Diætist forebyggelse kronisk syge
29.01.2024

Nye kvalitetsstandarder for ernæringsbehandling af kronisk syge

Sundhedsstyrelsens nye kvalitetsstandarder indeholder bl.a. krav om kostvejledning eller diætbehandling til borgere med kroniske sygdomme som KOL, diabetes og kræft

Fredag udkom Sundhedsstyrelsens nye kvalitetsstandarder for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom.  De nye standarder indeholder bl.a. krav om, at kommunerne tilbyder en ernæringsindsats – i form af kostvejledning eller diætbehandling – til borgere med kronisk sygdom, som ud fra en sundhedsfaglige vurdering kan have gavn af indsatsen.

Sundhedsstyrelsen ophøjer derved ernæringsindsatsen til et krav, hvor der tidligere udelukkende har været anbefalinger på området. Det er ligeledes nu et krav, at diætbehandling, uanset om den gennemføres individuelt eller gruppebaseret, varetages af sundhedspersonale med kompetencer svarende til en autoriseret klinisk diætist.

Det Faglige selskab af Kliniske Diætister (FaKD) og Kost og Ernæringsforbundet har spillet en aktiv rolle i udarbejdelsen af de nye kvalitetsstandarder, hvor næstformand i FaKD, Trine Klindt, har siddet med i arbejdsgruppen. Hun er positiv over, at der nu er krav til både indhold og kompetencer ift. ernæringsindsatsen:

”Det er utroligt vigtigt at ernæring tænkes ind i forebyggelsen, som i denne sammenhæng har et rehabiliterende sigte, for mennesker med kronisk sygdom. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi er kommet i mål med at få kostvejledning og diætbehandling placeret centralt i de nye kvalitetsstandarder, så der kommer fokus på denne del af behandlingen. Vi havde dog gerne set en stærkere indsats på den generelle forebyggelse også,” siger næstformand i FaKD, Trine Klindt.

Som en del af Sundhedsreformen fra maj 2022 skal nationale kvalitetskrav og -anbefalinger understøtte, at flere opgaver kan løses med høj kvalitet i det nære sundhedsvæsen. Formålet med kvalitetsstandarderne er således, at borgere med kronisk sygdom tilbydes indsatser af ensartet og høj kvalitet.

De nye kvalitetsstandarder er udarbejdet på baggrund af Sundhedsstyrelsens publikation ”Anbefalinger til forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom” (2016) og erstatter således denne.

Kost og Ernæringsforbundet og FaKD afholder snarest et webinar om, hvordan de nye kvalitetsstandarder på Ernæringsområdet skal implementeres. Information om dette følger her på kost.dk og på forbundets og FaKD’s sociale medier.

Du kan læse kvalitetsstandarden her

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.