Sundhed
Fagblad 2, 2014

Tekst: Tina Juul Rasmussen. Foto: Sif Meincke

Jeg trak i netværket

Profil: Udadvendt energi, struktur og netværk fik økonoma Gitte Mikkelsen igennem krisen og i arbejde igen.

− Jeg har ekstremt meget energi. Det har jeg altid haft. Så jeg er glad for, at jeg kan bruge mit krudt herude. Jeg gør nok tingene på en anden måde, end de har været vant til. Jeg er både god til dialogen og den anerkendende kultur, men er også vild med skemaer og tabeller og med at se tingene fra en økonomisk synsvinkel.

Det med energien er man ikke i tvivl om, når man har talt med økonoma Gitte Mikkelsen. For ordene er mange, og de kommer hurtigt − meget hurtigt. Den energi har været medvirkende årsag til, at en fritstilling efter 31 år som cheføkonoma på det samme plejehjem, ikke sendte Gitte Mikkelsen til tælling. I stedet for at isolere sig på sofaen med tunge tanker vendte hun energien udad og netværkede sig igennem et år som ledig.

− Det var en traumatisk oplevelse at blive fyret og se, hvordan kommunen bare skyllede os medarbejdere ud med badevandet, da maden blev sendt i udbud, og en privat overtog, siger Gitte Mikkelsen på sit lille kontor på plejehjemmet Irlandsvej på Amager ved København. Her har hun været i et års tid nu og vil gerne dele sine erfaringer om sit år som ledig.

Gik til ’Fest for de fyrede’

Efter at have arbejdet samme sted i så mange år troede Gitte Mikkelsen aldrig, at hun skulle skrive en ansøgning igen. Det kom hun til − og mere end én. Men den strategi, hun lagde fra begyndelsen, hjalp hende igennem de afslag, hun også fik.

− Jeg fandt den force frem, jeg har brugt tidligere, da jeg var alvorligt syg. 'Mig skulle de ikke få ned med nakken' – så jeg gik lange ture og lavede profiler og cv’er på nettet. Her var Jobindex.dk et rigtig godt sted. De laver ’Fest for de fyrede’ og gør i det hele taget meget for, at man ikke går ned med flaget.

Gitte Mikkelsen fik også, som et led i fritstillingen, 24 timer hos et outplacementbureau, hvor hun fik genopfrisket, hvordan man skriver ansøgninger og cv’er.

− Det var guld værd. Jeg udarbejdede et brutto-cv, som jeg kunne plukke af og målrette de ansøgninger, jeg skrev, jeg lavede visitkort, som jeg delte ud, når jeg var til 'fest for fyrede' og fik på den måde nye kontakter.

Gitte Mikkelsen meldte sig også ind i flere netværksgrupper, blandt andet en cv-gruppe, hvor man giver hinanden respons på cv og ansøgninger.

− Det gav mig et fællesskab, fordi vi alle havde samme udgangspunkt, uanset om man var sygeplejerske eller direktør − vi var alle sammen ledige.

Struktur på ledigheden

Men jo, erkender Gitte Mikkelsen − at netværke kræver, at man er udadgående, vedholdende, ærlig og ikke er bange for at opsøge mennesker, man ellers aldrig ville have kontaktet.

− Dem, jeg var i netværk med, gav mig støtte, ikke fordi jeg var leder eller økonoma, men fordi jeg var den, jeg var, og de lærte mig, at jeg måske skulle sænke barren lidt. Nogle af dem har jeg stadig kontakt med. Jeg brugte også mit private netværk af gode veninder. Og så lavede jeg en ugekalender, hvor jeg plottede alle gøremål ind. Det gav mig struktur på min ledighed. Når jeg fik afslag på et job, ringede jeg og spurgte hvorfor.

Efter måneders jobsøgning uden held fik Gitte Mikkelsen tanker om at blive selvstændig. Men pludselig var der bingo.

− Jeg blev kaldt til samtale her på Irlandsvej, og tre timer senere ringede de og sagde, at det var mit − blandt andet fordi jeg er meget innovativ.

BLÅ BOG

Gitte Mikkelsen

60 år
Økonoma i 1975. Forskellige jobs, indtil stillingen som cheføkonoma på plejehjemmet Egebjerg i Gentofte Kommune fra 1980-2011. Kostfaglig leder på plejehjemmet Irlandsvej i Tårnby Kommune siden 2013.

MIN HVERDAG

MIN BRILLANTRING: Den gav jeg mig selv som præmie for at stoppe med at ryge. Den er et bevis på, at det nytter at sætte mål.

BØGER: Jeg får læst en masse skønlitteratur ved siden af fagbøgerne. Lige nu ’Analfabeten, der kunne regne’. Fantastisk bog.

MIT HELBRED: Jeg er sund og rask, men har været alvorligt syg,  så det er vigtigt for mig. Jeg tror, at god rødvin og chokolade er sundt.

MIN BIL: en fræk sportsmodel. Den giver mig frihed og er nemmere end offentlig transport. Jeg er en rigtig bilist.

REJSER: Når man ser verden, finder man ud af, hvor godt vi har det. Man møder mennesker, som, selvom de er ludfattige, har en helt anden, glad tilgang til livet.