Viden og fag
17.03.2022

Pressemeddelelse: Kost og ernæring er centrale redskaber

Kost og Ernæringsforbundet savner konkrete bud på, hvordan vi udnytter kost og ernæring som redskaber i fremtidens sundhedsvæsen.

Helt overordnet er det positivt, at der kommer et meget større fokus på forebyggelse og helhedsindsatser på tværs af kommuner og regioner. For begge dele er nødvendige, hvis ernæringsindsatser skal have effekt. Derfor skal kost og ernæring også være en integreret del af de nationale kvalitetsplaner, påpeger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet.

- Vi skal blive meget bedre til at forebygge, og vi skal tage alle redskaber i brug. Kost og ernæring er helt centrale redskaber i sundhedsfremmende og forebyggende indsatser. Hvis ernæringsindsatser skal have en effekt, er det nødvendigt, at den bliver tænkt systematisk ind i både de kommunale tilbud og på hospitalerne, siger Ghita Parry.

Den Nationale Sundhedsprofil understreger behovet for mere fokus på kost og ernæring. Derfor savner Ghita Parry mere konkrete forslag til, hvordan vi får begge dele integreret i fremtidens sundhedssystem. Hun undrer sig også over, at indsatsen i forhold til unge helt skal undvære et kost-fokus til trods for den store og grundige KRAM-undersøgelse fra 2009. Undersøgelsen understreger, at kost, rygning, alkohol og motion er afgørende faktorer i forhold til vores sundhed.

- Alligevel har man glemt K’et for kosten i KRAM. Hvis regeringen virkelig vil sætte en ny retning for forebyggelse blandt børn og unge, skal vi også i gang med den tidlige forebyggelse. Eksempelvis ved at sikre skolemad til børn. Vi ved fra udlandet, at det har en enorm betydning for elevernes trivsel, læring og sundhed, siger Ghita Parry.

Kost og Ernæringsforbundet mener desuden, at det er vigtigt, at regioner og kommuner bliver bedre til at bruge de ernæringsprofessionelle i sundhedsvæsnet. Det vil være til gavn for både de pressede hospitalsgange og for patienter. Enkelte steder har man allerede delt opgaverne op imellem sygeplejersker og diætister. Med succes. Arbejdsdelingen frigiver tid til patientplejen, øger kvaliteten og giver en bedre indsigt i ernæringsindsatsens betydning. Det er vigtigt, når vi ved, at f.eks. kræftpatienters overlevelseschancer kan øges med 40 pct. igennem den rette ernæringsindsats. 

- En effektiv ernæringsindsats vil forebygge og forkorte indlæggelser til gavn for alle. Derfor skal vi bruge ernæringsprofessionelle klogere og få den fulde gevinst af deres stærke faglighed. På den måde aflaster vi sygeplejerskerne og presset på sygehusene, siger Ghita Parry.

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk