtidig med at mærkningsordningen øger sundheden, giver inspiration og øget madmod til de mange danskere, der får serveret planterig og økologisk mad i fx daginstitutioner og på plejehjem. 

”Spisemærket har både været et godt pejlemærke for bæredygtighed ude i køkkenerne og samtidig bidraget til arbejdsglæden og den faglige stolthed blandt ernæringsprofessionelle. Derfor er det drønærgerligt, at regeringen ikke afsætter de nødvendige midler,” afslutter Michael Allerup Nielsen.

Kost og Ernæringsforbundet vil nu sammen med andre aktører kæmpe videre for, at der afsættes langvarig finansiering af det Økologiske Spisemærke, og også at der er sikres midler til at dække den videre udvikling og udbredelse af spisemærket til gavn for os alle sammen.

Spisemærket har både været et godt pejlemærke for bæredygtighed ude i køkkenerne og samtidig bidraget til arbejdsglæden og den faglige stolthed blandt ernæringsprofessionelle. Derfor er det drønærgerligt, at regeringen ikke afsætter de nødvendige midler.
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.