Listeriaudbrud
20.07.2022

Opdatering - Listeriaudbrud – vær fortsat ekstra opmærksom

Myndighederne har nu fundet kilden til den ene, af de tre Listeriavarianter, der er årsag til Listeriaudbruddet denne sommer, kilden er rullepølse fra en tysk producent.

I forhold til det andet sygdomsudbrud med Listeria er der ikke kommet nogle nye tilfælde til siden sidste orientering. . Det er positivt, at der ikke er kommet nye Listeria sygdomstilfælde, men det er stadig for tidligt at betragte Listeriaudbruddet som overstået. Myndighederne fortsætter derfor arbejdet med at lede efter en smittekilde.        

Derfor er der stadig brug for at være særlig opmærksom, hvis du tilbereder og serverer mad til ældre, sårbare mennesker eller spædbørn. Ikke mindst fordi Listeria har gode betingelser for at udvikle sig i sommervarmen.

Samtidig videregiver vi stor anerkendelse fra Fødevarestyrelsen til bl.a. Kost og Ernæringsforbundets medlemmer for de store indsatser med at forebygge ny smitte – bl.a. ved skærpet rengøringsprocedure og egenkontrol.

I kan gøre en forskel

Der er fortsat brug for et særligt fokus i alle køkkener og andre tilberedningssteder, og her kan I gøre en forskel, indtil alle smittekilder er fundet.

Fødevarestyrelsen anbefaler følgende:

  • Vær opmærksom på risikoprodukter som fx koldrøget fisk, gravad fisk og kødpålæg. Maden skal serveres så frisk som muligt, og I bør undgå at anvende ovennævnte produkter fra frost.
  • Undgå upasteuriseret mælk og bløde råmælksoste.
  • Sørg for ekstra oplysning og vejledning til borgere, plejepersonale og madservicepersonale om opbevaring og opvarmning af maden. Udbragt mad skal opbevares ved højst 5 °C, indtil den bliver spist, og opvarmes til den er 75ⷪ C/ (”rygende varm”).
  • Hold køleskabstemperaturen på 5 °C eller koldere.

Kost og Ernæringsforbundet er i løbende dialog med myndighederne og vender tilbage, når der en nyt om Listeriaudbruddet.  

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Mad og måltidskonsulent Karen Leth, 31 63 66 06, kdl@kost.dk. Du kan også læse mere her på Statens Serums Instituts hjemmeside:  Rullepølse med listeria var årsag til sygdomsudbrud (foedevarestyrelsen.dk)

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk