TR uddannelse

Uddannelse for tillidsrepræsentanter

Alle TR skal gennemføre Kost & Ernæringsforbundets obligatoriske grunduddannelse. 

Bliv klædt på til TR-rollen

Alle TR skal gennemføre Kost & Ernæringsforbundets obligatoriske grunduddannelse. Hele uddannelsesforløbet varer 18 dage og bliver som udgangspunkt udbudt en gang om året. Hvis du er TR-suppleant, kan du deltage, hvis der er ledige pladser. Du får besked om dine muligheder, når du bliver valgt til TR.  R-uddannelsen er bygget op omkring 3 grundmoduler, du som TR skal tage i løbet af det første år du er TR.

Uddannelsen er gratis for dig

Uanset om du er ansat i en kommune, region, stat eller privat, er din TR-uddannelse gratis. Det gælder både ophold, forplejning (alle kurser over en dags varighed er med overnatning) og undervisningsmaterialer.

Viden og kompetencer til dine TR-opgaver

Opgaven som TR er kompleks. Det betyder at du som TR kan møde mange forskelligartede udfordringer. Det kan være i forhold til samarbejdssystemet på arbejdspladsen, i forhold til din ledelse, eller fordi der sker forandringer på jeres arbejdsplads. Disse skift giver udfordringer for dig som TR – udfordringer som du vil blive klædt på til at håndtere.

Indhold i TR-uddannelsen

Formålet med TR-uddannelsen er at give dig et stærkt fundament for din rolle som TR. Vi vil give dig en masse værktøjer, så du kan løse de opgaver du møder og agere leder i forhold til den rolle du har som TR på jeres arbejdsplads. TR grunduddannelsen består af 3 moduler og i forlængelse af disse tilbyder vi løbende kurser og seminarer, der retter sig mod dig som TR. Disse arrangeres både på national og regionalt plan.

Modul 1:

Grunduddannelsens første modul er rettet mod at give dig et overordnet billede af rollen som TR. Du får baggrunden for, at vi har det aftalesystem, vi har i dag samt indblik i, hvad du kan inden for rammerne af dette. Vi vil se på MED/SU-systemet, og hvordan du samarbejder med ledelsen og din AMR, og så ser vi nærmere på rollen som bisidder i f.eks. afskedigelsessager. I tillæg til dette sætter vi også fokus på, hvordan du som TR kan være med til at styrke fællesskabet på jeres arbejdsplads for dem der er medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet.

Modul 2:

Grunduddannelsens 2 modul har fokus på TR’s rolle som lønforhandler. Her vil der være mulighed for at gå i dybden med en af de vigtigste opgaver for en TR – lønforhandlingen. Du vil blive præsenteret for nogle af de regler, der er omkring forhandlingen, og du vil blive trænet i, hvad du som forhandler skal gøre, når der opstår mulighed for at forhandle løn. Sidst men ikke mindst vil vi  vise dig, hvordan du som TR kan bruge dette til at styrke jeres ernæringsprofessionelle fællesskab på arbejdspladsen. Med andre ord at medlemmerne kan se, at du som TR gør en forskel.

Modul 3:

Grunduddannelsens 3. modul har fokus på arbejdstiden, og hvordan man kan sikre at denne bliver overholdt samt at medlemmerne bliver honoreret rigtigt for den. Der vil være fokus på lokalaftaler, og hvordan du kan være med til at skabe gode rammer for arbejdet. Til sidst vil vi sætte fokus på, hvordan du kan bruge din rolle som TR til at understøtte tanken om den organiserende fagforening – et fællesskab som alle ernæringsprofessionelle gerne vil være en del af.

Efteruddannelse:

Kost og Ernæringsforbundet udbyder løbende efteruddannelseskurser. Ofte vil dette foregå lokalt i din egen region, men der vil også være årligt tilbagevendende seminarer for TR såvel som mulighed for online undervisning, som alle kan deltage i.

Årstræf udvider dit netværk og din viden

Hvert år inviterer vi til årstræf for alle tillidsrepræsentanter og TR-suppleanter.  Gennem spændende oplæg og erfaringsudveksling i workshops får du inspiration og ny viden med hjem. Som ekstra bonus får du også udbygget dit netværk.

Løn og transport under uddannelsen

  • Er du ansat efter kommunernes eller regionernes overenskomster, får du din normale løn, mens du er afsted. Du får også dækket din transport til og fra kursusstedet (svarende til billigst mulige offentlige transport).  (Har du vanskelige transportforhold, kan du lave en særlig aftale med forbundets kursusleder).
  • Er du ansat efter statens overenskomst betaler din arbejdsgiver din løn og dine transportomkostninger.
  • Er du ansat i det private, skal din arbejdsgiver dække din løn og din transport til og fra kursusstedet.

Hvis du er i tvivl om noget eller har brug for at vide mere om uddannelsen, kan du altid kontakte os. Kontaktinformationen finder du længere nede på denne side.

Mere om TR-håndbogen

Se alle