madvaner

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Ny rapport fra Rådet for sund mad om danskernes vægtstatus og måltidsvaner

Andelen af den voksne befolkning med overvægt er stigende, og ved seneste undersøgelse i 2021 var der flere med overvægt end med normalvægt

Der er social ulighed både i forekomsten af overvægt - og især svær overvægt - og i andelen af personer med usunde kostvaner. Det er specielt uddannelsesniveauet, der påvirker forekomsten af overvægt og usunde kostvaner.

Det er en af pointerne i en ny rapport, hvor Rådet for sund mad har gennemgået videnskilder om udviklingen i danskernes vægtstatus og mad- og måltidsvaner. Der ses en sammenhæng mellem højeste gennemførte uddannelsesniveau og et usundt kostmønster. Andelen af personer med et usundt kostmønster ligger på 29,5 pct. blandt personer med grundskolen som højeste gennemførte uddannelsesniveau, mens den ligger på 7,7 pct. for personer med en lang videregående uddannelse.

Organisationer, der arbejder for at forebygge udviklingen af overvægt, har svært ved at påvirke uddannelsesgraden, men kan arbejde med indsatser, der søger at udligne den sociale ulighed, fx ved at arbejde strukturelt i specifikke arenaer, lokalområder eller med målgrupper.

Her er 10 udvalgte pointer fra rapporten:

  1. I 2021 havde 52,6 pct. voksne danskere overvægt og udviklingen er stigende
  2. I løbet af grundskolen stiger andelen af børn med overvægt
  3. Der ses en stor stigning i andelen med overvægt i overgangen fra ung til voksen
  4. Andelen af personer med undervægt har ikke ændret sig fra 2010 til 2021, mens andelen af personer med normalvægt er faldet fra 50,6 pct. i 2010 til 45,0 pct. i 2021
  5. Der ses en stor stigning i andelen med overvægt i overgangen fra ung til voksen. Blandt de 16-24-årige havde 45,4 pct. overvægt (26,8 pct. mænd og 23,9 pct. kvinder) i 2021, mens det blandt de 25-34-årige var 45,5 pct. (51,2 pct. mænd og 39,8 pct. kvinder), der havde overvægt
  6. I 2021 havde 17,7 pct. af voksne danskere har et usundt kostmønster. Andelen er steget fra 13,3 pct. i 2010
  7. Danskerne har generelt set et for lavt indtag af frugt, grønt, fisk og bælgfrugter og et for højt indtag af kød og tomme kalorier holdt op mod anbefalingerne i De officielle kostråd
  8. Danskernes indtag af fuldkorn er øget betragteligt over de seneste år
  9. Der er social ulighed både i forekomsten af overvægt - og især svær overvægt - og i andelen af personer med usunde kostvaner
  10. Der er store geografiske forskelle i både andelen af personer med overvægt og andelen af personer med usunde kostvaner.

Hele rapporten kan læses her

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.