Det er ikke farligt at arbejde alene
Fagblad 1, 2023

Simon Jeppesen [ TEKST OG FOTO ]

Det er ikke farligt at arbejde alene

Kostfaglig eneansvarlig: Karin Thøgersen er kostfaglig eneansvarlig, men hun sørger for, at hun sjældent er alene ved køkkenbordet

− Karin, hvad skal vi have at spise? råber et af de tre børn, der hænger i lugen ud til køkkenet. Karin Thøgersen når ikke at svare, før børnene tumler grinende videre ud i institutionen Børnesymfonien uden for Aarhus.

Hun kunne have svaret: plantefrikadeller. Hun kunne have tilføjet, at de kræver dobbelt så mange arbejdsgange som almindelige kødfrikadeller, bønnerne skal jo både koges og moses, uden at hun har mere tid til at lave dem, og at det er hendes håb, at de tre børn vil tage en opmærksomhed på mad, miljø og velsmag med sig ud i livet.

Karin Thøgersen mødte 6.30, og frem til den første pædagog mødte ind kl. 7, tog hun imod børnene og havde havregrød klar. En af drengene gik ud i køkkenet, så sig om, rørte ved de blanke flader. Det måtte han gerne, det er først, når madlavningen går i gang, at børnene ikke længere må komme derud:

− Madlavningen skal være synlig. Det kan jo være, at et af børnene får lyst til at blive kostprofessionel, bemærker Karin Thøgersen.

Når pædagogerne er mødt, går Karin i køkkenet. I dag hjælper Justin Bay Litzell til. Han er her i praktik to formiddage om ugen som del af et ressourceforløb.

Justin Bay Litzell fortæller selv, at han har infantil autisme og ADD, og at han har været i praktik rigtig mange steder. Han er i gang med sit andet 13-ugers forløb her. En af dagens første opgaver er at lave rugbrødsknaser, gammelt rugbrød skæres i tern og ristes:

− Det er noget af det, jeg er bedst til, fortæller Justin Bay Litzell og fortsætter:

− Jeg får energi af at arbejde her, og der er en masse ting, jeg ikke vidste, at jeg kunne. Og så øver jeg mig i at være social, jeg er blevet bedre til at snakke.

Justin Bay Litzell var med til julefrokost i institutionen, og det øvrige personale har været gode til at “rumme ham” som Karin Thøgersen udtrykker det.

Socialt ansvar

Karin Thøgersen er udlært bager, hun har haft lærlinge og har undervist ved STU i kantinedrift og madkundskab. Allerede ved jobsamtalen i Børnesymfonien gjorde hun det klart, at det at tage andre med i køkkenet som praktikanter og borgere i ressourceforløb ville være en central del af hendes arbejde:

− Jeg vidste jo, at det her ville blive et job, hvor jeg arbejdede alene. Borgerne er med til at bløde det op.

Hun tager et socialt ansvar, hun giver sit arbejde en dimension, der rækker ud over køkkenet − og hun får mulighed for at lave “lidt spræl”. Hun viser et fad med vafler frem, som blev lavet af en anden borger i praktik for et par dage siden. Duften af vafler fyldte Børnesymfonien, og det var kun muligt med hjælp, da det er et tidskrævende projekt at lave vafler til så mange på én gang.

Justin Bay Litzell er den 18. borger, som Karin Thøgersen har haft. Af de 17 andre er 15 kommet videre til f.eks. fast arbejde eller pension. Karin Thøgersen holder kontakten med de fleste på sociale medier og følger på den måde deres videre færd. Hun understreger, at Justin Bay Litzell ikke bare er et par gratis ekstra hænder. Han skal oplæres, arbejdet skal tilrettelægges, så det passer ham. I et ressourceforløb er det som udgangspunkt borgeren, der er i centrum, og så skal Karin Thøgersen altid have en plan B. En sårbar borger bliver lettere syg eller kan have andre problemer.

Hun understreger også, at det er sammen med virksomhedskonsulenten ved Jobcenter Aarhus og kollegaer i huset, at hun skaber en god praktikplads.

Rækker ud

Karin Thøgersen arbejder med at lave mad til børn, men børnene fylder forholdsvis lidt, når hun fortæller om sit arbejde. Det er at gøre køkkenet til et sted, der rækker videre ud, der fylder i den snak. Hun fortæller, at Aarhus Kommune er meget langt fremme med at lave klimavenlig og bæredygtig mad, og den udvikling er hun i front af. Søger man efter hendes navn på Google, finder du videoer, hvor hun demonstrerer, hvordan man producerer klimavenlig mad til en række inspirationsarrangementer i kommunen:

−  At lave god, sund, klimavenlig mad og udvikle på det − det er jo en kæmpe madrejse, vi er ude på, udbryder hun begejstret.

Derfor er hun også Kost og Ernæringsforbundets tillidsrepræsentant for 84 kollegaer i Midtjylland.

− Vi flytter jo ikke noget, hvis vi er alt for spredt. Mennesker er lavet til at stå sammen.

Hun vil gerne inspirere sine kollegaer; bæredygtighed stiller nye krav til ernæringsprofessionelle, og de krav kan man sagtens imødekomme, selvom man arbejder alene:

− Jeg vil gerne brede ud, at det ikke er farligt at arbejde alene. Man skal bare gå ud og tage de her jobs.

Det handler for Karin Thøgersen om investeringer i samfundet og fremtiden: at tage et socialt ansvar, at forholde sig aktivt til både sit eget arbejde og til udviklingen i fødevareproduktionen.

Og man skal da ikke glemme børnene: Gennem Karin Thøgersen møder de Justin Bay Litzell og de møder en måde at forholde sig til mad på, som de, måske, vil tage med sig:

− Børn er bare så dejligt nysgerrige. De er fan’me søde, det er de altså.

Blå bog

Karin Thøgersen, 49 år

•  Kostfaglig eneansvarlig i daginstitutionen Børnesymfonien, Aarhus, siden 2019.

•  Bagersvend i 1994, køkkenleder i 1999.

•  Tillidsrepræsentant for 84 kollegaer i Midtjylland, medlem af bestyrelsen i Køkken- og Kantineforeningen.

•  Hun reagerer kraftigt, hvis nogen bruger ordet “køkkendame”. – Vi er kostprofessionelle, retter hun.

•  Der står “Køkkendame” om Karin på Børnesymfoniens hjemmeside. Da Appetit nævner det, lover hun at få det lavet om med det samme.

Fakta

TR: Ensomhed er ikke et grundvilkår

I 2020 lavede Kost og Ernæringsforbundet en undersøgelse af arbejdsvilkårene for kostfaglige eneansvarlige. Her svarede over halvdelen, at de ikke deltog i personalemøderne. Herudover svarede 46 procent, at de overvejede at søge nyt job blandt andet på grund af en manglende fællesskabsfølelse:

“Jeg føler ikke, at min faglighed kommer i spil og bliver brugt, jeg er blot hende, der kommer med maden.” “Jeg er ikke en del af formidlingen i forhold til madglæde og råvarekendskab m.m. Det synes jeg jo, burde være en væsentlig opgave for en kostfagligt eneansvarlig,” lød det blandt andet dengang, mens andre savnede dialog om maden: “Jeg har umiddelbart ingen mulighed for at tage en snak med forældrene om maden til deres børn” og “pædagogerne har travlt med deres, så dialogen bliver let lidt tilfældig.”

Fakta

Hvad gør man, hvis man savner fællesskab som kostfaglig eneansvarlig?

•  Vær nysgerrig på dine pædagogfaglige kollegaers arbejde − så er de potentielt også nysgerrige på dit.

•  Vær fagligt opdateret − følg med f.eks. på altomkost.dk. Du skal kunne stå stærkt i dialogen om maden med forældre og pædagogfaglige kollegaer.

•  Deltag i ernæringsprofessionelle netværk. Kontakt din regionsformand for netværk i dit lokalområde.

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Har du spørgsmål?

Vores åbningstider er mandag-onsdag kl. 8.30-15.00, torsdag 8.30-17.00 og fredag 8.30-13.30.