
GHITA PARRY / FORMAND
Leder: Hvert måltid gør en forskel
En helt særlig tradition står for døren. Snart skal vi igen sætte fokus på madordninger i daginstitutioner, når vi afvikler Maddag i september.
I år har rigtig mange meldt sig til Maddag, hvor vi minder omverdenen, pressen og politikere om, hvor stor en forskel madordninger og ernæringsprofessionelle gør for vores yngste borgere. Det glæder mig, at dagen stadig har vokseværk, og i år har vi hele 30.000 børn, der deltager.
Dagen er fyldt med glade børn, engagerede pædagoger, madmod og spændende opskrifter, men den er meget mere. Det er en dag, hvor vi skal sprede budskabet om de mange fordele ved madordninger vidt og bredt. For I tilbereder ikke bare måltider til børn. I er en del af den forebyggende sundhedsindsats, I er med til at skabe fællesskaber på tværs af sociale skel, og I sår frøene til en sund maddannelse blandt børn og unge. Det er så uendeligt vigtigt det hele.
Som I kan læse i dette blad, hvor vi har fokus på Maddag, viser utallige undersøgelser, at skolemad har en forebyggende virkning i forhold til sundhed. Ulla Toft, der er professor i sundhedsfremme og forebyggelse, påpeger blandt andet, at fordelene med stor sandsynlighed vil være de samme, hvis man lavede lignende undersøgelser af madordninger i daginstitutioner. I bidrager med andre ord til den tidlige forbyggende sundhedsindsats.
Herudover skaber måltider fællesskaber, hvor det er maden og oplevelsen af måltidet, der er det vigtige. I giver dermed alle en lige adgang til samme kulinariske og nærende måltider uanset baggrund. Det er med til at styrke fællesskabet blandt børn.
Jeres faglighed betyder, at alle børn, der nyder godt af en madordning, ikke bare spiser mad. De oplever mad. I klæder dem på til at starte med at forstå, hvad mad og råvarer er, hvad der er sundt, sjovt og sært at spise. Det er de vigtigste grundsten i forhold til at skabe en sund og bæredygtig madkultur blandt de kommende generationer.
Alt sammen – sundhed, fællesskab og maddannelse – er af kæmpe værdi for hvert eneste barn, der har en madordning. Men det er også en kæmpe gave til det store fællesskab. Det fortjener at blive hyldet, og det fortjener at få endnu mere fokus og opbakning. Det slår vi sammen et slag for på Maddag 21. september til en grøn frokost. Jeg glæder mig til at være med og se, hvad I hver især gør ud af dagen.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.