Barn online bagfra
07.07.2021

Formænd: Ryd op i junglen af onlinetrænere

I jagten på profit udsættes børn, der vil tabe sig, for manglende dømmekraft og manglende faglighed.

Debatindlæg af Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet, Anders Nedergaard, formand for PT Danmark og Mette Theil, formand for Fagligt Selskab af Kliniske Diætister

Den sidste tid har der været flere historier fremme om, at såkaldte onlinetrænere på sociale medier tilbyder børn helt ned til 8-års-alderen et vægttabsforløb.

Desværre er netop det et rigtig godt eksempel på den dårlige dømmekraft og manglende faglighed, som mange selvudnævnte personlige onlinetrænere udviser i jagten på profit. Og det udstiller det konkrete problem, at alle i dag kan kalde sig personlig træner eller kostvejleder, selv om de kun har egne erfaringer at trække på.

Vejledning i vægttab er en kompleks størrelse, der kræver indsigt, kompetencer og faglighed. Derfor er det ikke kun problematisk, at onlinetrænerne bruger deres ofte selvlærte kompetencer på at gøre vores børn tyndere fra den ene dag til den anden. De virtuelle træningstilbud, der bliver heftigt promoveret på sociale medier, er også en begyndende og bekymrende tendens, som man politisk snart bliver nødt til at forholde sig til.

For hvor går grænsen for, om du kan kalde dig personlig træner eller kostvejleder i dagens Danmark? I dag er det sådan, at du faktisk kan gøre, som det passer dig, selv hvis dine kompetencer udelukkende baserer sig på erfaringer i træningscentret, korte kurser eller via Google. Og det er ikke holdbart - hverken for de voksne eller de børn, der åbenbart er blevet en ny målgruppe for onlinetrænerne.

Livet på sociale medier går stærkt

Før og efter-billeder bliver flittigt delt, og mange bliver suget ind i jagten på det perfekte. Men disse før og efter-billeder er benzin på bålet for de mange børn, unge og voksne, der kæmper med eller er i risiko for at få en spiseforstyrrelse.

De bliver anvist et quickfix - en illusion om, at der findes en formel, der er sikker, hvis de bare gør, som den selvudnævnte ekspert, som de ofte ikke møder andet end virtuelt, anviser. Det er en farlig udvikling.

Vi, der arbejder professionelt og har uddannet os mange år inden for sundhed, kost og træning, ved, at alle forløb er individuelle, og at det sjældent er noget, der kan fikses på et 12-ugers forløb forberedt af en virtuel træner.

Derfor bliver vi nødt til at have en snak om, hvordan vi kan hjælpe befolkningen med at navigere i den jungle, som kost, træning og personlige forløb er blevet.

Hvem har fagligheden i orden? Der er nemlig en kæmpe forskel.

Vi tager gerne dialogen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og Folketingets sundhedsordførere om, hvordan vi får ryddet op. Det skal naturligvis være muligt at bygge en forretning op om træningsforløb, men der skal være gennemsigtighed for befolkningen, så man kan gennemskue, om det, man betaler for, er hjælp og støtte fra en stærk uddannelsesfaglighed med udgangspunkt i evidens eller hjælp fra selvbestaltede og utilstrækkeligt uddannede onlinetrænere og kostvejledere.

Indlægget er først bragt i Politiken den 6. juli 2021. 

nemlig

Sympatikonflikt med 3F mod Nemlig.com’s transportvirksomheder

Kost og Ernæringsforbundet støtter 3F i deres kamp for bedre forhold for chauffører, der leverer for Nemlig.com
Kost, ernæring og sundhed

Ny vejledning om underernæring i høring

Læs forbundets høringssvar på den nye vejledning, der udkommer til efteråret
børn hængekøje

Online-trænere tilbyder vægttabsforløb til børn ned til 8-årsalderen

Formand for Fagligt selskab af Kliniske Diætister er rystet over udviklingen
Se alle

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk