
Midtvejsstatus: Vi skal løfte i flok
Mere end en million gange hver eneste dag bliver der serveret et offentligt måltid i Danmark. Takket være jer medlemmer indeholder hvert eneste af disse måltider meget mere end bare mad, der mætter. For jeres arbejde handler ikke bare om at mætte maver. Det handler sundhed, fællesskab, bæredygtighed, livskvalitet og trivsel, ernæring tilpasset særlige behov, ernæring som behandling og meget mere.
I Kost og Ernæringsforbundet kæmper vi for, at kost, måltider og ernæring bliver prioriteret i alle samfundets hjørner, hvor det kommer både den enkelte borger og det brede samfund til gode. Det kan være cancerpatienten, der har brug for diætisthjælp til at modtage behandling, den ældre borger der er dehydreret eller underernæret, hvilket går ud over helbred og livskvalitet, og som har brug for støtte til at få appetit på livet igen, eller den unge purk, der lærer at spise grønt og sundt hver eneste dag i børnehaven.
Som forbund kæmper vi både for og med vores medlemmer. Vi kæmper for løn, uddannelse, sundhed, trivsel og klimaet for at nævne nogle af de områder, der har været i fokus i perioden siden generalforsamlingen i maj 2022.
Vi kæmper ikke mindst for, at der også i fremtiden er tilstrækkelig faglært arbejdskraft til at sikre, at de mange offentlige måltider bliver planlagt og tilberedt korrekt. For der skal gøres noget, hvis vi skal vende udviklingen for faget. Ifølge Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) vil der i 2033 mangle 3.111 ernæringsassistenter. Det svarer til hver fjerde ernæringsassistent. Faktisk kan I allerede mærke manglen ude på arbejdspladserne, hvor mange offentlige køkkener må kigge langt efter faglærte ansøgere, når der bliver slået ernæringsassistentstillinger op. Samtidig er optaget på uddannelsen til professionsbacheloren i ernæring og sundhed (PBES) dalende, ligesom mange ledere går på pension i disse år. Det tager vi meget alvorligt.
Udviklingen er uholdbar og kalder på handling fra flere fronter. Vi gør, hvad vi kan. Men vi skal også løfte sammen. For der er brug for os. Ikke mindst hvad angår den bæredygtige omstilling af vores madkultur. For en mio. daglige, offentlige måltider er en kæmpe muskel i den forbindelse.
Jeg er så pavestolt af, at vi som forbund står klar med både ambitioner og kompetencer, når det kommer til at sætte skub i udviklingen af en mere klimavenlig madkultur samtidig med, at I tager en god, faglig hånd om de målgrupper, som skal have særlige ernæringsindsatser.
I denne midtvejsstatus kan I læse mere om de mange indsatsområder, vi som forbund kæmper for - sammen med jer.
På hovedbestyrelsens vegne,
Ghita Parry
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.