Caspian Christiansen, FTFa [ TEKST ] Alamy [ FOTO ]
Færdiguddannet og hvad så nu?
Uddannelse: Som kommende dimittend har man ofte mange spørgsmål og tanker: Hvor hurtigt kommer jeg i job? Hvordan kommer min økonomi til at se ud?
Sådanne tanker er helt normale, og faktisk viser tallene, at det også er helt normalt, at der lige går nogle måneder, fra man er færdiguddannet, til man starter i job.
Du har måske hørt det? I øjeblikket er ledigheden generelt meget lav, og efterspørgslen på arbejdskraft høj.
Det er med andre ord slet ikke det værste tidspunkt at blive nyuddannet på. Det gælder i høj grad også for uddannelser inden for kost og ernæring.
Tallene ser gode ud
Kigger man på ledighedstallene, ligger ledigheden for medlemmer af Kost og Ernæringsforbundet faktisk lige nu lavere end den gennemsnitlige ledighed for resten af FTFa’s medlemmer. Der er med andre ord rigtig stor efterspørgsel på dimittender med netop din faglighed.
Samtidig ser tallene for ledighedsperioden for en nyuddannet inden for kost og ernæring også positive ud. Mere end halvdelen er nemlig i arbejde efter fire måneder (53 procent), og cirka tre ud af fire er statistisk set kommet i arbejde efter seks måneder.
Start din jobsøgning, allerede inden du dimitterer
Selvom tallene er gode, kommer jobbet dog sjældent helt af sig selv. Så hvad kan man egentlig selv gøre for at komme godt i gang med arbejdslivet?
Svaret er egentlig simpelt nok: Jo hurtigere du kommer i gang med at søge jobs, jo kortere ledighedsperiode kan du forvente. Som nyuddannet kan det ofte føles tryggest at søge de opslåede stillinger. Men faktisk er der rigtig meget at hente ved at søge uopfordret eller ved at bruge sit netværk. Når du søger uopfordret, er der nemlig ikke lige så mange ansøgere om buddet, og samtidig får du mulighed for at lægge vægt på lige præcis de kompetencer og den faglighed, du kan byde ind med. Det er altså her, muligheden for at skabe “drømmejobbet” ligger lige til højrebenet. Ligeledes kan du med fordel bruge dit netværk − få opdateret din LinkedIn-profil, snak med venner, bekendte og familie, eller tag fat i studerende, der dimitterede før dig, og hør, hvad de har gjort, og hvor de er nu. Chancen for, at du støder på noget relevant, er ofte større, end du tror.
Husk a-kassen
Skulle der gå nogle måneder, før du lander jobbet, står du foran en periode uden løn eller SU. Derfor er det naturligvis en rigtig god idé, at du melder dig ind i a-kassen FTFa, allerede inden du er færdiguddannet − så er du nemlig sikret økonomisk tryghed fra dag ét og kan melde dig ledig, allerede efter at sidste eksamen er bestået.
Fakta:
Færdiguddannet
I disse uger springer en masse færdiguddannede professionsbachelorer ud fra landets professionshøjskoler. Stort tillykke med endt uddannelse. Men hvad så nu? Det kan være svært at gennemskue, hvordan man så finder overgangen fra studie til arbejdsmarkedet. Kost og Ernæringsforbundet og FTFa kommer her med en række tips til, hvordan du lander dit første job som færdiguddannet.
Fakta:
Nyuddannet
Få et overblik over, hvad Kost og Ernæringsforbundet kan hjælpe med, når du har færdiggjort din uddannelse her
Jobsøgning
Hvordan skriver du et skarpt cv, når du ikke har flere års erfaring på arbejdsmarkedet? Hvordan får du beskrevet dine kompetencer fra studiet? Det er en kunst at skrive gode ansøgninger og et CV − og som nyuddannet støder du på nogle almindelige udfordringer. Vi hjælper dig på vej her
Karriererådgivning
Er du i tvivl om retningen i dit arbejdsliv, og hvad dine kompetencer kan bruges til? Så tag imod en sparringssamtale hos Kost og Ernæringsforbundet. Læs mere her
Fra uddannelse til job
En uddannelse som professionsbachelor i ernæring og sundhed kan føre til mange forskellige og spændende jobs. Du kan arbejde med sundhedsfremme, forebyggelse, behandling, vejledning, professionel mad- og måltidsforplejning, fødevareproduktion og ledelse.
Men hvad vil det helt konkret sige? Skal du skabe dit eget job? Efterlyser arbejdsmarkedet en professionsbachelor i ernæring og sundhed? Eller hvad kan du bruge uddannelsen til? Find inspiration i de mange interviews med professionsbachelorer lige her
Fakta:
Husk at du som dimittend stadig får rabat på kontingentet, to måneder efter du er færdiguddannet. Hvis du bliver ledig, kan du søge om nedsat kontingent. For at få dit kontingent sat ned skal du sende dokumentation til Kost og Ernæringsforbundet.
Har du spørgsmål?
Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.