Sundhed
Fagblad 3, 2021

Vær opmærksom på, at denne artikel er mere end to år gammel

Jeannette Ulnits [ TEKST ] Ingrid Riis  [ FOTO ]

Dyrt at nægte medarbejder fratrædelsesgodtgørelse

Ændringer i ansættelsesforholdet: Udsigten til fem gange så lang transporttid fik den mangeårige medarbejder Bettina Sidor til at trække i bremsen, da hendes arbejdssted skulle flyttes. Ledelsen nægtede hende godtgørelse, men Kost og Ernæringsforbundet sikrede hende en  fratrædelsesgodtgørelse, der matcher hendes anciennitet.  

Mange nedskæringer og forringede arbejdsvilkår gennem årene havde sat skår i arbejdsglæden hos Bettina Sidor. Men et solidt, kollegialt fællesskab lyste alligevel hverdagen op i køkkenet og kantinen på erhvervsskolen i Nykøbing Falster. I begyndelsen af 2020 kom der dog igen besked om nye ændringer.  

− I februar varslede ledelsen, at jeg og seks andre skulle indgå i en rotationsordning, og at der ville komme en tilføjelse til vores kontrakt. Det ville i praksis betyde, at jeg skulle lægge omkring 175 af mine arbejdstimer årligt på en skole i Nakskov, 60 kilometer væk herfra, fortæller Bettina Sidor.

Fik nok af forringelser

Uden held forsøgte de at råbe ledelsen op med alternative forslag som at producere maden i Nykøbing Falster og udbringe den til skolen i Nakskov. De andre kolleger accepterede de kommende ændringer, men Bettina Sidor ville ikke være med til to timers transporttid om dagen. Hun var også utryg ved, hvad der ellers måtte komme af ændringer. 

Efter en snak med Kost og Ernæringsforbundet og FTFA vidste hun, at hun havde krav på tre måneders løn i godtgørelse, hvis hun i denne forbindelse blev afskediget. Så hun ventede på ledelsens udspil og sagde ikke selv op.

− Jeg sagde kun, at jeg ikke kunne se mig selv i den ordning. Opsigelsen kom i februar med fratrædelse i august, samme måned som mit 25-års jubilæum på arbejdspladsen. Da jeg spurgte efter fratrædelsesgodtgørelse, var svaret, at det var jeg ikke berettiget til, siger hun. 

Kostede tre månedslønninger og en bod

Ernæringsassistenten kontaktede i marts igen forbundet, der sammen med andre faglige aktører fik det gjort klart for ledelsen, hvordan loven er skruet sammen i forhold til ændringer i arbejdet og fratrædelsesgodtgørelse til mangeårige medarbejdere som Bettina Sidor.

Siger en medarbejder nej til væsentlige forringelser af arbejdsvilkår, herunder nyt arbejdssted med en væsentlig øget transporttid, så er det juridisk set kun et nej til ændringerne og ikke medarbejderens egen opsigelse. Når man, som Bettina Sidor, har en anciennitet på mere end 17 år på en arbejdsplads, har man krav på fratrædelsesgodtgørelse svarende til tre månedslønninger. Derfor skal der følge en godtgørelse med, når man fyrer en medarbejder gennem mange år på dette grundlag.

Arbejdspladsen fik desuden pålæg om at betale en bod på yderligere 25.000 kroner for ikke at meddele forbundet, at den havde opsagt et medlem. Bettina Sidor fik i alt 120.534 kroner før skat ud af Kost og Ernæringsforbundets indsats.

Inden hun fratrådte, blev planerne om rotationsordningen lagt på hylden. Bettina Sidor ærgrer sig over, at kollegerne ikke stod sammen med hende, da ledelsen efter hendes vurdering ikke ville kunne fyre alle syv.

− Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke lytter til os, der ved, hvilke ændringer der er mulige i praksis, og hvilke der ikke er. Rotationsordninger og andre uigennemtænkte sparetiltag er mine tidligere kolleger nødt til at underkaste sig i fremtiden. Jeg er glad for, at jeg stod fast, siger hun.    

 

Sagen kort:

•  Bettina Sidor er på 25. år fuldtidsansat på en erhvervsskole i Nykøbing Falster, da hun og seks kolleger i februar 2020 varsles om, at de skal udføre en del af deres arbejde på en anden skole 60 km væk. 

•  Som den eneste af kollegerne accepterer Bettina Sidor ikke ændringen. Hun modtager 31. februar en afskedigelse med seks måneders opsigelse. 

•  Hendes lange ansættelse giver ved afskedigelse ret til en fratrædelsesgodtgørelse svarende til tre måneders løn. Ledelsen mener, at hun selv har sagt op, og vil derfor ikke betale godtgørelse. 

•  Forbundet oplyser, at det juridisk set kun er genansættelsen på ændrede vilkår, som hun har takket nej til. Hun har derfor krav på godtgørelse. 

•  Forbundet omgør sammen med andre faglige aktører arbejdspladsens beslutning. Bettina Sidor sikres en godtgørelse svarende til tre måneders løn samt 25.000 kroner, som arbejdspladsen fik i bod for ikke at give forbundet besked om afskedigelsen. Pengene udbetales i oktober 2020.  

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.