sund hjerte
08.06.2022

Ny bog om fremtidens mad: Madlandskab 2030

Madlandskab 2030 samler nogle af tidens mest inspirerende stemmer inden for madens verden. Og giver et indblik i, hvad mad også kan være, og hvor vi skal hen i 2030.

Mad skal ind i sundhedsloven

Ghita Parry formand for Kost og Ernæringsforbundet deler også sin drøm om, hvor madlandskabet er i 2030:

”Min drøm er at få mad og ernæring tænkt bredt ind på tværs af samfundet. At borgerne i Danmark har ret til sund, nærende og velsmagende mad i daginstitutioner, på skoler, plejehjem og hospitaler, men også ret til at få den nødvendige faglige vejledning og rådgivning om kost og ernæring.

For mad kan, og skal kunne, meget mere end at mætte. Jeg drømmer om, at vi i 2030 arbejder målrettet med forebyggelse – fordi det giver et kæmpemæssigt afkast i form af store samfundsøkonomiske besparelser og menneskelige gevinster.

Jeg drømmer om, at vi dagligt bruger kostrådene til at tilrettelægge sund og velsmagende og klimavenlig mad. Og at vi er en stor og fagligt velfunderet gruppe af ernæringsprofessionelle, som i samarbejde med andre sundhedsprofessionelle udnytter vores kæmpe potentiale, så flere danskere får sund, nærende og bæredygtig mad.”

Du kan læse hele Ghitas vision på side 73 i pdf’en (144-145 i bogen).

Der er brug for, at de ernæringsprofessionelles arbejde bliver anerkendt i langt højere grad, end det bliver i dag. F.eks. med bedre løn for alle offentlige omsorgsgivere. Vi kan ikke tiltrække de nødvendige hænder, hvis vilkårene er for dårlige. Så vil de unge ikke søge ind på vores uddannelser, og de, der er i arbejde, stopper for tidligt. Det er tydeligt, hvad vi kan, men det bliver tit taget for givet, og vi får ikke skabt de resultater i lighed, sundhed, bæredygtighed og kvalitet, som vi har brug for som samfund.

Fakta om Madlandskab 2030

  • Fødevareminister, Rasmus Prehn, har i Madlandskab 2030 samlet mere end 30 nøglepersoner, der hver især beskriver deres visioner for en sund, klimavenlig, bæredygtig og samlende madkultur.
     
  • Madlandskab 2030 indeholder også 17 opskrifter på sund og klimavenlig mad udviklet af Gram Højskoles forårshold. Opskrifterne giver et bud på, hvordan fremtidens tallerken ser ud.
Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.