Månedens opskrift: Nyremad
Fagblad 1, 2023

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Sofie Wendelboe [ TEKST ] Silje Seider [ FOTO ]

Månedens opskrift: Nyremad

Mad til mennesker med nyresygdom skal hjælpe kroppen til at opretholde normale værdier, når den ikke længere selv kan udskille affaldsstoffer og overskydende næringsstoffer, og dermed sikre, at kroppen fungerer bedst muligt.

Frozen yoghurt med bær og mysli
1 portion

½ dl græsk yoghurt 10 % (ca. 50 g) 
½ dl skyr (ca. 50 g)
1 spsk. syltetøj
1 spsk. granola eller
honningristet mysli
6-8 brombær (ca. 24 g)
1 tsk. ahornsirup (ca. 7 g)

• Bland eller blend yoghurt og skyr med syltetøj, og læg i fryseren i minimum 8 timer.
• Tag yoghurten op 20-30 minutter før servering.
• Top med granola, brombær og ahornsirup, og servér.

Tip: Kan også spises, uden at den har været i fryseren.

Næringsindhold i hele retten
245 kcal
10 g protein
25 g kulhydrat
11 g fedt
325 mg kalium
190 mg fosfat 
0,12 g salt

Chili sin carne
2 portioner

1 spsk. rapsolie
½ tsk. chilipulver
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. paprika
2 1/4 tsk. peber
200 g tofu (sojabønneost)
1 dl ris (ca. 100 gram)
(kan erstattes af en majspandekage eller tortilla)
50 g (½ lille) løg
50 g squash
50 g peberfrugt
120 g kidneybønner fra dåse (½ dåse)
1 mellemstor tomat (ca. 100 gram)
2 spsk. creme fraiche 18 %

• Olie blandes med chili, spidskommen, paprika og peber. Tofu skæres i tern og blandes i. Lad det stå og trække, mens resten gøres klar.
• Kog ris efter anvisningen på pakken.
• Løg, squash og peberfrugt skæres i tern.
• Hæld kidneybønner i en sigte, og skyl dem godt.
• Varm en pande med høje kanter op, svits tofu ved god varme, og tilsæt derefter grøntsagerne.
• Tilsæt kidneybønner, og lad det simre.
• Skær tomat i tern, og bland i retten.
• Retten serveres med ris og en klat creme fraiche.

Næringsindhold 1 portion/hele retten
450 kcal/900 kcal
18,5 g/37 g protein
55 g/110 g kulhydrat
15,5 g/31 g fedt
615 mg/1.230 mg kalium
340 mg/680 g fosfat
0,06 g/0,11g salt

 

Rødbedesalat
2 portioner

1 mellemstor rå rødbede (ca. 100 g)
25 g grønkål
25 g rucolasalat
3 spsk. olivenolie (67,5 g)
1 tsk. balsamico (16,2 g)
40 g feta
Ca. 7-10 stk. mandler (15 g)

• Skræl rødbederne, og skær dem i små tern.
• Kog dem i 1 l vand tilsat 1 tsk. salt i 5 minutter, og skyl herefter straks med koldt vand.
• Fjern stilken fra grønkål, og hak den fint.
• Skyl grønkål og rucola, pres evt. det sidste vand fra i et rent viskestykke.
• Bland salaten i en stor skål.
• Rør olivenolie sammen med balsamico, og fordel over salaten.
• Skær fetaen ud, og hak mandlerne, og servér.
• Spis med et stykke kylling og et godt stykke brød til.

Tip: Bland først mandlerne i salaten lige før servering, så undgår du, at de bliver bløde.

Næringsindhold 1 portion/hele retten
Energi: 250/500 kcal
7,5 g/15 g protein
7 g/14 g kulhydrat
21,5 g/43 g fedt
340 mg/680 mg kalium
285 mg/580 mg kalium efter kogning
145 mg/290 mg fosfat
0,87 g/1,74 g salt

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.