Bedre beredskab i køkkener
22.04.2025

Kommuner og regioner skal være bedre rustet til længerevarende kriser

Kost og Ernæringsforbundet har været i tæt dialog med de relevante myndigheder det sidste år.

Der har længe været en anerkendelse af, at risikobilledet for Danmark er blevet mere alvorligt. Derfor fik alle borgere i Danmark et brev i deres e-boks sidste sommer med opfordring til, at vi skulle forberede os på at kunne klare os i 72 timer uden fx strøm, vand eller mulighed for at handle i den lokale dagligvarebutik.  

Bekymrede medlemmer og dialog med myndighederne 

Kost og Ernæringsforbundet har løbende fået henvendelser fra bekymrede medlemmer, som fortæller, at der ikke er en beredskabsplan for deres arbejdsplads eller køkken. Mange af Kost og Ernæringsforbundets medlemmer behandler, vejleder eller laver mad til nogle af de mest sårbare borgere – fx på hospital, plejehjem, madlevering i egen bolig eller botilbud.  

Det er borgere og patienter, som er helt afhængige af den offentlige forplejning. Og mange af dem har helt særlige ernæringsmæssige behov, fx er de i ernæringsrisiko, underernærede eller har problemer med at tygge og synke. For dem er det ikke nok med knækbrød eller dåsemakrel, som de fleste af os andre kan klare os med i kortere tid.  

Derfor har Kost og Ernæringsforbundet også været i tæt dialog med de relevante myndigheder det sidste år. Vi har viderebragt medlemmernes bekymringer og understreget vigtigheden af, at alle kommuner og regioner udarbejder robuste beredskabsplaner, som også omfatter de kommunale og regionale køkkener.  

Hvem har ansvaret for beredskabsplanerne for køkkenerne mm.? 

Lovgivningen siger tydeligt, at det er den enkelte kommune eller regions ansvar at have et robust beredskab, men det er altså langt fra alle steder, de findes. Flere medlemmer har givet udtryk for, at de føler sig ansvarlige for, at borgere og patienter skal kunne få behandling og den rette mad og ernæring under en krise.  

Det er aldrig den enkelte medarbejders eller det enkelte køkkens ansvar at udarbejde en robust og dækkende beredskabsplan. Det har vi også understreget – både overfor de medlemmer, som har kontaktet os, og overfor myndighederne. For det er altid kommunerne og regionerne, som har det overordnede ansvar. 

Derfor er det en god nyhed, at ministeren for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen, kort før påske sendte breve til samtlige kommuner og regioner med klare opfordringer og anbefalinger til at sikre lagre og forsyninger af vand, fødevarer og medicin til plejehjem og bosteder. Samt retningslinjer for, hvordan kommunerne bør planlægge for borgerne, der opholder sig i eget hjem.  

Nu skal de kommuner og regioner, som ikke har tilstrækkelige beredskaber, i arbejdstøjet. Kost og Ernæringsforbundet vil følge området og udviklingen tæt.  

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.