SKI godt, Egon:  Der er mening  med galskaben
Fagblad 5, 2022

Jakob Melgaard [ TEKST ] Alamy [ FOTO ]

SKI godt, Egon: Der er mening med galskaben

Indkøbsaftaler: Indkøbsaftalerne fra Staten og Kommunernes Indkøbsservice er ikke altid de mest populære, men der er både regler og sund fornuft bag SKI. Er du utilfreds, er der mulighed for at påvirke aftalerne.

Når køleskabene skal fyldes i institutioner og offentlige storkøkkener, er Staten og Kommunernes Indkøbsservice, SKI, med inde over, når dosmersedlen skal udfyldes.

Og det er ikke altid lige populært.

Hvorfor i alverden kan vi ikke bare købe gulerødderne i Netto, når de nu er på tilbud? Det er billigere end at købe gennem SKI! er et godt eksempel på et spørgsmål, der er blevet stillet mere end én gang.

Svaret er i virkeligheden ret enkelt:

− Ja, det kan virke besværligt, at du ikke bare lige kan gå ned i Netto efter gulerødder, men der findes en udbudslov, som vi skal overholde, fordi vi er en del af EU’s indre marked, siger chef for CSR og bæredygtighed i SKI Katrine Pape Huldahl.

SKI blev oprettet i 1994 for, at offentlige myndigheder i fællesskab kunne sikre god kvalitet og ordentlige købsvilkår til bedre priser, end den enkelte offentlige organisation kunne opnå på egen hånd.

− Når vi står sammen i den offentlige sektor, så kan vi stille krav til leveringen, til bæredygtighed og til, at produkterne er handlet på fairtrade-vilkår. Vi kan for eksempel sige, at produkterne skal være økologiske eller kun må indeholde afskovnings-fri palmeolie. Vi kan hæve barren sammen, siger Katrine Pape Huldahl.

Katrine Pape Huldahl forklarer, at SKI hele tiden arbejder på at gøre det lettere at købe ind på en SKI-aftale. Der er dog ting, som man ikke kan garantere: danske varer for eksempel.

− De EU-regler, som vi er underlagt, gør, at vi ikke må stille krav om, at de fødevarer, vi efterspørger, skal komme fra et bestemt land eller område. Vi må ikke sige, at det skal være dansk eller lokalt produceret: Det er diskrimination. Men i den eksisterende aftale har vi et sæsonhjul, som gør, at vi tilskynder leverandørerne til at tilbyde grøntsager, som er dyrket i Danmark og omegn. Det er et forsøg på, at man ikke skal levere jordbær om vinteren, hvor de ikke kan dyrkes i vores nærområde, siger hun.

Det er den enkelte kommune, der vælger, om de vil indgå i SKI-aftalen, og selvom der i aftalen er indbygget en række begrænsninger, er der også mulighed for frihed.

− Når kommunerne tilslutter sig aftalen, er der mulighed for at undtage enkelte varegrupper fra aftalen. Man kan sige “vi tager det hele, på nær æbler, for det køber vi i det lokale supermarked”, eller “vi henter frisk fisk nede på havnen”. Undtagelserne skal dog ligge fast, når aftalen sendes i udbud, så leverandørerne ved, hvem der kan købe de forskellige fødevarer med aftalen, siger bæredygtighedschefen.

En SKI-aftale løber i fire år, og den nuværende udløber til september næste år. Til den tid skal der være forhandlet en ny aftale på plads. Og der er faktisk mulighed for at få indflydelse.

I praksis er det kommunernes indkøbskontorer, som står for at gennemgå udbudsmaterialet og komme med høringssvar, så det er et rigtigt godt sted at melde sig under fanerne, hvis man vil være med. Indkøbskontorene er den afdelingen i forvaltningen, der står for kommunens store indkøb og indkøbsaftaler. Du kan kontakte din kommune og få kontakterne til din kommunes indkøbskontor for at høre, hvordan processen er.

Når alle høringssvar er gennemgået, sender SKI materialet i udbud og modtager tilbud fra virksomhederne. Derefter bliver der udtaget stikprøver af varesortimentet til en kvalitetstest.

 − Tilbudsgiverne skal aflevere vareprøver, som fagpersoner tester og giver point. Det er jo ikke os i SKI, der er eksperter i fødevarekvalitet, men fagpersonerne. Endelig kigger vi på, hvor mange point tilbudsgiverne har opnået i henholdsvis kvalitetstesten og i priskonkurrencen, som de enkelte tilbudsgivere har fået, og den med flest point vinder udbuddet, siger hun.

Og i øvrigt: Det ER stadig muligt at smutte ned i Netto, hvis børnehaven lige skal bruge en pose gulerødder på tilbud: Dels er der en bagatel-grænse, og dels er det selvfølgelig stadig tilladt at foretage såkaldte pædagogiske indkøb, hvor børnene er med for at lære noget af turen i supermarkedet.

Fakta:

Grønnere valg

Et nyt sorteringsfilter i SKI’s e-kataloger viser grønne alternativer inden for engangsservice, madfilm, poser og sække. Det er kun første skridt. På sigt vil filtret blive rullet ud på flere produktområder og i flere SKI-aftaler.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk