
Offentlige køkkener kan blive motor for et grønnere Danmark
PRESSEMEDDELELSE:
Hver dag bliver der serveret over én million offentlige måltider - hvis de bliver grønnere kan de reducere de offentlige køkkeners klimaaftryk markant og bidrage til at fremme sunde og bæredygtige madvaner i husholdningerne. Tre organisationer mener, det er på tide, at de offentlige køkkener får et skub i den rigtige retning og i et fælles udspil giver de deres bud på sundere og mere klimavenlige måltider.
De offentlige køkkener har et stort potentiale for at gå foran i den grønne omstilling – helt konkret gennem de over én million måltider, der indtages af børn i daginstitutioner, skoleelever, patienter, ældre borgere og ansatte i det offentlige. Et nyt udspil fra Kost og Ernæringsforbundet, Tænketanken Frej og CONCITO udpeger seks vigtige indsatser rettet mod politikere i kommuner, regioner og på Christiansborg.
Udspillet ’Lad de offentlige køkkener farve Danmark grønt’ giver bud på målsætninger bl.a. for økologi, indkøbsaftaler, madspild og forskning i grønne proteiner og kommer med konkrete bud på, hvordan politikerne kan være med til at træffe beslutninger og opstille konkrete mål for bæredygtighed. For al erfaring viser, at de bedste kår for forandring er et solidt politisk rygstød.
- Politiske mål for økologien er helt afgørende for de offentlige køkkeners muligheder og ambitioner. For eksempel er der kommuner og regioner med tårnhøje ambitioner for økologi, og i de områder er vi kommet rigtig langt. Omvendt er der også steder, hvor økologi slet ikke er på dagsordenen. Derfor foreslår vi, at alle offentlige køkkener i 2030 skal have et Økologisk Spisemærke. Økologi gavner dyrevelfærd og giver færre pesticider i drikkevandet. Og så styrker økologi den faglige stolthed hos ernæringsprofessionelle i køkkenerne, siger Michael Allerup Nielsen, næstformand og talsperson for bæredygtighed i Kost og Ernæringsforbundet.
- De offentlige køkkener en vigtig drivkraft i omlægningen af danskernes madvaner, fordi de kan give os gode oplevelser med lækre planterige eller helt plantebaserede måltider og inspirere til mere klimavenlige madvaner derhjemme. Både i de offentlige køkkener og i de danske husholdninger er der behov for markante reduktioner af fødevareforbrugets klimaaftryk for at nå de globale klimamål i fødevaresektoren. Den gode indsats, der allerede er i gang i mange køkkener, bør understøttes yderligere af ambitiøse politiske mål og indsatser på området, siger Christian Ibsen, direktør for CONCITO.
- Mange landmænd har svært ved at omstille deres produktion til bælgfrugter, frugt og grønt, fordi efterspørgslen ikke er der, og værdikæden er umoden. Derfor er produktionen af dansk frugt og grønt i tilbagegang. De offentlige køkkener er nøglen til at vende udviklingen, hvis det er muligt at måle og se fødevarernes klimaaftryk og vælge lokalt producerede råvarer, så kan vi både vende vores forbrug og produktion, siger Marie-Louise Boisen Lendal, der er direktør i Tænketanken Frej.
Udspillet kommer med bud på seks områder, hvor der er stort potentiale for at rykke Danmark i en grønnere retning. Derudover kommer de tre organisationer med en række konkrete anbefalinger til, hvilke tiltag der kan sættes i gang her og nu – og i fremtiden.
Pressekontakt:
Tænketanken Frej, Direktør Marie Louise Boisen Lendal, 20878875. Alternativt Andreas Hemmeth, 25 94 21 25
CONCITO, Ghita Borring, 93 88 18 19, gb@concito.dk
Kost og Ernæringsforbundet, Thorleif Ravnbak, 30 10 33 24, thr@kost.dk

Læs udspillet her
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.