
Tidslinje: Kampen for en fair løn
Fra begyndelsen var løn faktisk en del af Økonomaforeningens fokusområder, men først efter flere årtier blev kampen for bedre betaling og arbejdsforhold seriøs.
1923 // Lønkampen var umulig i forbundets begyndelse
Da Økonomaforeningen blev grundlagt i 1923 var stifterne enige om at arbejde for “økonomiske stilling”, men samfundets indretning umuliggjorde praktisk talt lønkampen.
Økonomaforeningens stiftere blev ved første generalforsamling i vedtægterne enige om, at foreningens formål var: “... at højne standens sociale og økonomiske stilling”. Men i forhold til at løfte lønnen, var foreningen af flere årsager låst.
Arbejdsgiverne var ikke organiseret i forhold til den lille faggruppe økonomaer, så køkkenbestyrerinder forhandlede deres løn lokalt, så det kom mest an på deres egen person og forholdet til deres chef, inspektøren.
For det andet havde Økonomaforeningen ikke forhandlingsret, da foreningen var grundlagt på at tidspunkt, hvor mange fagforeninger havde etableret sig og dermed vundet retten til at forhandle overenskomsterne.
For det tredje var der et mismatch mellem medlemmernes lave lønklasse og deres “sociale status”. De havde derfor svært ved at finde allierede, for de hørte hverken til blandt statens tjenestemænd, hvis løn de ikke kunne matche eller blandt arbejderklassen, hvis sociale status økonomaerne heller ikke kunne spejle sig i.
1924 // “Strejke” var et ukendt begreb
Økonomaforeningen ville for alt i verden ikke sættes i bås med arbejderbevægelsen.
I et af fagbladet Økonomaens første udgivelser måtte Økonomaforeningens bestyrelse forsvare sig mod en udefrakommende og misforstået kritik om, at foreningen også ville forhandle ved at nedlægge arbejdet. I et indlæg specificerede bestyrelsen, hvad den præcis mente:
“Man har fra Bestyrelsens Side tydeligt angivet, at Ordet ‘Strejke’ var et ukendt Begreb indenfor vor Stand.”
Om noget ville Økonomaforeningen ikke slås i hartkorn med arbejderbevægelsen. I foreningens første program blev det understreget, at den var upolitisk: havde intet partimæssigt tilhørsforhold, ikke ville diskutere partipolitik i bladet Økonomaen og ville slet ikke tage del i en konflikt. Hvis økonomaerne skulle opnå bedre løn- eller arbejdsforhold, var strategien at løse problemer gennem forhandling, men ikke ved at sætte hårdt mod hårdt, tværtimod ved et forhandle med størst mulig indbyrdes forståelse for hinandens krav. Økonomaforeningen ville være kendt for at være ordentlige, redelige fagpersoner, som andre skulle have en naturlig respekt for.
1946 // Formanden tog lønkampen op mod Københavns Kommune
Da Københavns Kommune ville sætte økonomaerne ned i lønhierarkiet, trådte Økonomaforeningen for alvor ind i lønkampen.
I 1946 blev en principiel kamp for løn skudt i gang, da en lønreform i Københavns Kommune placerede køkkenassistenter lønmæssigt lavere end sygpelejepersonalet. Hidtil havde foreningens lønpolitik ellers været, at en økonomaassistents løn skulle tilsvare en sygeplejerskes, mens økonomaens skulle følge afdelingssygeplejerskens. Den nye reform sendte dermed økonomafaget ned i lønhierarkiet.
For første gang gik den erfarne formand Andrea Eriksen ind i lønkampen for at få reetableret lønforholdet. Det var en udfordring, da hun var formand for en forening uden forhandlingsret. Andrea Eriksen gik af to år senere, men på grund af hendes forarbejde fik de to personalegrupper året efter, i 1949, igen samme løn i Københavns Kommune. Det var en vigtig sejr, da kommunen var retningsgivende for forholdene i resten af landets kommuner.
Efter at have vundet slaget mod Københavns Kommune fik Økonomaforeningen blod på tanden i forhold til at udvikle sig til en fagforening. Nu ville foreningen også være med ved forhandlingsbordet om løn- og arbejdsforhold, og efter tre ansøgninger blev Økonomaforeningen i 1952 inviteret med til overenskomstforhandlingerne med Sygehusforeningen. Ordningen strømlinede lønnen over hele landet, hvilket især sygehusøkonomaer i provinsen nød godt af.
1952 // Hamskiftet: fra standsforening til fagforening
Den lille forening med økonomaer fik slået sig sammen med en storebror, der hurtigt fik moderniseret overenskomsten, så kvinderne ikke længere skulle bo på deres arbejdsplads.
Økonomaforeningen fik et nyt fokus: Den skulle nu i langt højere grad arbejde for bedre løn, og generalforsamlingen gav tilladelse til at oprette et sekretariat med sekretær, kasserer og en juridisk konsulent. Tre år efter fik foreningen sit første kontor.
Økonomaforeningen blev professionaliseret som en fagforening. Målet blev fuldt ud opnået, da foreningen i 1957 meldte sig ind i FTF, en paraplyorganisation for tjenestemænd og overenskomstansatte, som kunne forhandle på vegne af den lille organisation. Allerede i overenskomsten året efter kom store omvæltninger. De kvindelige tjenestemænd – som økonomaer ofte var ansat som - fik ophævet retten og pligten til at bo på sygehusene, ligeså vel som kost og logi røg ud af lønnen. Og man fik fastsat en ordning for pensionsforholdene.
1988 // Den første strejke: Færøske medlemmer kæmpede i 2,5 måned
Økonomaforeningens medlemmers første strejke blev gennemført på Færøerne, hvor medlemmerne efter 2,5 måned anså et lovindgreb for en sejr.
I løbet af 1980’erne var de færøske medlemmer af Økonomaforeningen sakket bagud i løn i forhold til deres ufaglærte kollegaer. Problemet var, at fagforeningsmedlemmer var underlagt en dansk aftale med Amtsrådsforeningen, som ikke tog hensyn til den lokale lønudvikling på Færøerne. Landstinget ville dog ikke forhandle med en dansk forening, så den færøske kreds, Økonomfelag Færøya, fik selv forhandlingsretten.
Økonomaforeningen hjalp med at få skrevet en særlig færøsk overenskomst, hvor der blandt andet var krav om seks procents lønstigning, men det viste sig hurtigt, at Landsstyret på Færøerne ikke ville give forbedringer, for de ville gerne kopiere den danske overenskomst.
Økonemfelag Færøya reagerede ved at varsle strejke fra den 2. november 1988. Natten op til prøvede forligsmanden at mægle mellem parterne, men forgæves. Dagen efter var medlemmer af den 46 personer store færøske kreds i gang med Økonomaforeningens første strejke.
Efter 2,5 måneder vedtog Landsstyret i midten af januar 1989 med et lovindgreb, at den danske overenskomst skulle fortsætte, og dermed ophørte strejken. Alligevel blev kampen anset for at endt med sejr. Som en leder i Økonomaen beskrev det:
“Indgrebet er ikke kun et forsøg på at straffe de strejkende, men udformet så klodset, at det faktisk modarbejder de nationale færøske interesser i en selvstændig færøsk overenskomst ved at forlænge en gældende dansk overenskomst … Forløbet af denne konflikt viser, at de færøske medlemmer står stærkt rustet til kommende overenskomstforhandlinger med Landsstyret.”
2008 // Otte uger lang strejke gav 0,5 procent ekstra i løn
Gennem en maratonstrejke kæmpede Sundhedskartellet for ekstra 2,2 procent mere i løn, men måtte nøjes med 0,5 procent.
Onsdag den 16. april 2008 mødte xxxx medlemmer fra Kost og Ernæringsforbundet ikke op på arbejde. Den første strejke for forbundets danske medlemmer var en realitet. Årsagen var, at medlemmerne og andre fagligheder inden for sundhedsvæsenet havde fået nok af deres lave løn, et mærkbart løft skulle til. Et ufravigeligt krav på 15 procents lønstigning over tre år blev stille til arbejdsgiverne i Regionerne og KL. Den øgede løn skulle især være med til at udligne løngabet mellem traditionelle kvindefag og mandefag.
Men fagforeningerne og arbejdsgiver kunne ikke blive enige. Arbejdsgiversiden kunne tilbyde 12,8 procent. Da tilbuddet ikke mødte det ufravigelige krav, var strejken en uundgåelig konsekvens. Sammen med sygeplejersker, bioanalytikere, radiografer og andre faggrupper strejkende de ernæringsprofesionelle foran Christiansborg, regions- og rådhuse for at skabe opmærksomhed om sagen. Det rystede forbundet sammen på en måde ikke set før. Men det var en otte uger lang og udmagrende strejke. Til sidst gik Sundhedskartellet med til en lønstigning på 13,3 procent over tre år. En stor succes var det dog, at ernæringsassistenter virkelig fik øget deres pension fra 7,x procent til 12, x procent. Det var aldrig lykkedes uden fællesskabets opbakning.
2023 // Nuværende lønhierarki er en 104 år gammel uretfærdighed
Indplaceringen af offentlige lønninger på skalatrin bygger på en indplacering fra 1919. Gamle kønsroller er nutidens virkelighed.
I 1960’erne stod det klart, at det statslige lønsystem skulle reformeres – af flere årsager, men en pointe var, at lønhierarkiet ikke var fair: Der manglede gennemskuelighed og systematik. Det offentliges seneste inddeling af jobfunktioner i løntrin byggede på Tjenestemandsloven fra 1919, og siden da var der sket alverden i forhold til uddannelser, krav og ansvar i de offentlige jobs. En lønreform måtte til.
Efter fem års arbejde kom en kommission i 1969 med deres løsning: Tjenestemandsreformen af 1969. Eller rettere, det var en ikke-løsning, for ambitionsniveauet var af forskellige årsager blevet justeret drastisk ned gennem de fem års arbejde . Resultatet blev, at faggruppernes indplaceringer på løntrin var stort set den samme som i 1919. Desuden bemærkede kommissionen, at lønreformen ikke var den endelige løsning, og at der i fremtiden skulle laves ændringer. De leverede altså en løsning, der næsten var en kopi af forholdene i 1919, til gengæld med forudsætningen, at den løbende skulle opdateres – intet var skrevet i sten. Uagtet dens mangler blev reformen med stort flertal vedtaget af Folketinget 18. juni 1969. I begyndelsen af 1970’erne blev klassificeringerne og lønrammerne i store træk overført til kommune- og amtsregi. Dermed blev Tjenestemandsreformen af 1969’s indplacering af faggrupper i lønrammer fundamentet for al senere offentlig lønforhandling.
Modsat forventningen har ingen pillet ved indplaceringerne på de 40 løntrin. Stillingsvurderingsrådet, som netop blev nedsat til at kigge på justeringerne af lønrammer og kvalificeringer har kun to gange gennemført bittesmå justeringer: Lidt mere i løn til politibetjente og en lønforhøjelse hos 350 offentlige ledere.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.