Børn og unge
04.06.2024

Nye tal på børn og unges interesse for madlavning

En ny rapport fra Arla Fonden viser, at børn og unges madkompetencer styrtdykker

Hvert år udgiver Arla Fonden rapporten ”Børn, Unge og Mad”, hvor op mod 1.000 børn bliver spurgt ind til deres erfaringer med og tanker om bl.a. måltider, madmod og madlavning. Dette års rapport viser, at børn laver mindre mad end tidligere – aldrig før er der blevet målt så lav en deltagelse i tilberedelsen af aftensmad. 

Mere konkret er antallet af børn og unge, der har været med til at lave aftensmad faldet fra 7 ud af 10 til 5 ud af 10 på blot fire år. Dette er altså det laveste antal nogensinde. 

På trods af det har 8 ud af 10 børn svaret, at de ønsker at blive bedre til at lave mad, og 7 ud af 10 har svaret ja til, at de godt kan lide at lave mad. 

Samtidig viste Madkulturens befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner fra 2022, at andelen af hjemmelavede aftensmåltider i Danmark er faldet drastisk. Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden gennem 12 år, forklarer i forlængelse af dette, at: ”Der er ingen tvivl om, at børnenes madkultur følger samme tendens som de voksnes…”. 

Kostfaglig eneansvarlige spiller en vigtig rolle 

Ovenstående tyder altså på, at dykket i andelen af hjemmelavede aftensmåltider som de voksne står for, har indflydelse på, hvordan børn og unge tilgår madlavning. 

Et eksempel på dette er et citat fra en 13-årig dreng i rapporten, der til spørgsmålet ”Hvad hjalp du med, sidste gang du var med til at lave aftensmad?” har svaret ”Jeg puttede frysepizzaen i ovnen”.

Ifølge Sanne Vinther, betyder udviklingen, at børn og unge kommer til at mangle en grundlæggende livskompetence:.”De her unge mangler helt basale kundskaber inden for madlavning. Der må vi voksne træde mere til, end vi gør i dag, for at lære fra os. Det er os, der sidder med en af nøglerne til børns sundhed og trivsel i fremtiden”. 

Alt tyder på at børn og unge rigtig gerne vil lave mad – cirka hvert andet barn, 46 procent, har svaret at de gerne vil lave mere mad derhjemme. Så der mangler ikke motivation fra børnenes side. 

Derfor understreger Sanne Vinther at: ”Vi skal støtte forældrene i at turde at tage deres børn med ind i køkkenet. Alle, der har indflydelse på børns madvaner, skal arbejde sammen. Forældre, institutioner, myndigheder, styrelser, fritidslivet. 360 grader rundt. For det er tydeligt, at ingen kan ændre den her tendens alene”. 

Dermed understreger undersøgelsens resultater, hvor vigtigt det er med gode kostfagligt eneansvarlige i daginstitutionerne, der kan bidrage til børnenes interesse for madlavning, deres madkompetencer, udvide deres madmod og kendskab til forskellige råvarer, og introducere dem til sunde og klimavenlige madvaner. Derudover kan madordninger fastholde måltidet som et fællesskab med plads til læring. 

Du kan læse mere om rapporten på Børn, Unge og Mad’s hjemmeside. 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.