Sundhed og kost

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

28.06.2019

Spis, hvad du vil, når du vil

Sådan lyder opskriften på et koncept for underernærede. Konceptet, der er udarbejdet af dygtige ernæringsprofessionelle, skaber glæde hos patienter, pårørende og personale på Hospitalsenhed Vest i Region Midtjylland. Kost og Ernæringsforbundet anbefaler konceptet udrullet til hele landet.

Konceptet er simpelt, men genialt. Patienterne på Onkologisk afdeling får mulighed for at vælge deres retter ud fra et elektronisk a la carte menukort, og de får lov til at vælge, hvornår de vil spise deres måltider. De kan med andre ord spise, hvad de vil, når de vil. Og det giver både livskvalitet, glæde og bedre levevilkår for de indlagte patienter.
Konceptet lader sig gøre, fordi man har indrettet et køkken tilknyttet afdelingen. Det skaber nærhed og tæt kontakt mellem patienter, deres pårørende og de ernæringsprofessionelle.
Og de ernæringsprofessionelle spiller en stor rolle i patienternes liv. Fra ernæringsassistenterne til de kliniske diætister har de hver især en vigtig rolle i at hjælpe de, ofte, underernærede kræftpatienter med at komme tilbage på en normalvægt.

Tager man en kræftpatient, så ved man eksempelvis, at den optimale dosis kemoterapi fordrer, at patienten er i stand til at modtage denne. Det er en underernæret kræftpatient ikke, og behandlingen må ofte skydes eller reduceres. Chancen for at overleve sin kræftsygdom mindskes ved, at man ikke får nok at spise. Og det kan være svært at spise, når man har kvalme, bekymringer og er et fremmed sted. Men de fagfolk, der arbejder med måltider har en række tips og tricks, der går på selve måltidssituationen, men også med berigelse af maden uden at den mister velsmag. Og netop derfor giver det god mening, at de ernæringsprofessionelle er tæt på patienterne i Herning.

Mad er medicin

Når man er syg, eller i øvrigt svækket, svigter appetitten typisk. Det er paradoksalt, for det er netop der, at det at få, hvad vi kalder sufficient ernæring, er bydende nødvendigt. Det er ikke raketvidenskab, men kræver omtanke, viden og opmærksomhed. Det er der en langt højere chance for sker, når der er ernæringsprofessionelle, der forstår og naturligt prioritere maden, tæt på patienterne. Vi ved, at personalet løber hurtigt på hospitalerne, men er det allermest basale –maden- ikke på plads, kan det være svært at opnå de ønskede resultater med behandlingerne. Med andre ord; mad er medicin.

Formand for Kost og Ernæringsforbundet, Ghita Parry, ser gerne en national handleplan for arbejdet med underernæring ”Lad os, over hele landet, blive mere nysgerrige, og ikke opgivende, overfor at sikre, at patienterne ikke oplever utilsigtede vægttab – hverken, når de er derhjemme eller når de er indlagt. Selvom vi synes, vi måler på alt her i Danmark, måler vi sjovt nok ikke på om der sker utilsigtede vægttab. Derfor vil vi i Kost og Ernæringsforbundet opfordre den nyudnævnte Sundheds- og Ældreminister, Magnus Heunicke, til at sætte turbo på denne proces og gå forrest i arbejdet med at få indført et nationalt kvalitetsmål om underernæring.”

Underernæring – et overset problem

Underernæring er et problem, som desværre bliver overset på hospitalerne og i ældreplejen. Det er et paradoks, da vi ved, hvad der virker effektivt. De rigtige indsatser vil give bedre behandlingsforløb, mere værdighed og kan spare samfundet for 1,5 milliard kroner årligt.
Op til 40 % af patienter på sygehusene er underernærede, eller i risiko for at blive det [1]. Læg dertil, at sundhedsudgifterne pr. underernæret patient er 30% højere end for en ikke-underernæret patient. [2]. Med de rigtige indsatser kan der skabes et mere værdigt liv og bedre livskvalitet for underernærede og spares i omegnen af 1,5 milliard kroner årligt. [3]

Læs mere om underernæring på https://kost.dk/rapport-mere-end-200000-underernaerede-danskere

Kilder:
[1] Underernæring – det skjulte samfundsproblem, af Kost & Ernæringsforbundet og Arla, 2014,.
[2] Underernæring – det skjulte samfundsproblem, af Kost & Ernæringsforbundet og Arla, 2014, (side 27)
[3] Underernæring – det skjulte samfundsproblem, af Kost & Ernæringsforbundet og Arla, 2014, (side 26 - 28)