Grøn mad

Mulighed for efteruddannelse og kompetenceudvikling inden for den grønne omstilling

Nyt projekt skal udvikle et praksisnært og fleksibelt uddannelsesprogram i forbindelse med den grønne omstilling i fødevarevirksomheder og professionelle køkkener

Projektet hedder: ”Grøn omstilling af fødevareerhverv – et uddannelsesprogram til fødevareaktører og madprofessionelle”. Projektet er støttet af undervisnings- og forskningsministeriet og finder sted i perioden 2022-2023. Projektet er et samarbejde mellem Professionshøjskolen Absalon, Kost og Ernæringsforbundet, Guldborgsund kommune og Fælleskøkkenet I/S i Sakskøbing.

I foråret 2023 blev der afviklet et pilotforløb, der fokuserede på grøn omstilling i fødevareerhvervet inden for fødevareinnovationsmiljøet på Lolland-Falster. Målet med pilotforløbet var at undersøge muligheden for at anvende lokale råvarer, etablere kontakter til lokale råvareleverandører samt motivere og skabe netværk blandt deltagerne. Interessen og atmosfæren omkring pilotforløbet har været positiv.

Baseret på en evaluering af pilotforløbet vil der blive udviklet et uddannelsesprogram kaldet "Bæredygtige måltider", som vil være et nyt valgfag inden for den Ernæringsfaglige diplomuddannelse. Modulet tildeles kompetencer (10 ECTS) og kan tages separat eller som en del af en fuld diplomuddannelse (60 ECTS), såsom den Ernæringsfaglige Diplomuddannelse. Modulet er målrettet madprofessionelle, der laver mad til mange.

Deltagerne gennemgår et forløb på 40 lektioner, hvor de får teoretisk undervisning og opgaver inden for smag, ernæring og klimavenlige løsninger. Praktisk afprøver deltagerne forskellige værktøjer og eksperimenterer med proteinrige plantebaserede råvarer og tilberedningsmetoder. Der er udviklet et virtuelt dialogbaseret spil kaldet "Måltidsmissionen", hvor deltagerne får missionsopgaver om at sammensætte bæredygtige måltider, der både smager godt, har en høj kvalitet af proteiner og er økonomisk overkommelige. For at imødekomme deltagerne i deres daglige arbejde i køkkenerne, er modulet planlagt som blended learning, hvilket betyder, at deltagerne både er til stede fysisk og deltager i virtuelle e-læringsforløb.

Tilmelding til valgmodulet bliver i starten af 2024.

Kontakt Anette Kamuk (akm@pha.dk), projektleder for mere information.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.