Børn og unge
20.09.2022

Vegansk kost i daginstitutioner – sådan forholder du dig som ernæringsprofessionel

Fødevarestyrelsen og Kost og Ernæringsforbundet anbefaler, at du tilrettelægger maden i daginstitutionen efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner

Debatten om vegansk forplejningstilbud i daginstitutioner er igen aktuel – denne gang pga en artikel i sundhedsmonitor 20. september 2022. Her svarer børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på et paragraf 20-spørgsmål fra Danmarksdemokraternes Jens Henrik Thulesen Dahl omhandlende veganske måltider i daginstitutioner til børn under 2 år. Ministeren svarer:

”Det kræver, at den veganske menu er udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist, at forældrene ved, at de har ansvaret for at give veganske børn de rette kosttilskud, og at dagtilbuddet har en »øget opmærksomhed på, at børnene spiser varieret og med tilstrækkelig appetit«".

Samtidig kan Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen »ikke anbefale« vegansk mad til børn under 2 år.

 

Kostråd til Måltider

I Dagtilbudsloven står der, at alle børn i kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner og privatinstitutioner efter § 19 skal have et sundt frokostmåltid alle hverdage Dagtilbudsloven (retsinformation.dk).

Fødevarestyrelsen og Kost og Ernæringsforbundet anbefaler, at du som ernæringsprofessionel tilrettelægger maden i daginstitutionen efter Kostråd til Måltider i daginstitutioner - Alt om kost. På den måde er maden i overensstemmelse med barnets ernæringsmæssige behov. Anbefalingerne gælder for børn mellem et-seks år. Er børnene under et år, gælder Sundhedsstyrelsens anbefalinger Mad til små - fra mælk til familiens mad - Sundhedsstyrelsen.

Der er for nuværende ikke udviklet Kostråd til vegetariske Måltider i daginstitutioner. Dette værktøj forventes ifølge Fødevarestyrelsen tidligst færdigudviklet ultimo 2022.

Vegansk kost

Daginstitutioner, der ønsker at tilbyde vegansk kost, også til børn under 2 år, kan ifølge Fødevarestyrelsen gøre dette under følgende forudsætninger:

  • der er tale om en ernæringsfagligt velplanlagt vegansk menu udarbejdet af en autoriseret klinisk diætist, så maden indeholder tilstrækkelig energi og næringsstoffer*,
  • forældrene er bekendt med, at de som forældre har ansvaret for at give barnet de anbefalede kosttilskud, og
  • barnet spiser varieret og med tilstrækkelig appetit.

Desuden anbefales der også berigede drikke, amning eller modermælkserstatninger til børn under 2 år. Alternativt kan daginstitutionerne give forældre, der ønsker at deres barn får vegansk mad, mulighed for at give barnet en madpakke med: Vegetarisk og vegansk kost – hvad er forskellen, og hvordan skal du spise? - Alt om kost.

Fødevarestyrelsen har i artiklen udtalt, at det formentlig vil være en politisk beslutning i den enkelte kommune, hvem der skal betale for den kliniske diætist mm.

For mange opgaver?
Oplever du, at dine opgaver bliver for mange i forhold til den tid, du er ansat til, så brug denne Tjekliste til ernæringsfaglige.pdf (kost.dk) til at skabe overblik. Brug derefter tjeklisten som udgangspunkt for en samtale med din leder om, hvordan I trimmer dine opgaver, så du kan løse din kerneopgave.

Hvis du har konkrete spørgsmål, kan du kontakte faglig, politisk konsulent, Karina Kyhn Andersen, på kka@kost.dk 31636610 eller formand for Fagligt selskab af Kliniske Diætister (FaKD), Mette Theil på mp@diaetist.dk 26 85 59 78

*en vegansk menu kan ikke dække et spædbarnsbehov for næringsstoffer, uden der også gives kosttilskud, berigede plantedrikke/amning/ modermælkserstatninger.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk