Offentlige køkkener
08.03.2024

Klimarådet fremhæver offentlige køkkener

Ny rapport fra Klimarådet påpeger nødvendigheden af mere fokus på potentialet i de offentlige køkkener

Der skal meget mere fokus på potentialet i mere klimavenlig produktion i offentlige køkkener. Det er en af konklusionerne i Klimrådets årlige rapport, der netop er udkommet. 

- Jeg er enig med Klimarådet i, at offentlige køkkener er en af nøglerne til at lykkes med den grønne omstilling. Faktisk er de offentlige køkkener allerede godt på vej til at hjælpe os alle med at sænke klimaaftrykket og ændrer madvaner, men vi kan sætte endnu mere skub i den udvikling. Men det kræver politiske ambitioner, og at de offentlige køkkener tilgodeses når det gælder ressourcer og budgetter, påpeger Michael Allerup Nielsen, der er næstformand i Kost og Ernæringsforbundet. 

I rapporten vurderer klimarådet hvor sandsynligt det er, at vi når regeringens mål om at reducere vores CO2 med 70 procent inden 2023, sammenlignet med CO2 udledningen i 1990. Desværre er klimarådets konklusion den samme som sidste år – at tiden er ved at løbe fra os.

Dog kommer klimarådet med nogle anbefalinger til klimapolitikken, hvor de fremhæver syv afgørende områder for de kommende års klimapolitik. 

Ét af disse syv områder er ”klimabelastende forbrug”, hvor danskernes fødevareforbrug fremhæves. De anbefaler blandt andet at: ”klimaaftrykket fra danskernes fødevareforbrug bør sænkes ved at servere klimavenlig mad i offentlige køkkener”. Det skal gøres ved at bruge de offentlige måltider som løftestang til at normalisere klimavenlig kost ved at stat, regioner og kommuner sætter mål om klimavenlig kost i de offentlige gryder. 

- Der skal meget mere fokus på ernæringsassistentuddannelsen. For ernæringsassistenter er de eneste faglærte, der både kan lave bæredygtig og velsmagende mad til patienter, sårbare ældre, børn m.fl., som de offentlige køkkener laver mad til hver dag. Vi mangler allerede ernæringsassistenter i dag, og det bliver kun værre i fremtiden, hvis Christiansborg ikke handler, siger Michael Allerup Nielsen. 

Derudover peger rapporten også på at: 

  • Regeringen skal prioritere opkvalificering af medarbejdere i offentlige køkkener, så de er rustet til at bidrage til den grønne omstilling gennem offentligt-privat samarbejde. 
  • Der bør lægges afgifter på særligt klimabelastende fødevarer for at tilskynde forbrugeren til at vælge de mere klimavenlige fødevarer. 
  • Regeringen laver en strategi for klimavenlig adfærd med fokus på adfærd- og livstilsændringer, og bidrage til at reducere danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk. 

Læs Klimarådets statusrapport 2024 her. 

 

 

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.