Børn og unge
09.04.2021

Ny forskning: Forebyggelse af overvægt skal tænkes helt om

"Vi har ganske enkelt ikke fundet overbevisende dokumentation for, at de overvægtsforebyggende indsatser, vi kender til, rent faktisk virker.”

Det er konklusionen i rapporten Forebyggelse af overvægt blandt børn og unge fra Vidensråd for Forebyggelse. Hidtil har de fleste vidst, hvordan man undgår overvægt: man spiser og drikker mindre end man forbrænder. Men nu har en gruppe af de førende forskere indenfor området gennemgået al eksisterende viden – og resultatet er, at de eksisterende forebyggelsesindsatser desværre ikke har nogen beviselig effekt på udviklingen af overvægt blandt børn og unge.

Selvom forskerne altså ikke kan slå fast, hvordan vi mest effektiv forebygger overvægt, så kan de sige en hel del om risikofaktorerne. F.eks. ved man, at 40 til 60 pct. er genetisk betinget, mens resten handler om forskellige miljøpåvirkninger – herunder kost og motion, men også fosterets påvirkning under graviditet, sociale forhold og tarmbakteriesammensætning for bare at nævne nogle af de spor, forskerne forfølger.

Rapporten giver på den måde ikke så mange svar på, hvad der rent faktisk virker i det forebyggende arbejde. Men den giver et indblik i den aktuelt bedste viden om udviklingen af overvægt blandt børn og unge, betydningen af social ulighed, hvilke risikofaktorer, der er forbundet med udvikling af overvægt, samt et overblik over de indsatser, der anvendes for at forebygge overvægt blandt børn og unge.

Læs mere og hent hele rapporten her.

Kost, ernæring og sundhed

Lille forskel med stor effekt på vægten

Danskerne kan ikke spotte, om en portion er 10 % mindre, viser ny undersøgelse
Sundhed

Skræddersyet kost i psykiatrien er en succes

Kost: Et nyt kostkoncept med brugerinddragelse via plejen i psykiatrien i Region Hovedstaden har fået armene op hos de indlagte patienter.
Sundhed

Sundhedsprofessionelle skal nedbryde tabu og dokumentere erfaring

Overvægt: I Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om tilbud om livsstilsintervention til børn og voksne med svær overvægt lægger man vægt på...
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk