øko
27.11.2023

Organisationer i opråb: Regeringen sætter grøn omstilling i bakgear ved at fjerne økologisk spisemærke

Det vil få betydelige konsekvenser for den grønne omstilling, de professionelle køkkener, forbrugerne og regeringens egen plantehandlingsplan, hvis regeringen fjerner midlerne til Det Økologiske Spisemærke, skriver fem organisationer.

Debatindlægget er først bragt på Altinget.dk den 23. november 2023.

Af Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk, medlem 2030-panelet, Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening 2022-, direktør for Rabarbergaarden i Vejby, Jeppe Møller-Herskind,  kommerciel direktør i Horesta, Kirsten Lund Jensen, økologichef i Landbrug & Fødevarer, bestyrelsesmedlem i ICFROFS, Michael Allerup Nielsen, næstformand i Kost og Ernæringsforbundet og talsperson for bæredygtighed.

Et bredt flertal i Folketinget ønsker at fordoble det økologiske areal og forbrug. Alligevel ønsker regeringen at spare Det Økologiske Spisemærke væk.

Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening, HORESTA, Forbrugerrådet Tænk og Kost og Ernæringsforbundet mener, at det får betydelige konsekvenser for den grønne omstilling, de offentlige og private professionelle køkkener, forbrugerne og regeringens egen handlingsplan for plantebaserede fødevarer, hvis regeringen fjerner midlerne til Det Økologiske Spisemærke.   

Det Økologiske Spisemærke har været en motor for bæredygtig omstilling i rigtig mange offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de skal have forplejning på caféer, hoteller og restauranter.

For bæredygtig omstilling kan ikke bæres af ildsjæle alene.

Det kræver politisk vilje. Med Det Økologiske Spisemærke har det været enkelt for politikerne i kommuner og regioner at fastsætte målsætninger for graden af økologi i børnehaver, skoler, plejehjem og på hospitaler.

Med de politiske målsætninger på plads har køkkenerne fået klart mandat til at løfte kompetencerne og omstille til grønnere og mere bæredygtig mad med friske, økologiske råvarer i højsædet.

Grønnere og sundere mad er væk fra finansloven

Vi har lige fejret, at 180 nye køkkener har fået det økologiske spisemærke i år, og cirka 300 er rykket et mærkeniveau højere op. 

Det har ikke bare skubbet til den grønne omstilling. Det har også øget arbejdsglæden og den faglige stolthed i rigtig mange køkkener, ligesom det har været med til at udbrede grønnere og sundere mad i de danske hjem.

For når der serveres grøn og planterig mad på arbejdspladsen eller i børnehaven, øger det sundheden, giver inspiration og øget madmod hos os alle. Og så skal man ikke glemme, hvad hele ordningen gør for at løfte dyrevelfærden. 

Derfor er det også uforståeligt og uambitiøst, at regeringen har fjernet midlerne til Det Økologiske Spisemærke i deres udspil til Finanslov 2024.

I dag er Det Økologiske Spisemærke en garanti for, at en statslig myndighed – Fødevarestyrelsen – har hånd i hanke med økologiprocenten i køkkenerne. Hvis finansieringen til det falder bort, så undergraves mærkets troværdighed og overlevelse på sigt.

Uden Det Økologiske Spisemærke, mister vi en målbar og succesfuld ramme for den grønne omstilling af de offentlige måltider.  

Man fjerner også den sikkerhed, som mærket giver danskerne, når de bliver bespist af de offentlige køkkener.

Sikkerhed for, at frugt og grøntsager og andre fødevarer, som vores børn, ældre, syge – eller alle dem, der hver dag får mad i kantinen – spiser, er produceret uden brug af syntetiske sprøjtemidler.

Det er ikke uden betydning, for de offentlige køkkener serverer over 1 million måltider – hver dag.

Ofring af mangeårig indsats for økologi

Mærket giver også forbrugere og kunder mulighed for at vælge restauranter eller cafeer på et oplyst og sikkert grundlag.

Gennemsigtighed og oplysning er vejen frem, så det vil få betydning for de forbrugere, der gerne vil vælge økologien til, når de er ude med vennerne, familien eller er til arbejdsarrangementer.

Og glem ikke, spisemærket fremmer afsætningsmulighederne for de økologiske producenter og dermed bæredygtig produktion, ligesom caféer, kantiner, restauranter og hoteller kan bruge det til at brande deres bæredygtige menukort. 

Er regeringen virkelig villig til at ofre den mangeårige indsats for økologisk produktion, der har gjort Danmark til foregangsland, som andre lande henter inspiration hos?

Er regeringen villig til at ofre den mærkningsordning, som har drevet den økologiske og bæredygtige udvikling i de offentlige og private køkkener i en årrække – og som på nuværende tidspunkt er det eneste statslige pejlemærke for bæredygtighed?

For det politisk besluttede klimamærke skal først udvikles og implementeres, ligesom det i udgangspunktet kun skal gælde for detailhandlen.

Efterspørgslen på økologi falder med spisemærket

Hvis Det Økologiske Spisemærke forsvinder, vil efterspørgslen efter økologiske fødevarer også falde.

Og dermed går man glip af alle de gevinster, som økologisk produktion har for sundhed, biodiversiteten, dyrevelfærd og for vores vandløb og grundvand.

Vi mister den motor, som kan være med til at gøre regeringens nye handlingsplan for plantebaserede fødevarer til virkelighed. Det er både uambitiøst og kan heller ikke være i regeringens interesse.

Vi må desuden gå ud fra, at fødevarekontrollen stadig skal afse ressourcer til kontrol med anprisninger af økologien i køkkener og spisesteder. Men man har fjernet en troværdig og velkendt ramme. 

Så kære regering, vis I mener det, når I vil den grønne omstilling og fordoble økologien.

Bevar det Økologiske Spisemærke og fortsæt den bæredygtige, økologiske udvikling i vores køkkener og i landbruget. Det bliver dyrt at lade være.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.