Placeholder for media

29.01.2021

Diabetes viser uligheden i sundhed

Kost og Ernæringsforbundet mener, at det er urimeligt, at det er postnummer og pengepung, der afgør, hvilken behandling man får som borger med type-2-diabetes

Al forskning viser, at kosten er en af de vigtigste nøgler i forhold til forebyggelsen af type 2- diabetes. Derfor burde professionel hjælp til at ændre kosten være noget af det første, borgere med type-2 diabetes fik tilbudt, når de kontaktede sundhedsvæsnet. Men sådan er det bare ikke. I hvert fald ikke for alle.

Er du heldig bor du i en kommune, der bruger professionel diætvejledning i diabetestilbuddet. Eller også har du en privatøkonomi, der tillader, at du selv opsøger og betaler for hjælpen.

Begge dele er helt urimeligt, og det er med til at øge uligheden i sundhed. Til trods for, at vores sundhedsvæsen bør gøre det stik modsatte.

Derfor er det oplagt at styrke både forebyggelse og folkesundhed og samtidig give uligheden et knæk ved at bruge professionel diætvejledning aktivt i forebyggelsen og behandlingen af type 2-diabetes. Med udsigten til 430.000 danskere med type 2-diabetes i 2030 er spørgsmålet også om, hvor lang tid, vi har råd til at lade være.

En forebyggende indsats kan med andre ord mere end betale sig.

Derfor bør vi ensrette vores tilbud til alle med type 2-diabetes. Vi skal sikre, at de systematiske henvises til individuel diætbehandling/vejledning ved en klinisk diætist eller ved en anden professionsbachelor i ernæring og sundhed både på diagnosetidspunktet og efter behov til glæde og gavn for den berørte borger.

Hvis politikerne mener, at vores sundhedsvæsen skal være lige for alle, og hvis de mener det, når de siger, at de vil bekæmpe ulighed i sundhed, så er her et konkret eksempel på, hvad der er nødvendigt at gøre. Jeg håber, at Christiansborg vil gribe den. Det vil ikke bare spare samfundet for mange penge – det vil også være give flere retten til et sundt liv.

Læs mere her

kostogcancer

Ernæring under kræftsygdom

Mange kræftsyge har uplanlagte vægttab. Det kan have konsekvenser for hele sygdomsforløbet. Derfor er sufficient ernæring vigtig.
Kost, ernæring og sundhed

Lille forskel med stor effekt på vægten

Danskerne kan ikke spotte, om en portion er 10 % mindre, viser ny undersøgelse
Sundhed

Skræddersyet kost i psykiatrien er en succes

Kost: Et nyt kostkoncept med brugerinddragelse via plejen i psykiatrien i Region Hovedstaden har fået armene op hos de indlagte patienter.
Se alle