Ghita
19.01.2022

Pressemeddelelse: Regeringen overser forebyggende ernæringsindsats

Ernæringsscreeninger kan forebygge dehydrering og komme forlængede sygeforløb og genindlæggelser i forkøbet.

I stedet for at vente på, at der bliver brug for at sende akutsygeplejersker ud til dehydrerede ældre, bør regeringen sikre, at de ældre får den rette næring. Sundhedsminister Magnus Heunicke forklarede i dag ved præsentationen af regeringens udspil Tættere på II - Sundhed, uddannelse og lokal udvikling, hvordan man akut kan hjælpe dehydrerede ældre. Kost og Ernæringsforbundet efterlyser, at man i stedet tænker en forebyggende ernæringsindsats ind i udspillet.

For at gøre op med de mange ældre og patienter, der får dårligere livskvalitet, forlængede sygdomsforløb og skal genindlægges på grund af underernæring og dehydrering, foreslår Kost og Ernæringsforbundet, at alle patienter samt syge eller svækkede borgere, der er i risiko for underernæring eller dehydrering bliver tilbudt rettidige ernæringsindsatser for at hjælp til at få styr på deres ernæringstilstand.

- Vi skal ikke have et sundhedsvæsen, hvor der først er en plan for, hvad der skal ske, når det går galt. Vi har flere løsninger, der ligger lige for, når det kommer til at forebygge eksempelvis underernæring og dehydrering. Lad os skabe et sundhedsvæsen, der kommer problemerne i forkøbet ved eksempelvis at ernæringsscreene ældre og andre udsatte borgere, siger formand for Kost og Ernæringsforbundet Ghita Parry.

Hun glæder sig over, at regeringen med sit udspil vil gøre op med de ulige behandlingstilbud, der er geografisk for borgere med livsstilssygdomme som eksempelvis type 2-diabetes, som Magnus Heunicke fremhævede i forbindelse med fremlæggelsen af udspillet.  Antallet af borgere med type 2-diabetes er nemlig støt stigende. Derfor er der brug for at indrette behandlingstilbud derefter, bekræftede Magnus Heunicke.

- I dag er der alt for stor forskel på, hvilke behandlingsmuligheder og -tilbud, der er for eksempelvis borgere med type 2-diabetes. Derfor bør regering tænke ernæringsprofessionelle ind i nærhospitalerne og den nye struktur, så alle, der har brug for det, får adgang til den nødvendige behandling og hjælp. Igen kan jeg kun opfordre sundhedsministeren til at tænke flere forebyggende løsninger ind, siger Ghita Parry.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk