Underernæring
22.11.2022

Der mangler fokus på underernæring i almen praksis

Hver syvende patient hos praktiserende læge har i gennemsnit tabt sig fire kilo indenfor de seneste to måneder op til mødet med egen læge

Et nyt dansk studie viser, at godt hver syvende patient har haft uplanlagt vægttab indenfor de seneste to måneder op til konsultation med egen læge. Vægttabet har i gennemsnit været fire kilo, som er langt over grænsen for, hvad man vil betragte som bekymrende. I anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen tilrådes det at opfølge uplanlagt vægttab ned til et kilo med en ernæringsvurdering.

Omfanget af uplanlagt vægttab får alarmklokkerne til at ringe hos forskningsleder for Klinisk Ernæring på center for Ernæring og Tarmsvigt ved Aalborg Universitetshospital, Mette Holst. Det er ifølge Mette Holst et stort problem, at vi ikke fokuserer mere på vægttab og underernæring i almen praksis. Et uplanlagt vægttab kan være en af de tydeligste tegn på sygdomsrelateret underernæring, som kan have alvorlige konsekvenser for patienten, udtaler Mette Holst. F.eks. er underernæring forbundet med længere indlæggelsesforløb, depression, nedsat livskvalitet, nedsat funktionsniveau, risiko for komplikationer og øget dødelighed.

 

Behandling kræver taksering

Som det er i dag, får lægerne taksering for behandling af overvægt, men ikke underernæring. Det har medført, at praktiserende læger i meget begrænset omfang behandler uplanlagt vægttab, fordi de ikke får betaling for det. Man arbejder dog gennem det europæiske ernæringsselskab ESPEN i samarbejde med WHO på at få sygdomsrelateret underernæring med i ICD-11. Hvis man lykkes med det, vil det udløse midler til behandling – men så længe pengeskuffen er lukket, forbliver uplanlagt vægttab et problem for vores patienter med alvorlige konsekvenser til følge. Mette Holst udtaler i samme forbindelse, at de officielle ernæringsvejledninger i høj grad har været ”skuffedokumenter”. Desuden drejer anbefalingerne sig primært om ældre, selvom uplanlagt vægttab også er et problem for yngre patienter. Derfor er underernæring et forsømt område i almen praksis.

 

Der er behov for tidlig indsats

Der er behov for tidligere indsats, hvis man skal sikre bedre behandlingsforløb for vores patienter. Som det er nu, er indsatsen mod underernæring langt mere systematiseret på vores hospitaler, end den er i almen lægepraksis. Det forværrer mulighederne for at vejlede patienterne i at opretholde ernæringstilstand og fysisk aktivitet allerede fra henvisningstidspunktet. Det kan naturligvis være svært som praktiserende læge at opdage uplanlagt vægttab, særligt hvis lægen ikke ser patienterne jævnligt. Derfor er det afgørende, at lægen også reagerer på beretninger om manglende appetit, kroniske smerter eller psykiske udfordringer i de tilfælde, hvor det ikke er tydeligt, at patienten har gennemgået et uplanlagt vægttab.

Kilde: Hver syvende patient hos de praktiserende læger har haft uplanlagt vægttab (propatienter.dk)

 

Har du spørgsmål?

Vi sidder klar ved telefonerne til at hjælpe dig.

Vores åbningstider er mandag - onsdag fra kl. 8.30 - 15.00, torsdag 8.30 - 17.00. Fredag 8.30 - 13.30.

phone_callbackFå et opkald
Eller

phone31 63 66 00

mailpost@kost.dk

mail sikkermail@kost.dk