Placeholder for media

14.01.2019

Har du gode saltvaner?

Tænker du over, hvor meget salt du får? 9 ud af 10 danskere får for meget salt. Bliv klogere på dine saltvaner med ny test, og få tips til, hvordan du nemt kan spise mindre salt i din hverdag.

Hvor trykker skoen for dig?

Det salt du drysser på maden ved bordet eller i madlavningen er for de fleste ikke det store problem. Bidraget fra madlavning og bordsalt udgør gennemsnitlig kun 11-12 % af det totale saltindtag. Størstedelen af danskernes saltindtag kommer fra brød og kød og kødprodukter, herunder kødpålæg, men fx ost, færdigretter og lignende bidrager også med en del. Derfor er der god grund til at være opmærksom på de madvarer, vi får mest salt fra.

Vi danskere spiser i gennemsnit 9-11 gram salt om dagen. Det anbefales at spise maks. 5-6 gram salt om dagen, så mange af os kan med fordel skære ned på saltet. For meget salt i maden øger blodtrykket og påvirker andre faktorer, der øger risikoen for udvikling af hjerte-kar-sygdomme. Sparer du på saltet, falder dit blodtryk. Faldet er særlig stort, hvis du har for højt blodtryk, er overvægtig eller ældre.

Hvad kan du selv gøre?

Som forbruger kan du gå efter madvarer med mindre salt, når du køber ind og foretage ”smarte valg” i de daglige måltider.

Hvis du fx skifter dit traditionelle pålæg ud med rester fra aftensmaden kan du spare 1,7 gram salt.

Få inspiration i Saltfolderen - Spis mad med mindre salt

Du kan også tage den store salttest, hvor du kan blive opmærksom på dine saltvaner. Du finder testen på Salttest

Børn og unge

Ny forskning: Forebyggelse af overvægt skal tænkes helt om

"Vi har ganske enkelt ikke fundet overbevisende dokumentation for, at de overvægtsforebyggende indsatser, vi kender til, rent faktisk virker.”
ældre

Ny undersøgelse: Flere ældre med overvægt og diabetes

Danskerne lever længere og med flere gode leveår. Men der er plads til forbedringer - flere ældre lever med diabetes og overvægt.
Kost, ernæring og sundhed

Sundhedsfremme og forebyggelse

Ernæringsprofessionelle i Kost og Ernæringsforbundet er de faggrupper, som uddannes i det etablerede uddannelsessystem.....
Se alle