danskernes sundhed

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

10.03.2022

Danskernes sundhed: Det går den forkerte vej

Der er flere danskere, der spiser usundt og har svær overvægt. Det er både et stort samfundsøkonomisk problem og et problem for den enkelte dansker. Hvis kurven skal knækkes, skal kost og ernæring tænkes bedre ind i forebyggende indsatser, der skal indføres ambitiøse strukturelle tiltag for at bryde uligheden i sundhed, og de ernæringsprofessionelle skal mere i spil.

I dag er det tilfældigt, om man kan få hjælp til at ændre sine kostvaner, og det kan være en jungle at finde rundt i, hvem der rent faktisk er uddannet til at hjælpe, og hvem der har taget et kursus på nettet.

På bare 11 år er andelen af danskere med et usundt kostmønster gået fra ca. 13 % til ca. 18 %, og den sociale ulighed er stadigvæk markant – for blandt personer med grundskole som højest gennemførte uddannelsesniveau er det næsten 40 %.

Det er kun hver 10. dansker, der spiser de anbefalede mængder af fisk og grønt, og forekomsten af overvægt og svær overvægt er også steget. I alt har ca. 53  % af den voksne befolkning moderat eller svær overvægt (BMI≥25), og knap hver femte (18,5 %) har svær overvægt (BMI≥30).

”Det er nedslående, at uligheden i danskernes kostvaner er så stor, og at udviklingen så hurtigt går den helt gale vej. Vi kan fortsætte som hidtil og tro, at problemerne går væk af sig, eller vi kan investere i gode madvaner til alle uanset indkomst. Lad os få indført en ambitiøs skolemadsordning for vores børn, så alle har de samme forudsætninger for at få gode, sunde madvaner samt bedre trivsel og læring. Og lad os give alle ret til at få hjælp til en livsstilsændring med professionel støtte og rådgivning – af de ernæringsprofessionelle. I dag er det tilfældigt, om man kan få hjælp til at ændre sine kostvaner, og det kan være en jungle at finde rundt i, hvem der rent faktisk er uddannet til at hjælpe, og hvem der har taget et kursus på nettet”, udtaler Ghita Parry, formand.

Om undersøgelsen

Flere end 180.000 personer har i 2021 svaret på spørgsmål om deres sundhed, sygdom og trivsel via befolkningsundersøgelsen ”Hvordan har du det?”. Resultaterne er nu samlet i en national sundhedsprofil. Undersøgelsen er den største sundhedsundersøgelse i Danmark. Den bliver gentaget hvert fjerde år, og er den fjerde i rækken. Du kan læse hele rapporten her.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.