Ghita
Fagblad 6, 2022

GHITA PARRY / FORMAND

Leder: Alle skal med i et lønløft

Alle led i velfærdskæden skal styrkes, ellers går den fra hinanden. Det gælder også, når det kommer til diskussionen om lønløft. For endelig kom et lønløft fra statsminister Mette Frederiksen i spil op mod det kommende valg.

Så langt så godt. Men selvom det nu er i spil, er det vigtigt, at vi i fagbevægelsen sikrer, at alle såkaldte kvindefag – og ikke de få – bliver en del af et lønløft. At vi i Kost og Ernæringsforbundet målrettet arbejder for, at de led, der sørger for ernæringspleje, måltider med brændstof og mad til patienter, børn og ældre, også er med i kabalen. Ellers falder vores velfærdssamfund sammen.

Som prognoserne ser ud nu, kommer vi om ikke mange år ude i fremtiden til at mangle mange ernæringsprofessionelle kollegaer – faktisk mangler vi dem allerede nu – der kan sikre den rette kost og ernæring til vores mest sårbare grupper: ældre, børn og syge. Uden den rette kost kommer vi ikke langt med dyre behandlingsforløb og forebyggende indsatser. Manglen på ernæringsassistenter kan ikke løses med et quickfix, og vi skal tage hver enkelt del af løsningen meget alvorligt. For det er bydende bydende nødvendigt, at vi kan tiltrække og fastholde jeres værdifulde ernæringsfaglighed i vores velfærdssamfund. Og derfor er det på tide, at man retter op på de urimelige lønstrukturer, så et forældet lønhierarki i hvert fald ikke afskrækker unge, ambitiøse mennesker, der kender deres værd og har utallige valgmuligheder.

For det tiltrækker ikke medarbejdere eller nye elever og studerende, når man kun kan tilbyde et forældet, ulige lønsystem. Stillinger står ubesatte. Uddannelsespladser står tomme. Det er ikke udvikling af vores velfærdssamfund. Det er afvikling. Gode løn- og arbejdsvilkår er med andre ord afgørende for, at vi kan tiltrække flere ernæringsprofessionelle på sygehusene, plejehjemmene og i daginstitutionerne. Et lønløft er en del af løsningen.

Derfor er det glædeligt, at et lønløft i spil. Jeg vil ved enhver given lejlighed kæmpe for, at et lønløft løser den rette opgave, nemlig den historisk skæve lønstruktur for kvindefagene. Politikerne må ikke tro, at et lønløft er en løsning på noget andet. Derfor er det også vigtigt, at vi ikke foretager os noget forhastet på grund af de her og nu-problemer i blandt andet sundhedsvæsnet. Vi skal tage de nødvendige beslutninger på det rette grundlag. Derfor skal vi naturligvis vente på lønstrukturkomitéens betragtninger, der efter planen skulle være klar inden årsskiftet.

Desuden må det ikke blive politikerne, der skal fordele midler til et lønløft. Skal vi sikre, at alle led i vores velfærdssamfunds kæde gøres stærke, skal lønløftsmidler på bordet i den danske model, ligesom vi kender det fra overenskomst- og trepartsforhandlinger. Så skal arbejdsmarkedets parter nok løse det konkret og ordentligt. Det vil være den eneste måde, hvorpå vi kan sikre, at det gøres klogt, og der sikres bedre vilkår for alle relevante faggrupper. Et lønløft er ikke for de få.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.