Lasagne
08.10.2025

Strammere regler for listeria i spiseklare fødevarer

Fra 1. juli 2026 indfører EU skærpede regler for forekomst af Listeria monocytogenes. Fremover må bakterien ikke kunne påvises i hele produktets holdbarhedsperiode.

Fra 1. juli 2026 indfører EU skærpede regler for forekomst af Listeria monocytogenes. Fremover må bakterien ikke kunne påvises i hele produktets holdbarhedsperiode.

 

Store og langvarige udbrud af listeria bakterier har fået EU til at skærpe kravene til forekomster af bakterierne i spiseklare fødevarer. I Danmark rapporterede Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut i 2024 om to langvarige listeriaudbrud, som kunne spores tilbage til den samme virksomhed. Bakterierne blev fundet i blandt andet fiskefrikadeller og røget laks, som findes i mange danskeres køleskabe. Derfor er der behov for bedre styring af listeria i fødevarer.

Baggrunden for skærpelsen er altså en bekymrende stigning i antallet af udbrud – både i Danmark og resten af EU. Listeria er en bakterie, der kan forårsage alvorlig sygdom hos personer med nedsat immunforsvar, gravide og ældre, hvor infektionen kan føre til blodforgiftning og meningitis. Raske personer oplever sjældent alvorlige symptomer.

Danmark ligger over EU-gennemsnittet
Ifølge rapporten Annual Report on Zoonoses in Denmark 2024 er antallet af infektioner med listeria steget markant i EU over de seneste 15 år, samtidig med, at Danmark fortsat ligger over EU-gennemsnittet. 

De ændrede EU-regler medfører, at det ikke længere er nok, at bakterien holder sig under en grænseværdi ved produktionstidspunktet. Der er indført en nultolerance for listeria i fødevarer, hvilket betyder, at der vil være krav om fravær af Listeria monocytogenes i hele holdbarhedsperioden, medmindre producenten kan dokumentere, at listeria ikke kan vokse til et sundhedsskadeligt niveau.

Øget ansvar og fokus på dokumentation
Det er Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut, der står bag rapporten. De vurderer, at de nye regler vil kræve skærpet opmærksomhed på fødevaresikkerhed i hele produktionskæden. Moderne metoder vil desuden gøre det muligt at spore udbrud tilbage til konkrete virksomheder og produkter, hvilket øger både kontrolmuligheder og producentansvar. 

For medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet, der arbejder med madproduktion, menuplanlægning og fødevaresikkerhed, betyder ændringerne, at der bliver endnu større fokus på korrekt opbevaring, håndtering og kontrol af spiseklare fødevarer.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.